Visszatér az időrendi sorrend a Facebookra és az Instagramra, és kikapcsolhatók lesznek az “ajánlott” tartalmak

0

Szigorította az EU a digitális szolgáltatásokra vonatkozó szabályokat, ami az olyan közösségi oldalakra is vonatkozik, mint a Facebook vagy az Instagram. Ezek anyavállalata, a Meta bejelentette, hogy komoly változtatásokat vezetnek be, hogy megfeleljenek az előírásoknak. Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy a felhasználóknak sokkal nagyobb beleszólásuk lesz abba, hogy milyen tartalmak jelenjenek meg a hírfolyamukban.

A Meta ígéretet tett arra, hogy sokkal átláthatóbban fog működni, és egyúttal a felhasználók kezébe adja a döntést, hogy milyen posztok jelenjenek meg. Egyrészt teljesen vissza lehet majd állítani az időrendi sorrendet, illetve kikapcsolható lesz az a spéci algoritmus, ami az ajánlott tartalmakat dobja elénk. Biztosan te is észrevetetd már, hogy legtöbbször csak a bejegyzések kisebb része származik olyan ismerősöktől és oldalaktól, amiket valóban bekövettél, a tartalmak nagyobbik részét már a rólad kialakított érdeklődési profil alapján állítják össze a közösségi oldalak. Hamarosan azonban lesz arra lehetőség, hogy csak az ismerősök, illetve a követett oldalak, személyek posztjait mutassa a Facebook és az Instagram.

Nick Clegg, a Meta nemzetközi ügyekkel foglalkozó elnöke az alábbiakat írja egy nemrég közzétett blogbejegyzésben:

“A további átláthatóság mellett több lehetőséget is biztosítunk az embereknek, hogy személyre szabhassák, mit látnak a Facebookon és az Instagramon. Korábban már írtam az AI rangsorolási és ajánlási folyamatainkról, amelyek segítségével olyan tartalmakat láthatsz, amik szerintünk a legérdekesebbek számodra, és csökkentik a problémás tartalmak terjedését, így kisebb valószínűséggel találkozol velük. Mostantól európai közösségünknek lehetőséget biztosítunk arra, hogy a Reels, a Stories, a Search és a Facebook és az Instagram más részein olyan tartalmakat is megtekinthessen és felfedezhessen, amelyeket nem a Meta rangsorol ezen rendszerek segítségével. A Facebookon és az Instagramon például a felhasználóknak lehetőségük lesz arra, hogy csak az általuk követett emberek Stories és Reels című tartalmait nézzék meg, időrendi sorrendben, a legújabbtól a legrégebbiig. Emellett a felhasználóknak lehetőségük lesz arra is, hogy a keresési eredményeket csak az általuk beírt szavak alapján nézzék meg, nem pedig a korábbi aktivitásuk és személyes érdeklődési körük alapján kifejezetten rájuk személyre szabottan.”

Mindez természetesen csak az EU-s felhasználókra lesz érvényes, a világ más részein marad a megszokott ajánlási rendszer.

Forrás: Facebook

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid