Volt, akinek több millió forintjába került a csomagküldős SMS-átverés

0

Múlt héten taroltak Magyarországon a kamu csomagküldős SMS-ek, amelyeknek a fő célja a felhasználók banki jelszavainak megszerzése volt. Sajnos sokan bedőltek, volt, akitől több millió forintot loptak el.

A “Megérkezett a csomagja” kezdetű átverős SMS-ek egy linket tartalmaznak, amelyre rákattintva a felhasználók egy futárszolgálat oldalához hasonló weblapra jutnak. Ez azonban átverés, az oldal nem valódi, az egyetlen célja, hogy a látogatók telepítsenek egy alkalmazást a telefonjukra. Az ígéret szerint ezen keresztül tudják nyomonkövetni a csomagjukat, de valójában egy FluBot nevű kártevő programról van szó.

A kértevő a telepítés után idegen számokra küldi tovább a kamu SMS-eket, így terjedhetett el pillanatok alatt az egész országban az átverés. Ezen kívül figyeli a telefonon futó banki alkalmazásokat, és amikor valaki belépne ezekbe, akkor megpróbálja ellopni a hozzáférési adatokat egy álcázott felülettel.

Sajnos sokan telepítették a kártevő appot, ami az RTL Híradó információi szerint több magyar felhasználónak is komoly gondokat okozott. Voltak, akiknek tömeges SMS küldés miatt kellet tízezreket fizetnie, és olyan áldozat is jelentkezett, akinek több millió forint tűnt el a bankszámlájáról.

Ha valaki rákattintott az SMS-ben található linkre, és telepítette is az alkalmazást, akkor az egyik legfontosabb első teendő, hogy tegye a telefont repülő üzemmódba, vagy távolítsa el a SIM kártyát, majd érdemes teljes gyári visszaállítást csinálni a készüléken. (Meg lehet próbálkozni a kártékony app törlésével is, de nem garantált a siker, ráadásul a korábban ajánlott FluBot-eltávolító program azóta eltűnt a Play Áruházból.)

Az MNB azt tanácsolja, hogy akik telepítették a kártevőt, azonnal értesítsék a bankjukat, változtassák meg a mobilbankos, internetbankos belépési azonosítóikat, valamint nézzék át a számlatörténetüket. Kiemelték továbbá: tényleges támadásnál szükség lehet a bankszámla zárolására, a mobiltelefon gyári állapotának visszaállítására és rendőrségi feljelentésre is.

Forrás: RTL Híradó

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid