Xiaomi 11 Lite 5G NE teszt – A csajok kedvence

0

A Xiaomi 11 Lite 5G NE egy elképesztően kecses, ultrakönnyű és azonnali birtoklási vágyat ébresztő telefon. A dizájn mellett a teljesítmény, az üzemidő, a multimédiás képességek és az árcímke is nagyon rendben van. Nem mellesleg a Xiaomi 11 Lite 5G NE az első okostelefon a világon, amely a Netflix által tanúsított Dolby Vision kijelzővel rendelkezik!

  • A Xiaomi 11 Lite 5G NE jelenleg 309 dolláros áron vásárolható meg. A biztosítással és a vám- és áfamentes EU Priority Line szállítás díjával megnövelt végső ár 321,8 dollár lesz, ami 108 ezer forintnak felel meg. Ebben a hónapban, a GLS az EU Priority Line csomagokat 15-16 nap alatt leszállította. Most rendelve, az év vége előtt, vagy január első két hetében számíthatunk a pakk megérkezésére.

Bevezető, tartozékok

Ezt a telefont a kényszer szülte, és az ilyen dolgok általában messze vannak a jótól. Vajon jelen tesztalanyunk is egy elhibázott konstrukció? A kérdés nem marad megválaszolatlan, de előbb jöjjön egy kis névmagyarázó. A Xiaomi Mi 11 Lite 5G, valamint a 4G-s verzió bemutatása után 4 hónappal a gyártó megalkotta a Xiaomi 11 Lite 5G NE-t. Ebből a névből hiányzik a „Mi”, viszont kapott egy „NE” utótagot. Hogy is van ez?

A globális márkajelenlét egységesítése és a márka közti különbségek felszámolása érdekében prémium „Mi” sorozatú termékeket mostantól az új „Xiaomi” logó váltja fel. A Xiaomi 11 Lite NE 5G pedig az első olyan okostelefon a Xiaomi házából, amely a legújabb elnevezési konvencióval érkezik. Az „NE” (New Edition) jelölés oka is egyszerű. A globális chiphiány miatti a lapkakészlet egyszerűen elfogyott, ezért egy új fejlesztésű SoC került felhasználásra. Az elődnél látott szarvasgombafekete mellett három új színben is megvásárolható a Lite 5G NE, ezek a rágógumikék, őszibarackrózsaszín és hópehelyfehér.

A dobozban a telefon mellé 33 wattos töltőfejet, Type-C kábelt, SIM-tűt, szilikon tokot és Type-C – 3.5 mm-es Jack audio átalakító adaptert is kapunk. A kijelzővédő fólia gyárilag fent van, azzal már nem kell bajlódunk.

Külső, kijelző

A Xiaomi Lite 5G NE egészen kivételes telefon, hiszen manapság 6,8 milliméter vékony, 160 gramm alatti mobil szinte nem is létezik. A Xiaomi ezt is megoldotta, amit úgy ért el, hogy a korábbi modellekhez képest 35%-kal kisebb nyomtatott áramköri lapot használt, köszönhetően a kisebb alapterületű 01005-ös kondenzátoroknak.

A 160,5 x 75,3 x 6,8 milliméteres méretekkel és 158 grammos tömeggel megáldott műanyagkeretes készülékházat elől Gorilla Glass 6, hátul pedig tükröződésmentes, matt üveg veszi körbe. A pehelykönnyű, ultrakényelmes fogásérzetű Lite 5G NE minden hölgy ismerősömnél azonnali birtoklási vágyat ébresztett. A csajok kedvenc kis telefonja igazából teljesen unisex, férfiak kezében is tökéletesen funkcionál az IP53 tanúsítvánnyal, vagyis fröccsenő víz elleni védelemmel rendelkező szépség.

A jobb oldalon a hangerő szabályozó és a bekapcsoló gombpáros kapott helyet. Az utóbbi gomb a 10/10-es találati aránnyal dolgozó ujjlenyomat-érzékelő szerepét is betölti. A beállítások között megadhatjuk, hogy érintésre vagy nyomásra oldja fel a képernyőzárat a készülék. Alternatív megoldásként 2D-s arcfelismerést is használhatunk a feloldásához.

A bal oldalt nem töri meg semmi, mert a SIM tálca az alsó élen fedezhető fel, a mikrofonnyílás, az USB Type-C port és a hangszóró társaságában. A hibrid dualSIM megoldással operáló Lite 5G NE esetében tárhely bővítéskor le kell mondanunk a dual SIM nyújtotta előnyökről.

A felső élen személyes kedvencem, az infraport, és a zajcsökkentéshez használt másodlagos mikrofon lakik.

A továbbfejlesztett ujjlenyomat-taszító felülettel ellátott, matt üveg hátlap a nagytestvérhez, a Mi 11-hez hasonló kameraszigetet, illetve a fő kamerát körbevevő „halo ring” által feldobott dizájnt kapott.

Szinte hihetetlen, de a kameramodul csak 1,77mm-rel emelkedik ki a papírvékony készülékházból. Oké, de hova a csudába tették az akkumulátort? A trükk egyszerű, új chip-on-board eljárást és egyrétegű kialakítást alkalmaztak, amely lehetővé tette a vállalat számára, hogy nagy kapacitású akkumulátort helyezzenek el szűk helyen.

A Xiaomi 11 Lite 5G NE az első okostelefon a világon, amely a Netflix által tanúsított kijelzővel rendelkezik – ezt a tanúsítványt eddig csak tévéken találhattuk meg. Egy speciális Netflix Dolby Vision tanúsítványról van szó, amely igazolja a 6,55 hüvelykes, AMOLED kijelző minőségét. A felhasználók így 10 bites színmélységgel, 90 Hz-es frissítési gyakorisággal, az sRGB színskála 100%-os lefedettségével férhetnek hozzá a HDR és Dolby Vision tartalmakhoz.

A hole-punch kamerakivágással ,,elcsúfított” kijelző értesítő LED-et nem kapott. A jól konfigurálható, mindig aktív kijelző (AOD) rendelkezésre áll, koppintás után 10 másodpercig világít! Mekkora ,,király” volt, aki ezt így kitalálta, – gratulálok, ülj le fiam egyes -, ez van. Jó hír azonban a 240 Hz-es érintési mintavételi frekvencia megléte a simább vizuális és érintési élmény érdekében. Szó se róla, tényleg szuper vizuális élményt nyújt a pengevékony kávákkal körbevett kijelző. Van még egy Reading Mode 3.0, Sunlight Mode és 360 fokos környezeti fényérzékelő is.

Hardver, szoftver

Az elődben, a Xiaomi Mi 11 Lite 5G-ben a középkategória legerősebb lapkakészlete dolgozott, nevezetesen a Qualcomm Snapdragon 780G. Ez a 2019-es zászlóshajó, a Snapdragon 855 továbbfejlesztett változata. Azonban a globális chiphiány miatt a 780 már nem érhető el. Helyette jött képbe a tesztalanyunkban debütáló Snapdragon 778G. A Snapdragon 780G a Samsung 5 nanométeres technológiájával, a 778G pedig a TSMC 6 nanométeres gyártási eljárásával készül.

Itt erős visszalépés érezhető, de ne higgyünk a papírformának. Az 5 nanométeres csíkszélességen gyártott SoC értelemszerűen egy fejlettebb és elméletileg energiahatékonyabb megoldás. A valóságban a processzor nyers számítási teljesítménye pár százalékkal több, de a melegedés és fogyasztás is jóval nagyobb. Vagyis a 778G egészen komoly üzemidőtöbbletet hoz, elhanyagolható teljesítményveszteség mellett.

A nyolcmagos processzorban 1 Cortex-A78 (Kryo 670 Prime) egység dolgozik 2,4 GHz-es frekvencián, 3 Cortex-A78 (Kryo 670 Gold) mag 2,2 GHz-en, valamint ezek mellé került 4 darab 1,9 gigahertzig skálázható Cortex-A55 mag, amelyek a megfelelő energiahatékonyságról gondoskodnak.

A komolyabb játékosok némi FPS-érték csökkenést észre vehetnek, mivel az Adreno 642 integrált GPU helyét a 642L vette át. No para, az intenzív grafikai játékokban, mint például az általunk próbált PUBG, a BGMI vagy a COD zökkenőmentesen futottak, magas grafikai beállításokkal. Ez még mindig egy baromi jó középkategóriás gamer motyó, hősugárzó effektus nélkül.

Az általános felhasználói élmény, a rendszersebesség kifogástalan. A Xiaomi 11 Lite 5G NE választható 6/128, 8/128 vagy 8/256 gigabájtos memóriakonfigurációban. A fő memória egy LPDDR4X chipet használ, amely eléri a 28,7 GB/s-os sebességet. Az UFS 2.2-es tárhely is kellemesen gyors, 842MB/s olvasási és 279MB/s írási sebességgel büszkélkedhet.

A telefonon Android 11 alapokra húzott MIUI 12.5.7-es rendszerfelület fut. Ez egy jól optimalizált, végletekig személyre szabható felület. A gyártó 3 év szoftverfrissítést és 4 éves biztonsági frissítést ígért, ami a Xiaomi telefonok esetében az első!

Jó pár hasznos és jó alkalmazás is a rendszer részét képezi. A teljesség igénye nélkül érdemes megemlíteni a Számológépet, a Képernyővideó-felvevőt, a Szkennert, az Iránytűt, a Mi Távirányítót, a Fájlkezelőt, az Időjárást, vagy a Jegyzeteket. Nem lehet szó nélkül elmenni a Biztonság app, a Második asztal, vagy a klónozott alkalmazások létrehozása mellett sem. Felbukkanó reklámokkal találkozhatunk használat közben egyes gyári appokban, de ezek könnyedén száműzhetők.

Kamerák, multimédia

A kamera hardverében nincs különbség a Xiaomi 11 Lite 5G és a New Edition között. A főkamera egy 64 megapixeles, 1/1,97″-es Samsung GW3 szenzor f/1,79 apertúrával és 0,7 µm-es pixelmérettel. A 8 megpixeles, Sony IMX 355 ultraszéles látószögű kamera f/2,2 rekeszértékkel, 1,12 µm-es pixelmérettel és 119°-os látószöggel rendelkezik. Az autofókusszal is ellátott telemakrókamera szerepét egy Samsung S5K5E9 modul játssza, f/2,4 rekesznyílással.

A szelfiket 20 megapixeles, f/2,2 rekesznyílású, 1/3,4 hüvelykes érzékelőmérettel és 0,8 µm-es pixelekkel rendelkező Samsung S5K3T2 kamerával készíthetjük.

Videókat rögzíteni maximum 4K-ban, 30 képkocka/másodperc sebességgel lehetséges. A telemakró és az ultraszéles kamerákkal 1080p-ben és 30 képkocka/mp sebességgel is rögzíthetünk videókat. Szerencsére minden felvétel elektronikusan stabilizált – beleértve a szelfikamerát is. Egészen kreatív dolgok születhetnek az egykattintásos MI Cinema funkció 8 mozis videó filterrével vagy a 7 vadonatúj Vlog sablon használatával.

Az alábbi tesztképek születtek a gyári kameraalkalmazással, automata módban, AI használatával.

A kamera alapesetben négyesével összevonja a képpontokat, így 16 megapixeles fotók készülnek. Ebben a módban kiváló fotókat készíthetünk, jók a színek, minden kép kellemesen éles egészen a sarkokig, a dinamikatartomány pedig alig hagy teret a kritikának. Természetesen képzaj sincs.

64 megapixeles módban nem kapunk jobb minőséget, ellenben a képek lassabban készülnek el, a fájlméret a négyszeresére nő, a fotók lágyak és zajosak lesznek.

A Xiaomi 11 Lite 5G NE csak digitálisan zoomol, így 2x-es nagyítás után megnő a képzaj és halványabbá válnak a színek. Ez alkalmankénti felvételeknél jó, de ha sok zoomfotót szeretnénk készíteni, akkor érdemes a felső kategóriában egy teleobjektíves készüléket keresni,

Az ultraszéles kamera is jó képeket produkál, bár a színek kicsit halványabbak, mint a főkameráé, és a dinamikatartomány is csökken valamelyest. Ennek ellenére a 8 megapixeles érzékelő olyan képeket készít, amelyek élesek a széleken is, és alig mutatnak képzajt.

A telemakró kamerával is egészen jó minőségben, a szabad szem számára rejtett részleteteket is megörökíthetünk.

Portré fotókban a szokásos, kiemelkedően jó minőséget kapjuk, az AI megbízhatóan választja el a hátteret.

Az éjszakai felvételeknél ajánlott az Éjszakai üzemmód használata, ez egy kis minőségi javulást hoz. Természetesen a képek nem tökéletesek, némi zaj felfedezhető, de alapjában a képek kiegyensúlyozottak.

A képek teljes méretben itt láthatók.

Multimédia tekintetében sztereó hangszórót kapunk. A trendnek megfelelően egy alsó dedikált egység és a kijelző felett lévő felső hangszóró alkot egy párost. A magas, de inkább a basszus hangokból van némi hiány zenehallgatás közben. A hiányzók listáján van jelen a 3,5 mm-es jack kimenet és az FM-rádió is.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Adatkommunikációs téren pazar az összkép, a Lite 5G NE minden hazai LTE és 5G sávot támogat. A kettős zajcsökkentő mikrofonnak köszönhetően a beszélgetési hangminőség kiváló, zajos környezetben is jól érthető mindkét fél. Természetesen VoWifi és VoLTE telefonálás is lehetséges.

Vezeték nélküli kapcsolatokból a legmodernebbeket kapjuk, mint a Wi-Fi 6, a Bluetooth 5.2, és természetesen az NFC is rendelkezésre áll a mobilfizetéshez. A GPS használata közben sem fog csalódás érni bennünket, a Waze kiválóan tette a dolgát. Szenzoros téren is pazar a kínálat, a távvezérléshez (TV, klíma, beltéri egység) használható infra szuper, csak a barométer hiányzik.

A pengevékony házban megbúvó 4250 mAh kapacitású Lithium-Polimer akkumulátor, a jól optimalizált rendszer, valamint a kijelző technológia egészen jó üzemidőt eredményez. A tesztidőszakban 20%-ra merítéshez, két napra és közel 8 órás aktív kijelzőidőre volt szükség. A szokásos YouTube videónézős teszten 2 óra alatt csökkent a töltöttség 8%-ot. A Work 2.0 battery life tesztben 13 óra 48 perces eredményt produkált a mobil. A 33 Wattos töltőfejjel, 20-ról 100%-ra feltölteni a mobilt 62 perc alatt lehetséges.

A Xiaomi újdonságának megszületése gyakorlatilag a globális chiphiánynak köszönhető. Az új lapkakészlet minimálisan kisebb teljesítményét az átlagfelhasználó nem fogja észrevenni. Ellenben azt, hogy kevésbé melegszik és tovább bírja egy feltöltéssel, azt mindenki örömmel fogja konstatálni.

A Xiaomi 11 Lite 5G NE Netflix által tanúsított AMOLED kijelzője remek, a teljesítmény bőven elegendő a mindennapi használatra és a játékra, a fényképezőgép pedig szinte minden helyzetben kiváló képeket készít. Az 5G-től a Bluetooth 5.2-ig és az NFC-től a Wi-Fi 6-ig terjedő csatlakozási szabványok is meggyőzőek. Az IP53-as védelmi minősítés, az infra, az SD-kártyás bővíthetőség, a sztereó hangszóró, a kiváló üzemidő és a 33 wattos gyorstöltés már csak hab a tortán.

A vezetéknélküli töltés és a dedikált zoomkamera hiánya ebben az árszegmensben nem róható fel, de a lebutított AOD és a 3,5 mm-es jack kimenet lespórolása már igen. Ezektől függetlenül, ezt a karcsú és ultrakönnyű telefont élmény használni, jó szívvel ajánlható bárkinek.

A Xiaomi 11 Lite 5G NE jelenleg 309 dolláros áron vásárolható meg. A biztosítással és a vám- és áfamentes EU Priority Line szállítás díjával megnövelt végső ár 321,8 dollár lesz, ami 108 ezer forintnak felel meg. Ebben a hónapban, a GLS az EU Priority Line csomagokat 15-16 nap alatt leszállította. Most rendelve, az év vége előtt, vagy január első két hetében számíthatunk a pakk megérkezésére.

Tudnivalók:

  • Vámmentes szállítás: EU Priority Line – kb. 3-5 dollárba kerül. Emellett szállítási biztosítást (Shipping Insurance) is érdemes kérni, ez általában már alapból be van jelölve (a Broken Screen Service opció viszont kikapcsolható).
  • Az “Inclusive of VAT” feliratot keresd, ezek a termékek már tartalmazzák az áfát.

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid