Xiaomi Mi Band 3 teszt – Ez is jó vétel lett!

0

Az elsők között rendeltem meg a Xiaomi Mi Band 3-at, hiszen már az előző két modellt is imádtam, és kíváncsi voltam, hogy min dolgozott a gyártó két évig a Mi Band 2 után. Ebben a tesztben igyekszem összeszedni minden fontosabb tudnivalót a legújabb Xiaomi okoskarkötőről.

Vásárlási lehetőségek (kattints az aktuális árakhoz az adott linkre):

Csomagolás, tartozékok

A Xiaomi Mi Band 3 egy egyszerű fehér dobozban érkezik átlátszó tetővel. Megtaláljuk benne a magot, vagyis magát az apró kütyüt, egy szilikon szíjat, egy USB-s töltőkábelt, valamint egy kis leírást. Ez nem sok, de többre nem is lesz szükségünk.

Külső

Xiaomi Mi Band 1 vs. 2 vs. 3

A Mi Band 3 dizájnja alapvetően hasonlít az elődökére, de azért akad bőven változtatás. Először is megnőtt a méret, az előlapot pedig szépen lekerekítették. A gomb kapott egy kis mélyedést, de egyébként teljesen egyben van a felső rész.

A lényegi rész továbbra is a “mag”, ami egy kapszulaszerű szerkezet, ezt kell a szíjba behelyezni. Az elődnél komolyabb vízállóságot kapott, IP67 helyett az 5ATM minősítést, vagyis nyugodtan magunkkal vihetjük úszni, strandolni.

Természetesen kipróbáltam úszás és fürdés közben is, valamint csap alá tartva, egyik sem okozott gondot neki, bár a ráfröccsenő víz néha kicsit megbolondítja a kijezőt, és úgy érzékeli, mintha hozzá érnék, lépked ide-oda a menüben (normál víz alatti használat esetén ez nem jellemző, inkább zuhanyzáskor). Teszteltem még forró szaunában is (~90°C), illetve termálvízben, ezek sem tettek kárt benne, de ilyesmire már nem vonatkozik a szabvány, szóval csak saját felelősségre.

Az előddel ellentétben itt van egy mély bevágás körbe a magon, ami azért jó, mert így nem fog magától kiesni a szíjból. A Mi Band 1-nél és 2-nél is fél-1 év használat után már nem fogott annyira erősen a szíj, így előfordulhatott, hogy valaki elhagyja a magot, itt viszont erre jóval kisebb esély lesz. Ez már ott is látszik egyébként, hogy sokkal nehezebben pattan be a helyére a kütyü.

Kapunk terészetesen egy töltőcsatlakozót, de szó sincs semmilyen nyitott portról, csak a két réz érintkező látszik. Alulra pedig egy optikai pulzusmérő került, ami kicsit kiáll a házból, hogy jobban érintkezzen a csuklónkkal.

A szíj kinézetre nagyon hasonló a korábbi verzióhoz (nem kompatibilis egymással a kettő), továbbra is szilikonból van, de egy kicsit talán erősebb lett, tartósabbnak tűnik.

Maga a karkötő alapvetően kényelmes, jól illeszkedik a csuklóra, és a mérete elég nagy tartományban állítható. Mint ahogy már említettem, a Xiaomi Mi Band 3 nagyobb lett az elődöknél, ez nap közben nem zavaró, így is alig érezni, hogy rajtad van (mindössze 1.5 grammal nehezebb, mint a Mi Band 2). Viszont éjszaka már kevésbé kényelmes, ha véletlenül ráfekszel.

Kijelző

Az egyik legnagyobb előrelépés a kijelző terén történt, ugyanis a Xiaomi Mi Band 3 már egy méretesebb, 0.78 colos PMOLED panlet kapott 128×80 pixel felbontással. Ez már jóval több infomráció megjelenítésére képes.

A kijelzőben nagyon tetszik, hogy teljesen egybeolvad a fekete előlappal, egyáltalán nem látszik, hogy mettől meddig tart. A megjelenítés ugyan továbbra is monokróm, tehát nincs színes panel, a fényerőt viszont megnövelték egy kicsit. Sajnos így sem látszik elég jól a képernyő napsütésben, viszont a Mi Band 2-höz képest mindenképpen történt előrelépés ezen a téren.

Míg az előd esetében egyetlen gomb volt, amivel tudtuk váltani a funkciókat, addig a Mi Band 3-nál már egy komolyabb menürendszert kapunk. A kapacitív kijelzőn tudjuk fel-le, illetve jobbra-balra húzni az ujjunkat a léptetéshez, a gombot pedig lehet röviden és hosszan érinteni. Erről majd lentebb írok részletesebben is a funkciók bemutatásánál.

Beüzemelés

A beüzemelés roppant egyszerű. Először is le kell tölteni a Play Áruházból a Mi Fit applikációt, ami teljesen ingyenes, és már magyarul is tud. A használathoz kell egy Mi fiók, ha még nincs, akkor regisztrálj egyet, majd be tudsz lépni. Ezután az app különféle engedélyeket fog kérni, ezeket adjuk meg, majd kapcsoljuk be a Bluetooth-t a mobilon.

Az appon belül van egy “Eszköz hozzáadása” opció, kattintsunk rá, majd válasszuk ki a “Karkötő”-t a listából. A párosítást a Mi Band 3 gombját megérintve tudjuk engedélyezni, és egy szoftverfrissítést követően már használatba is vehetjük a karkötőt.

Használat, funkciók

A Mi Band 3 már meglehetősen sok funkcióval bír, ezeket igyekszem röviden bemutatni a teljesség igénye nélkül, de elősször nézzük meg, hogy mi a helyzet a nyelvvel.

Nyelv

Az egyik legfontosabb kérdés, ami minden bizonnyal sokakat érdekel. Eredetileg kínai rendszerrel jelent meg a karkötő, vagyis a menü kínai karakteres volt, de az ábrák miatt igy is viszonylag problémamentesen lehetett használni. A Mi Fit ráadásul teljesen magyar, és a kiküldött értesítések is.

Azóta jött egy hivatalos frissítés, ami a kínai mellett az angol nyelvet is tartalmazza. Ezzel csak annyi a probléma, hogy csak akkor lesz angol a karkötő menüje, ha a telefonodat is angolra állítod, egyébként marad kínai. Később várhatók további frissítések is, számítani lehet nemzetközi szoftverre, de biztosat egyelőre nem tudunk.

Nem hivatalosan viszont van már magyar rendszer is a Mi Band 3-ra, ezt egyszerűen fel lehet telepíteni a MIUI fórum leírása alapján (regisztrálni kell hozzá). A nyelv tehát nem nagy probléma most sem, később pedig csak javulni fog a helyzet.

Menürendszer

A Mi Band 3 már egy kicsit komolyabb menürendszerrel érkezik az elődjénél. Beállítható képernyőzár, ami az ujjunk felfelé történő csúsztatásával oldható fel, de ezt alapértelmezetten ki van kapcsolva.

Az órát mutató kezdőképernyőről felfelé vagy lefelé tudunk lépkedni a fő menüpontok között, oldalra történű ujjhúzásra pedig az almenükből lehet választani. Alapértelmezetten a következőképpen épül fel a menürendszer (a Mi Fit appban állítható a sorrend, és ki lehet kapcsolni az egyes elemeket):

  • Kezdőképernyő (a beállított órakép jelenik meg)
  • Fitnesz (lépések, távolság, kalória, akkumulátor százalék)
  • Pulzusmérés
  • Időjárás
  • Értesítések (jobbra-balra lehet köztük görgetni)
  • Egyéb (stopper, némítás, telefon keresése, óraképek, készülékinformáció)

Az egyes funkciók indítása a gomb hosszú érintésére történik (pl. pulzusmérés, stopper), visszalépni pedig rövid érintéssel lehet.

Óra, óraképek

A kijelző nem világít folyamatosan, feléleszteni a gomb megérintésével vagy a karunk felemelésével tudjuk, majd bizonyos idő után lekapcsol. Először mindig az óra jelenik meg, amiből 3-féle kinézet választható. Túl nagy variálási lehetőség nincs, de ez is több, mint a semmi.

Hívás

A Mi Band 3 jelez a hívásoknál, és kiírja a hívó fél nevét. Felvenni nem lehet a hívásokat róla, csak elutasítani egy hosszú érintéssel. A karkötőn természetesen nincs hangszóró vagy mikrofon, így nem használható kihangosítóként. A jelzés pedig mindig rezgéssel történik.

Értesítések

A kütyü kijelzi a telefonunk értesítéseit, vagyis látszanak rajta az emailek, üzenetek és egyéb történések. A relatíve kis kijelző miatt persze nem fér ki sok minden, általában csak az app neve, a feladó, és az üzenet első pár szava. Természetesen beállíthatjuk, hogy mely alkalmazások értesítései jelenjenek meg, tehát a fölösleges, zavaró dolgokat ki tudjuk kapcsolni.

Fitnesz

A Xiaomi Mi Band 3 egy egésznapos aktivitásmérő kütyü. Nincsenek rajta külön elindítható sportmódok (csak az alkalmazásban), az eszköz teljesen automatikusan monitorozza az aktivitást a nap 24 órájában. Az aktívabb mozgást magától érzékeli (lassú séta, gyors séta, futás, stb), és az alkalmazásban könnyedén visszanézhetjük, hogy mikor mennyit mozogtunk. Számolja a lépéseket, megbecsüli a megtett távot, valamint az elégetett kalóriát, és ezt napra, hétre, hónapra lebontva látjuk, illetve különféle statisztikákat is kapunk.

Pulzusmérés

Egy optikai pulzusmérővel szerelték fel a Xiaomi okoskarkötőjét, ami nem csak egyedi mérésekre képes, hanem akár a nap 24 órájában is figyeli a pulzusunkat, a gyakoriságot pedig természetesen mi állíthatjuk be (1, 10 vagy 30 percenként). Nyilván nem orvosi pontosságú az érzékelő, de egyébként egész jól működik, komolyabb eszközökkel is hasonló értékeket kaptam.

Egyedi méréseket a karkötőről is tudunk indítani, és ki is írja az eredményt, a folyamatos mérést pedig az alkalmazásban követhetjük nyomon.

Alvásfigyelés

Ez mindig is a Mi Band okoskarkötők egyik erőssége volt. A kütyü magától kitalálja, hogy mikor aludtunk el és mikor keltünk fel, tehát nem kell semmit beállítani rajta az alvás figyeléséhez, teljesen automatikus az egész. Másnap visszanézhetjük, hogy mennyi időt töltöttünk könnyű, illetve mélyalvásban, és ezek az adatok is tárolásra kerülnek. Az alkalmazás ráadásul javaslatokat is tesz, figyelmeztet például ha keveset aludtál.

Ébresztő

Sajnos az okos ébresztés kikerült a Mi Band 2-ből, és a Mi Band 3 sem kapta meg, viszont így is remekül használható az ébresztő funkció. Az appon keresztül tudjuk beállítani, nagyjából ugyanazok az opciók vannak, mint egy telefonnál, és a legjobb benne, hogy rezgéssel ébreszt, ami sokkal kellemesebb, mint valami ricsajra kelni, ráadásul csak te kelsz fel rá, a párod nem.

Egyebek

Állíthatunk be emlékeztetőt, van az órán stopper funkció (ezt sokan hiányolták korábban), és az időjárást is kijelzi az előre beállított helyre vonatkozóan. Jól jöhet még a “Tétlenség figyelmeztetés” is, ez annyit jelent, hogy jelez a kütyü, ha például sokat ülsz egy helyben, hogy mozogj egy kicsit.

Beállítások

A Mi Fit alkalmazáson keresztül számos beállítási lehetőségünk van, szinte minden funkciót lehet ki- és bekapcsolni, valamint testreszabni. Még a Mi Band 3 menüpontjainak sorrendjét is tudjuk módosítani, illetve elrejteni a szükségtelen elemeket. A beállításokat nem részletezném tovább, az alábbi screenshotokon látszanak a főbb lehetőségek:

Üzemidő

A Xiaomi Mi Band 3 egy megnövelt méretű, 110 mAh-s akkumulátort kapott, ami kell is a nagyobb kijelző és a több funkció miatt. Így a gyártó nagyjából a Mi Band 2-vel megegyező, 20 napos üzemidőt ígér egy töltéssel. Ez persze sok mindentől függ, de nagyjából reálisnak tűnik ha ki van kapcsolva a folyamatos pulzusfigyelés. Ha ezt bekapcsoljuk, akkor 10-15 napra csökken az üzemidő, de ez is egész jó még.

A töltéshez ki kell venni a magot, és behelyezni a bölcsőszerű töltőbe. Bármilyen USB-s adapterről, számítógépről vagy akár powerbankről tölthető a kütyü, a folyamat kb. 1.5-2 órát igényel.

Összegzés

A Xiaomi Mi Band 3 méltó utódja lett a 2-es verziónak, és a legjobb benne, hogy alig kerül többe. Kapunk egy nagyobb kijelzőt, frissített dizájnt, jobb vízállóságot és számos extra funkciót, miközben továbbra is megvannak ugyanazok a remek dolgok, amiket a Mi Band 2-ben nagyon szerettünk.

Persze nem lett tökéletes a kütyü, közvetlen napsütésben még mindig nem látszik elég jól a kijelző, és vannak már hasonló okoskarkötők színes megjelenítővel is. A Xiaomi kütyüje viszont garantáltan minőségi, folyamatosan kapja a frissítéseket, és kiváló mobilos alkalmazás van hozzá magyar nyelvvel.

Érdemes még megemlíteni, hogy lesz NFC-s verzió is a Mi Band 3-ból, de ez egyelőre nem elérhető (majd csak szeptember környékén jelenik meg). Ha viszont ez nem annyira fontos neked, akkor nyugodtan megveheted az alap kiadást, ami már 30-40 dollár közötti áron beszerezhető. Néhány link:

Az árak változhatnak, az aktuális összeget kattintás után láthatod az egyes oldalaknál. Vámot és áfát nem kell fizetni, mert a termék ára nem éri el az alsó határt.

Hogy tetszik az új Mi Band 3?

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid