Xiaomi Mi Band 8 Pro teszt – Érdemes megfontolni

0

A Xiaomi Mi Band (vagy újabban Smart Band) széria egyik legújabb és „legjobb” tagja továbbra is remek ár-érték aránnyal rendelkezik, miközben egyre több felhasználó igényeit elégíti ki, már-már egy okosórát is gond nélkül képes kiváltani.  

  • Az Xiaomi Mi Band 8 Pro megvásárlásához most az NNNM8PRO kupon használatával csak 73,39 dollárra lesz szükségünk, ami 25 ezer forint.
  • A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás (2,58 dollár) nem kötelező, de ajánlott!

A Xiaomi 2023 augusztusában küldte az aktivitásmérők arénájába legújabb gyöngyszemét, a Mi Band 8 Pro-t. Az újdonság, azaz jelen tesztalanyunk kínai verziós, M2303B1 jelzésű modell, jelenleg nemzetközi (Global) kiadás nem létezik belőle. (Angol menü szerencsére van rajta, az alkalmazás pedig magyarul is tud, így jól használható nálunk is!)

Elődjéhez, a Mi Band 7 Pro-hoz képest a Mi Band 8 Pro figyelemre méltó változásokat mutat, különösen a kijelző, az akkumulátor és az általános esztétika terén. Az első Mi Band megjelenése, azaz 2014 óta egyre jobban érvényes az a megállapítás, hogy ha teljes funkcionalitású okoskarkötőt keresünk, akkor a Xiaomi Mi Band szériája egy olyan opció, amelyet mindig érdemes megfontolni.

A Mi Band 8 Pro (vagy Smart Band 8 Pro) egy fehér dobozkában érkezet, melynek előlapján egy kép és a karkötő neve, a hátoldalon pedig a főbb funkciók vannak feltüntetve. A feliratok kínai nyelvűek, mivel ez a karkötő kínai változata. Előre tekintve azonban elmondjuk, hogy a karkötőn az angol nyelv választható (ez immáron akkor is működik, ha a telefon magyarra van állítva), és a támogatott nyelvek között, ahogy eddig sem a Band széria történetében, úgy ezután sem lesz jelen a magyar nyelv hivatalosan. Azért nem kell megijedni, pár szavas angol tudással is el fog boldogulni mindenki a Mi Band 8 Pro üzemeltetésével.

A dobozban a Band 8 Pro mellett egy szilikon pánt, egy mágneses töltőkábel (kompatibilis az előddel) és egy használati útmutató található.

Először is rögzíteni kell a szíjat, ez a gyorskioldó pánttal pofonegyszerű művelet. A Band 7 Pro modell is hasonló hevederrögzítéssel rendelkezett, de másképp nézett ki. Az új karkötő rögzítése kisebb, fémből készült, átgondoltabb megoldás. A fitnesz karkötő előző generációjának szíja csatos volt, ami klasszikus megjelenést kölcsönzött, az új karkötő sportosabb szíjjal rendelkezik.

Ez egyébként merő véletlenségből hasonlít az Apple Watch szíjához. A cserélhető, 135 és 210 mm között állítható csuklópánt továbbra is bőrbarát, antibakteriális műanyagból (TPU) készült, de bőr- vagy akár fémpánttal is megvásárolható lesz a szerkezet.

Az alumínium keretet most is nagy szilárdságú polimer szálból készült, NCVM bevonattal ellátott ház veszi körbe Az új fitnesz karkötő mérete is megnőt, most 45 x 33 x 11 mm-es dimenziókkal és 39 grammos tömeggel kell számolni. Természetesen a készülék vízálló (5ATM), medencében úsztunk vele és finn szaunába, gőzkamrába, bioszaunába, valamint sókamrába is bevittük egy wellness hétvégén.

A plasztik hátlap két fém érintkezője változatlan, ide cuppanhat rá a POGO tűs mágneses töltő, akár az előző változaté is. Változott azonban az optikai pulzoximéter, a kétcsatornás megoldáshoz új generációs adatalgoritmust írtak, a pulzusszám és a véroxigén-telítettség mérése még pontosabb lett. Továbbra sem helyettesíti a professzionális sportorvosi eszközök használatát, viszont az egyre pontosabb mérésekkel személyi sportkövetőként megint érezhető egy kis előrelépés.

Kijelző tekintetében történt talán a legnagyobb előrelépés – előre megyünk, nem hátra. A 2.5D kialakítású edzett üveggel védett, 1,74 hüvelykes AMOLED panel közel 18%-kal nagyobb, mint elődje. A kijelző felbontása és pixelsűrűsége is nőt, előbbi 336 × 480 pixel, utóbbi 336 ppi, a megjelenített kép tisztább, élesebb. Másrészt a képernyő frissítési gyakorisága is elérte a 60 Hz-et, ezt a rendszer simaságában fogjuk tovább tapasztalni, az interakciók és a gesztusok hihetetlenül érzékenyek és élvezetesek. A jó dolgok ezzel még nem értek véget, a kültéri láthatóság is jobb lett, köszönhetően a 600 nites csúcsfényerőnek, ami jelentős frissítés a korábbi 500 nithez képest.

Szót érdemel még a jól paraméterezhető Always On Display funkció és a környezeti fény érzékelő, amely automatikusan tudja állítani a megvilágítás erősségét a fényviszonyok szerint.

A Band 8 Pro működését tekintve nem sokat változott, ami nyilvánvaló, hiszen az elődöt már tavaly is nagyon intuitívan lehetett kezelni. A felületen belül a klasszikus gesztusokkal mozoghatunk. Jobbra csúsztatással a gyorsbeállítások menübe jutunk. Balra csúsztatva a fő óralapról a widgetekhez navigálhatunk. Egyébként ezek a widgetek teljes mértékben testre szabhatók az alkalmazáson keresztül. Lefelé csúsztatással az értesítésekhez, míg felfelé csúsztatással a főmenübe léphetünk. A grafikus kezelőfelület struktúrája logikus, viszont az tény, hogy a rendszer magyar nyelven nem kommunikál, de ez nem is szükséges.

Az okostelefonnal való párosításához a legújabb, Bluetooth 5.3-as adatkommunikációs szabvány jár, alkalmazásból pedig ugyanúgy az iOS-en és Androidon elérhető Mi Fitness-t használjuk. Az alkalmazás jól átlátható és tökéletesen kommunikál ékes anyanyelvünkön. A kezdőképernyőn a fő funkciókat mutatja a mért értékekkel, majd rákattintva jutunk el a részletesebb és az előzmény adatokhoz. Ezek áttekinthető táblázatokban jelennek meg. A beállítások is egyértelműek, és az óralap kialakításának beállítása mellett az értesítések, hívások, gyors válaszok beállításait is megtaláljuk, valamint az egyes funkciók egyéb, az órában is megtalálható beállításait.

Ha nem ragaszkodunk a magyar nyelvhez – elég az angol -, akkor a Play Árúház helyett az apkmirror lesz a barátunk. Itt frissebb verzió van és olyan szuper funkciók is vannak benne pluszban, mint az aerobic box (AIDONG). A beépített gyorsulásérzékelőnek és a giroszkópnak köszönhetően mostantól a világ valószínűleg legkönnyebb szenzoros játékeszköze lett az okos nyolcas.

Vegyük fel a Xiaomi Band 8 Pro-t, kövessük a Mi Fitness APP-ban található bemutató edzést, és már indulhat is box, aerobik, fitnesz ugrabugra, nagyon menő, ez a legjobb funkció a kütyüben.

Az alapértelmezett hét darab óraszámlap mellett több száz vadonatúj, folyamatosan bővülő óratéma érhető el az alkalmazásban, amelyből jó pár még személyre is szabható.

Az egyik leghasznosabb funkciója ezeknek a kütyüknek, illetve ennek kategóriának az, hogy valós időben megkapunk rá minden értesítést, jelzi a bejövő hívásokat, az SMS-eket, az e-maileket, vagyis minden olyan alkalmazás-értesítést, amit mi beállítunk. Ha a telefonunkat nem tudjuk, vagy nem akarjuk elővenni, akkor is képben leszünk az értesítéseinkkel. Sok hasznos funkcióval van megáldva a 8 Pro, például zseblámpa, stopper- és ébresztőóra, naptár, információk az időjárásról, telefonkereső opció és még a telefonos zenelejátszót, valamint a kamerát is vezérelhetjük róla.

Nem véletlen az „aktivitásmérő” megnevezés, az alap órafunkciók, telefonvezérlő lehetőségek és az értesítések mellett a mozgásunk lekövetése is hangsúlyos része a Pro-fi 8-asnak. A kombinált pulzus- és SpO2-érzékelőnek, valamint egy 6 tengelyes mozgásérzékelőnek, a gyorsulásérzékelőnek és giroszkópnak köszönhetően sokféle mérés lehetséges. Ez magában foglalja a pulzusszám, a véroxigén-telítettség, a stressz-szint, az alvásidő – a délutáni szundizást is detektálja -, és a napi mozgásösszefoglaló, valamint a női felhasználók számára a menstruációs ciklus monitorozását.

Az órával hivatalosan több, mint 150 különböző sportolási tevékenység követhető, miközben méri az egyes létfontosságú funkciókat és paramétereket, például a megtett távolságot, az elégetett kalóriákat vagy a lépések számát.

Futók számára remek opció a tíz alapértelmezett futóedzés, melyeket a főmenüben a Futás menüpont alatt találhatunk meg. Ezek különböző hosszúságú gyaloglásból, futásból vagy sprintből és ezek kombinációjából álló edzések. Kategóriákra oszthatók: kezdő, zsírégető, állóképesség és intervallum. A jobb edzés kedvéért az alapképzésben találunk egy edzéstervet, amely két perces sétarészekből és három perces futó intervallumokból áll, de bemelegítési-nyújtási útmutató és még sok más is rendelkezésre áll. Edzés közben balra csúsztatással vezérelhetjük a zenét, jobbra csúsztatással szüneteltetni vagy befejezni lehet az edzésmódot. A Xiaomi Smart Band 8 Pro támogatja az olyan sporttevékenységek automatikus észlelését is, mint a gyaloglás, az ugrókötél, a kerékpározás, az ellipszis tréner és a futás. Amikor befejezzük az edzést, mozgástérképet és részletes információkat kapunk a tevékenységéről az órán és még részletesebben az applikációban.

Mivel a karkötő rendelkezik helyzetmeghatározó funkcióval – öt fő műholdrendszert, a Beidou-t, a GPS-t, a GLONASS-t, a Galileo-t és a QZSS-t ismeri és használja-, minden edzés előtt először meghatározza a pozíciót. A lokalizáció problémamentes, és csak néhány másodpercet vesz igénybe a szabadban. Nagyon szépen leköveti a mozgásunkat, térképen tűpontosan megrajzolja a megtett útvonalat.

Az edzés befejezése után megjelenik az útvonal, az edzés időtartama, valamint a tevékenység típusától függő egyéb adatok.

Ahogy a kijelző 18%-kal, úgy az akkumulátor is nagyobb lett csaknem 20%-kal, az eddig 235-ről 289 mAh-ra ugrott a kapacitás. A Xiaomi szerint 14 napos akkumulátor-üzemidő érhető el tipikus használat esetén a mindig bekapcsolt kijelző (AOD) funkció engedélyezése nélkül, AOD-vel pedig 6 napos használatra számíthatunk. Nálunk kikapcsolt AOD-vel és GPS nyomkövetés nélkül, gyakorlatilag az összes többi funkció használatával 6 naponként kellett tölteni csakúgy, mint elődjét.

A karkötő vezetékes mágneses töltési teljesítménye 1,48 W, mintegy 80 perc alatt teleszalad a töltéstároló egység.

Igazából három dolog miatt van okunk panaszra. Az egyik, hogy van NFC, ami biztos jól működik az aktivitásmérő szülőföldjén, vagyis Kínában, az öreg kontinens lakói azonban ezzel nem sokra mennek. Bár oldalt van egy mikrofonlyuk, de hangszóró nincs, így sajnos a Xiaomi Band 8 Pro továbbra sem támogatja a Bluetooth-hívást. A harmadik fekete pont az Sp02 érzékelő gyűjti be, amely rendkívül lassan gyűjti a véroxigén-telítettség adatokat, és sokszor kell megismételni a méréseket.

A Smart Band 8 Pro ott folytatja, ahol a tavalyi Smart Band 7 Pro abbahagyta. Gyakorlatilag változatlan áron kínáljak, és pont annyit fejlődött a Band 7 Pro-hoz képest, hogy el kelljen és el is lehessen gondolkodni a beszerzésén. A Xiaomi Smart Band 8 Pro több, mint egy fitnesz karkötő, azonban még mindig nem okosóra. Ez valami, ami a kettő között van.

Az Xiaomi Mi Band 8 Pro megvásárlásához most az NNNM8PRO kupon használatával csak 73,39 dollárra lesz szükségünk, ami 25 ezer forint.

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás (2,58 dollár) nem kötelező, de ajánlott!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid