Xiaomi Mi Band 7 Pro teszt – A profi hetes

0

Alig telt el két hónap a Xiaomi Mi Band 7 okoskarkötő kínai premierje óta, máris itt a Pro verzió. A legújabb és „legjobb” Xiaomi aktivitásmérő teljesen más dizájnnal és egy sokak által várt extrával, beépített GPS támogatással pályázik a fitnesz karkötők új királya címre.

 • Band 7 Pro most 75,99 dollárba kerül a bloghekka10 kuponkód használatával, ami nagyságrendileg 29 ezer forint. Ez az ár már tartalmazza a szállítást és az ÁFA-t, nálunk más költség ezen felül nem volt (de a szállítás Kínából történik).

A Xiaomi július 4-én mutatta a 12S sorozatát Kínában. Azonban ezen a termékbemutató konferencián nem csak a telefonok voltakt az újdonságok, hiszen a Xiaomi Band 7 Pro is debütált. Túl nagy hírverést nem kapott a 7 Pro, mert a „co-engineered with Leica” (Leicával közösen tervezett) szlogennel feszítő kamerabajnok telefonok ellopták a show-t. Innentől a három tagot számláló 12S család jelzi a két társaság stratégiai együttműködésének első mérföldkövét, ami azért nem semmi!

Azonban mi most nagyobb figyelmet szentelünk a Xiaomi Mi Band 7 Pro-nak. A világ No.1 okoskarkötőjének hetedik generációs tagja nemrégen járt nálunk, és most megérkezett a Pro-fi verzió is. Nézzük is meg, hogy mit tud a karórára emlékeztető dizájnnal, csatos stílusú szíjjal, új anyagokkal, beépített GPS-szel, NFC-vel és számos egyéb funkcióval felvértezett fitneszkövető.

A fekete színű tárolódobozban a 7 Pro-n kívül egy mágneses töltőcsatlakozó és egy kínai nyelvű felhasználói utasítás lapított. Az utóbbinak nem sok hasznát vettük, bár a világon legtöbb ember ezt a nyelvet beszéli anyanyelveként, mintegy 1,5 milliárdan, felénk mégis kevesen ismerik. A készülék egyébként kínai verziós, M2140B1 modell, jelenleg nemzetközi (Global) kiadás nem létezik. Ha a Smart Band 7 Pro hivatalosan is megjelenik Európában, akkor valószínűleg az Amazon Alexa lesz az okosasszisztens, nem a MI AI. A támogatott nyelvek között, ahogy eddig sem a Band széria történetében, úgy ezután sem lesz jelen a magyar nyelv. Azért nem kell megijedni, 5 szavas angol tudással is el fog boldogulni mindenki a Mi Band 7 Pro üzemeltetésével.

A Band 7 Pro elhagyta a megszokott kapszula alakú dizájn és téglalap alakú formát öltött. Akiknek nem tetszett a korábbi Mi Band modellek olcsó, kapszula kialakítása, inkább a Redmi Watch 2/ Redmi Smart Band Pro/Huawei Band 6 vonalat preferálták, most nyert ügyük van. A Xiaomi, hogy még jobban megkülönböztesse a profi verziót, prémium minőségű anyagokból készítette el azt. A Mi Band 7 Pro alumínium keretét nagy szilárdságú polimer szálból készült, NCVM bevonattal ellátott ház veszi körbe. Ezzel szemben a Mi Band 7 polikarbonát házzal rendelkezik.

A táblázatban a számok nem annyira beszédesek, de egymás mellé rakva a két kütyüt már gyorsan levágható a különbség.

A Xiaomi Mi Band 7 Pro egy okosóra és egy fitnesz karkötő hibridje. Közel sem akkorra, mint egy óra, de így is az eltérő forma miatt 25%-kal nagyobb a megtekintési felület, mint az alapverziónál. Az 1,64 col képátlójú, ujjlenyomatvédő bevonattal ellátott, 2.5D kialakítású edzett üveggel védett AMOLED panelen a betűtípusok, az ikonok nagyobb területen jeleníthetők meg, sokkal jobb az olvasási, illetve a vizuális hatás. Természetesen itt is van mindig aktív kijelző (AOD), így már tényleg közelebb áll az órákhoz a 7 Pro.

Tűző napfényben is tökéletesen leolvasható a kijelző tartalma, valamint az automatikus fényerőszabályzás is jól szuperál. Szintén hatalmas pozitívum, hogy az antibakteriális TPU pánt csatos kialakítású, mert valljuk be őszintén, az előd széria sok tagja végezte a vízfenéken, úszás közben egyszerűen leesett a csuklóról. Az 5ATM vízállósági besorolás értelemszerűen itt is megvan.

Nincs változás, az okostelefonnal való párosításához Bluetooth 5.2-es adatkommunikációs szabvány jár, alkalmazásból pedig ugyanúgy a Mi Fitness-t használjuk. Kettő trükk van, ami szükséges a profi hetes életre keltéséhez. Az alkalmazás kezdeti beállításaiban a régiót Kínára kell állítani a párosításkor, mert csak úgy fogja megtalálni az órát. Miután megtörtént az összekapcsolódás, állítsuk át a telefon nyelvét angolra és indítsunk el egy szinkronizálást, ezután már a Band 7 Pro is ezen a nyelven fog kommunikálni velünk. Természetesen a művelet után visszaállíthatjuk a telefon nyelvét magyarra, a Band 7 Pro-nál megmarad az angol, nem vált vissza kínaira kikapcsolás és újraindítás után sem. Igazából jól operál az ikonokkal a kütyü, aki használt már korábban Mi Band-et, az a kínai nyelvű felületen sem fog elveszni az alapbeállításokig, de nyilván jobb angolul használni.

A Mi Fitness alkalmazás a Google Play áruházban 4,5/5-ös értékeléssel rendelkezik, ami kifejezetten jó. A főoldalon nyomon követhetjük lépésszámot, az elégetett kalóriákat, az edzéstörténetet, az alvástörténetet, a pulzusszámot, a vér oxigéntelítettségi szintjét, meg amit pluszban beállítunk magunknak, mivel ez a lista egyénileg módosítható. A következő oldalon az applikációból indíthatjuk a futást, a futópadozást, a gyaloglást és a kerékpározást. A harmadik lapon a Band 7 Pro beállításait találjuk. Az óraszámlapokat (Band displays) is errefelé leljük meg, a Xiaomi több mint 180 óralappal örvendeztet meg bennünket, mindenki találni fog kedvére valót. Az utolsó oldalon az alkalmazás beállításai lesznek, ahol is az app jogosultságait lőhetjük be, valamint a régiót is itt választhatjuk ki.

A Xiaomi Band 7 Pro vezérlése is klasszikus gesztusokkal történik. Fentről lefelé csúsztatva az értesítések érhetőek el, míg felfelé csúsztatással a főmenübe léphetünk. Itt a zseblámpa, az edzésindító, az időjárás-előrejelzés, stopper és időzítő, értesítések, telefonkereső, zene, illetve kamera vezérlő, az ébresztők be- és kikapcsolása, a légzőgyakorlatok, stresszmérés és a hölgyeknek a cikluskövetés is rendelkezésre áll, a sorrend egyénileg módosítható. A legújabb firmware frissítésnek köszönhetően (jelenlegi verzió 1.2.50) az óra a futást, a sétálást, a futópadot, az elliptikus trénert, az ugrálókötelezést magától érzékeli, ilyenkor felajánlja, hogy szeretnénk-e mérni. Ezt már a Mi Smart Band 6 NFC is tudta, szóval ez nem szenzáció.

Jobbra csúsztatva az óraszámlapot a gyorsbeállításokhoz navigálhatunk, balra pedig a widgetek fogadnak. Ezekből akár 11 darabot is létrehozhatunk. Az egyes tételekre kattintva további információkhoz és grafikákhoz juthatunk, amelyek a legigényesebb felhasználók igényeit is kielégítik.

A Mi Band 7 Pro képes egy vagy két sorban is megjeleníteni az ikonokat, ráadásul nagyobb betűtípussal, mint elődje. A gyártó fejlesztett a kijelzőn, gyorsabban is reagál az érintésre, mint az alap verzió, gyakorlatilag megszűnt a késleltetési idő.

Az egész napos vér oxigéntelítettség (SpO₂), illetve az optikai pulzusmérés (OHR) a fotopletizmográfián (PPG) alapul. Leegyszerűsítve, LED-es világítást és egy fényérzékelőt használ a véredények méretbeli változásainak a mérésére, és ezeket a méréseket pulzusadatokká alakítja át. A Xiaomi azt állítja, hogy számos egészségfigyelő funkciót optimalizált az újdonságban, és hihetünk is neki, mert tényleg pontosak az értékek. Nem árulunk el nagy titkot, de még mindig mellkaspánt a legjobb megoldás a komoly sportolók számára, illetve azoknak, akik hajszálpontos pulzusmérést várnak el edzés minden szakaszában. A mellkaspántok a szív elektromos aktivitását mérik (EKG), azért az másik szint.

Az alvási szokásainkat is szépen kielemzi, részletes statisztikákat közöl a mély alvásról, a könnyű alvásról, a REM fázisról és a napközbeni szunyókálást is jegyzi. Szuper funkció, bár ez sem újdonság, hogy a Mi Band 7 Pro figyeli a stressz szintjét, a pulzust, valamint a vér oxigénszintjét, és ha ,,gebasz” van, rezgéssel figyelmeztet. Szóval ,,Ha baj van, segítünk”.

A vállalat eddigi legnagyobb tudású aktivitásmérője GPS-szel is rendelkezik, erre nagyon sokan vágytak, ráadásul a GLONASS, a Galileo, a Beido és a QZSS műholdak információit is képes feldolgozni. Gyorsan, mintegy 30 másodpercen belül pozícionál és az útvonalat is pontosan – akár műholdas nézetben is rögzíti -, ami nagyon menő. Így a szabadtéri futást és egyéb sportokat telefon nélkül is tolhatjuk, csökkentve az edzéshez szükséges motyót.

A Xiaomi Mi Band 7 Pro számos új funkcióval rendelkezik a futók számára, külön menüpont is van futásból, a következő opciókkal:

 1. Alap futás és séta kombináció,
 2. Haladó futás és séta kombináció,
 3. Alap kocogás,
 4. Alap zsírégető futás,
 5. Haladó zsírégető futás,
 6. MIIT zsírégető futás,
 7. Alap aerob állóképességi futás,
 8. Haladó aerob állóképességi futás,
 9. Alapfokú intervallumfutás,
 10. Haladó intervallumfutás.

Nagyon ráfeküdtek a futás témára, de a többi sportot sem hanyagolták el. A Band 7 Pro 117 fitnesz üzemmóddal rendelkezik, ezek közül 14 úgynevezett professzionális edzésmód. Hogy ez mit jelent, azt csak találgatni lehet, mivel a Xiaomi továbbra sem definiálja ezt a kifejezést. Valószínűleg azt jelenti, hogy az órát a leggyakrabban használt sportokhoz optimalizálták, mint a kocogás, az úszás és a kerékpározás. A kütyü figyeli és elemzi a legfontosabb adatpontokat, például a pulzusszámot, az átlagos tempót és az elégetett kalóriákat, így hatékonyabbá teszi az edzéseket. Nálunk konditerem, elliptikus tréner és gyaloglás volt a megfigyelt sporttevékenység.

Van NFC is, ami szuper jól működik az aktivitásmérő szülőföldjén, vagyis Kínában, az öreg kontinens lakói azonban ezzel nem sokra mennek.

A nagyobb kijelző miatt az akkumulátor is combosabb lett, egy 235 mAh kapacitású, Lítium-Ion-Polimer telep került beépítésre. A Xiaomi hivatalos laboratóriumi adatai szerint 12, illetve intenzív használat mellet 6 napos üzemidő érhető el. A valóságban az összes spéci fícsör” bekapcsolásával, sok-sok nyomkodással 4 napot húzott ki töltés nélkül. A teszt elvégzése után, jóval kevesebb nyomkodással, az AOD, a 24 órás véroxigén szint mérés és a GPS nyomkövetéses gyalogtúrák mellőzésével, heti 3 edzéssel, szűk 6 napos üzemidő jött ki. A feltöltéshez a Smart Band 7-nek 2 óra kellet, profi testvére ezt fele annyi idő alatt megoldja, bravó.

A Band 7 Pro gyakorlatilag minden téren jobb lett, mint az alapverzió. Minőségibb anyaghasználat, a TPU pánt csatos kialakítású, a kijelző fürgébben reagál az érintésre, a PPG szenzoron optimalizáltak a pontosabb mérésekhez, a futók számára rengeteg új opció van, és az akkumulátor feltöltése is fele annyi ideig tart. Igazából ezek már megérik a felárat, és akkor még nem beszéltünk a nagyobb kijelzőről. A Smart Band 6, de a 7 esetében is mozgás vagy vezetés közben túl kicsi volt a kijelző az információk gyors leolvasásához. Azonban, ha mindez nem lenne elég, akkor a beépített GPS modul – amely jócskán kurtít az üzemidőn – sokakat fog a Band 7 Pro felé terelni.

Összességében elmondható, hogy mindkét fitneszkövető kiválóan monitorozza az általános egészségi állapotunkat, testmozgásunkat, és segíthet az egészségesebb életmód kialakításában. Kényelmesebbé teszik a mindennapokat, nem kell előbányászni a mobilt, ha érkezik egy értesítés vagy ha egy hívást szeretnénk elutasítani, valamint ébresztéskor sem kell a telefon csörömpölésével a családot felkelteni.

A Band széria évről-évre csak jobb lesz, meg hát a Xiaominak amúgy is nagyon megy az okos karpánt szegmens. Általában, ha valaki egy olcsó, megbízható és kiemelkedő tudással rendelkező viselhető eszközt, fitnesz kütyüt keres, ennél a gyártónál szokott kikötni, ami nem véletlen.

Hiányosságként róható fel, hogy az óráról közvetlenül nem tudunk válaszolni az értesítésekre. Mivel kínai verziós az eszköz, az NFC nem használható mobilfizetésre, a menüt pedig angolul kell használni (de magyar nyelv a Global verziós modellekben sincs).

Band 7 Pro most 75,99 dollárba kerül a bloghekka10 kuponkód használatával, ami nagyságrendileg 29 ezer forint. Ez az ár már tartalmazza a szállítást és az ÁFA-t, nálunk más költség ezen felül nem volt.

Az olvasók a bloghekka10 kuponkód használatával, 29 dollár feletti vásárlás esetén 10 dollár kedvezményt kapnak a további vásárlások során. A kód személyenként egyszer használható fel!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid