Xiaomi Smart Band 7 teszt – A fitneszkarkötők királya

0

A Xiaomi bemutatta a világ No.1 okoskarkötőjének hetedik generációját. A Mi Band 7 hű marad a régi erősségekhez, pár hasznos újdonsággal is megörvendeztet, azonban nélkülözi azt a funkciót, amire sokan vártunk.

  • A Global verziós Smart Band 7 most 59,99 dollárba kerül, de a HekkaAFMiB7 kuponkód használatával ez az összeg 38,99 dollárra, azaz 15 ezer forintra csökken. Ez az ár már tartalmazza a szállítást és az ÁFA-t, nálunk más költség ezen felül nem volt.

Az első Mi Band megjelenése, azaz 2014 után a piacot elárasztották a hasonlóan olcsó aktivitásmérők. A Mi Band sorozat azonban mindig is a legnépszerűbb volt mind közül, és most sikeresen frissült a 7. generációs modellre. Az újdonság május 24-én jelent meg Kínában, ahol hatalmas sikert aratott. Egy hónap alatt több, mint egymillió készüléket adtak el, ez nyilvánvalóan nem véletlen.

A kínai termékoldalon Mi Band 7-nek, a nemzetközi piacokon pedig Smart Band 7-nek nevezi a Xiaomi ezt a kütyüt. Most hozzánk is eljutott a legsikeresebb fitneszkövető Global verziós, azaz M2129B1 kódnevet viselő kiadása, nézzük is meg, hogy mit tartogat a Xiaomi Smart Band 7 feliratú fekete dobozka.

A gyártó nem gondolta túl a dolgot, a karkötő mellett a Band 5-ben bevezetett mágneses töltőt és egy vaskos felhasználói könyvecskét kapunk, benne minden fontos nyelvvel, a magyart leszámítva. Jó hír, hogy az előző két szériánál használt töltőegység és szíjak használhatóak a legújabb generációnál is, bár az utóbbi illeszkedése messze nem tökéletes.

A dizájnon felesleges lett volna változtatni, nem is tették meg. A forma és az anyag tehát ismerős, ez azt jelenti, hogy a cserélhető, 160 és 224 mm között állítható csuklópánt továbbra is antibakteriális műanyagból (TPU) készült, míg a kijelzőt 2.5D kialakítású edzett üveg védi a karcolásoktól. A Mi Band 6-ban használt 1,56 hüvelykes AMOLED kijelzőt azonban 1,62 hüvelykesre cserélték. A nagyobb képernyő és a megnövelt maximális fényerő (500 nit) által határozottan jobb lett a megjelenített tartalom olvashatósága beltéren és tűző napfényben is.

Az automatikus fényerőszabályozás ezúttal is kimaradt, de legalább a fényerő már folyamatosan állítható, míg korábban a Mi Band 6-ban öt fényerőszinttel kellett megelégedni. Az időzíthető éjszakai mód is nagyon jól funkcionál. Van Always On Display funkció, ennek köszönhetően a karkötő folyamatosan képes mutatni a legfontosabb információkat. A kérdés csak az, hogy minek az AOD? Telefon esetében oké, a készülék felemelése nélkül is látjuk az értesítéseket. Na de itt a csuklónkat megmozdítjuk, és már villan is fel a kijelző. A mozdulatra való ébresztés időpontjai és érzékenysége is nagyon jól szabályozható egyébként.

A csuklópánt továbbra is a jól ismert csattal van felszerelve. A 13,5 grammos (csuklópánt nélkül), 5 ATM vízállósági besorolású készüléket továbbra is kellemes viselni, alapvetően észre sem vesszük a csuklónkon. Míg tavaly hat szín közül lehetett választani, a karpánt most tízféle színben lesz kapható: fekete, narancssárga, olajzöld, rózsaszín, elefántcsont, kék; az Exclusive Edition esetében pedig: neonzöld, neon narancssárga, khaki zöld és khaki kék.

A Smart Band 7 működését tekintve nem sokat változott, ami nyilvánvaló, hiszen az elődöt már tavaly is nagyon intuitívan lehetett kezelni. Az okostelefonnal való párosításához Bluetooth 5.2-es adatkommunikációs szabvány jár, alkalmazásból használjuk a Mi Fitness-t (korábban Xiaomi Wear) vagy a Huamitól származó Zepp Life-ot (korábban Mi Fit). Az előbbinél az alkalmazás kezdeti beállításaiban a régiót Kínára kell állítani a párosításkor, a Zepp-nél erre nem volt szükség.

Mi Fitness

Zepp Life

A legnagyobb különbség a menü felépítésen kívül a két alkalmazásnál mindösszesen annyi, hogy a Zepp Life a Google Fit, a Mi Fitness pedig a Strava alkalmazással való összekapcsolást teszi lehetővé. Az elérhető 24 nyelvből a magyart a karkötő és az alkalmazások sem ismerik, de ezt már megszokhattuk.

Az iOS-en és Androidon elérhető applikációk nagyon jól felépítettek, a menük egyszerűek és logikusak, megfelelő szimbólumokkal vannak ábrázolva. Az alkalmazásnak köszönhetően eldönthetjük, hogy a sok jelenlévő elem közül mit jelenítsünk meg a képernyőn, kizárva a minket nem érdeklőt, és hozzáadjuk azokat a lehetőségeket, amelyeket mindig kézben szeretnénk tartani. Ezen túlmenően még az óralapok is módosíthatók, 100 új óratémát kapunk, amelyből jó pár még személyre is szabható. Mindenesetre minden szempontból teljesnek és kifinomultnak találtuk mindkét alkalmazást. Nálunk a Mi Fitness lett a befutó, a fiatalosabb grafikai stílusa miatt, a Zepp Life-ot csak egy rövid próba erejéig használtuk.

A Smart Band 7 az interfész szintjén nagyon hasonló ahhoz, amit az előző modellen láttunk, de azért észrevehető, hogy finomította a felületet a Xiaomi, újrarajzolta az ikonokat és új effekteket is bevetett. A felületen belül a klasszikus gesztusokkal mozoghatunk. Így jobbról balra csúsztatással különböző testreszabható összefoglaló képernyők tekinthetők meg, lefelé csúsztatással az értesítésekhez, míg felfelé csúsztatással a főmenübe léphetünk. A Band 7-nél már hat helyett tíz widgetet is létrehozhatunk a kezdőképernyő mellett, amelyek, mint írtuk, oldalsó csúsztatással érhetők el. Ide tartozik a zenelejátszó, az időjárás, az edzés, a pulzusszám stb. Az egyes tételekre kattintva további információkhoz és grafikákhoz juthatunk, amelyek a legigényesebb felhasználók igényeit is kielégítik.

Az aktivitáskövetéshez 110+ sportmódot hoz a Band 7, ez négyszer annyi, mint amennyire a Mi Band 6 képes volt. Gyakorlatilag az összes létező szabadtéri és a beltéri sportot nyomon követhetjük az eszközzel. A Smart Band 7 képes nyomon követni az edzésterhelést, a regenerálódás időtartamát és az edzéshatást. Ez a három tényező segít kontextusba helyezni az edzésnek a szervezetre gyakorolt hatását, és teljesebb képet ad, mint az olyan egyszerű mérőszámok, mint az elégetett kalóriák. A VO2 max monitorozás egy másik új funkció a maximális oxigénfelvétel megállapítására, valamint a folyamatos, 24 órás SpO2 mérés a vér oxigéntelítettségi szintjének nyomon követésére. A Mi Band 7 figyelmeztetni fogja a felhasználókat, ha ez az érték 90% alá csökken. Ezért a lentebb látható kép szépemlékű szlogenjét – ha ismerné -, akár a Xiaomi is elsüthetné: ,,Ha baj van, segítünk”.

Ezeken az új funkciókon túl az összes alapvető fitneszkövetési okosság visszatér. A pulzusmérés, a napi lépések, a távolság, a kalóriaégetés és az alváskövetés mind benne vannak a szoftverben. A stresszkövetés és a női egészségfigyelés teszi teljessé a kínálatot. Fontos megjegyezni, hogy a Band 7 a 3 tengelyes gyorsulásmérővel és 3 tengelyes giroszkóppal felvértezve, valamint a PPG pulzusérzékelővel kiegészítve egészen pontos értékeket mér, de természetesen nem hitelesített mérőeszközről beszélünk. A Xiaomi koncepciója koherens: az egészségi állapotunkat egész nap nyomon kell követni, az edzéseket pedig alapos elemzési lehetőségeknek kell kísérniük.

Az alváskövetéshez támogatja az éjszakai alváskövetést és a nappali alvást is, amelyben megtekinthetjük a mély és a könnyű alvási adatokat, valamint a gyors szemmozgások rekordjait. Az alapvető alvási adatokon kívül az alvási légzés minőségét is figyeli a szerkentyű, ami segíthet megállapítani, hogy van-e alvási apnoe. Alaposan meglepődtünk az intelligens ébresztési módon. A készülék érzékeli azt, hogy éppen ébredéshez közeli állapotban vagyunk, ezért előrébb hozza a beállított ébresztési időt. Kutatások szerint a megfelelő pillanatban történő ébresztés révén sokkal jobb lehet a felhasználó közérzete, attól függetlenül, hogy például 10 perccel kevesebbet aludt, és tényleg, van benne igazság. Itt persze meg lehet majd azt adni, hogy maximum mennyivel az ébresztés előtt bizseregjen a vekker, nem kell attól félni, hogy hajnalban fog riasztani az okos 7-es.

A Lítium-Ion-Polimer akkumulátor kapacitása 125-ről 180 mAh -ra nőt, így a gyártó szerint 14 napos üzemidő érhető el. Nálunk bekapcsolt Always On Display funkcióval, egésznapos pulzus-, lépésszám-, véroxigén szint- és stresszfigyelés, valamint folyamatos értesítés jelzések mellett az akkumulátorfogyasztás körülbelül 1% volt óránként. A teszt elvégzése után, jóval kevesebb nyomkodással, az AOD és a 24 órás véroxigén szint mérés kikapcsolásával, heti 3 edzéssel 8 napot húzott ki töltés nélkül a Band 7. A feltöltéshez egyébként 2 óra szükségeltetik. Ezek az üzemidő értékek gyakorlatilag megegyezik a Mi Band 6-tal rögzítettekkel, még a nagyobb kijelző és az új funkciók ellenére is.

Sajnos a Smart Band 7 nélkülözi azt az opciót, amire nagyon sokan vártak, a beépített GPS hiánya továbbra is fájó pont a Mi Band rajongói számára. Szóval magunknál kell tartani a telefonunkat, mert csak arról tud GPS adatokat rögzíteni a kültéri sporttevékenységek során. NFC csak az M2130B1 verzióban van, az általunk tesztelt (M2129B1) Smart Band 7 ezt az extrát nélkülözi sajnos.

A Band szériával a Xiaomi soha nem próbálta újra feltalálni a kereket, hanem az utódokhoz hozzáad hiányzó funkciókat és javítja a meglévőket. Az előd modellről nem feltétlen éri meg váltani csak azért, mert a karkötő legújabb, 7-es számot viselő modellje számos új fícsört hoz. Mint már említettük, ezek közé tartozik a nagyobb képernyő (AOD-vel) és akkumulátor, több sportkövető üzemmód, edzésmérések sportolók számára, folyamatos SpO2-monitorozás figyelmeztetésekkel, valamint egy újratervezett felhasználói felület. A Smart Band 7-et úgy tervezték, hogy megfeleljen az átlagos felhasználók igényeinek. Sehol nem jeleskedik igazán, de mindenhol jó!

Összegzésképp elmondható, hogy általános fizikai aktivitásunk digitális nyomkövetésére még mindig a legolcsóbban kihozható, legjobb megoldás a Xiaomi Band sorozata. Az „egészség-figyelő” eszköz remekül monitorozza az általános egészségi állapotunkat, testmozgásunkat, és segíthet az egészségesebb életmód kialakításában. Kényelmesebbé teszi a mindennapokat, nem kell előbányászni a mobilt, ha érkezik egy értesítés vagy ha egy hívást szeretnénk elutasítani, valamint ébresztéskor sem kell a telefon csörömpölésével a családot felkelteni.

A Global verziós Smart Band 7 most 59,99 dollárba kerül, de a HekkaAFMiB7 kuponkód használatával ez az összeg 38,99 dollárra, azaz 15 ezer forintra csökken. Ez az ár már tartalmazza a szállítást és az ÁFA-t, nálunk más költség ezen felül nem volt.

Az olvasók a bloghekka10 kuponkód használatával, 29 dollár feletti vásárlás esetén 10 dollár kedvezményt kapnak a további vásárlások során. A kód személyenként egyszer használható fel!

A teszthez a készüléket a Hekka webáruház biztosította.

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid