Xiaomi Mi Box teszt

1

Megkaptuk tesztelésre a Xiaomi Mi Box TV-okosítót, abból is a legfrissebb nemzetközi verziót. Nézzük mit kell tudni róla!

Csomagolás, tartozékok

A kütyü egy nagyon tetszetős színes dobozban érkezett, és mivel nemzetközi kiadásról van szó, így teljesen mentes a kínai feliratoktól, ami mindenképpen ad egy kis plusz bizalmat.

A dobozban az apró eszközön kívül találunk egy egyszerű távirányítót, egy EU szabványos adaptert, egy HDMI kábelt, valamint némi angol leírást.

Külső

Maga az eszköz kifejezetten kompakt, és vékony is, az alakja pedig ízlésesen ívelt, nagyon jó kézbe fogni. A ház műanyagból készült, de nagyon minőségi érzetet kelt, így egyáltalán nem lehet panaszunk a kivitelre.

Három oldalon teljesen elvékonyodik a kütyü, míg hátul van egy kicsit vastagabb rész a portoknak. Csak a legszükségesebb csatlakozókat kapjuk, van egy adapter bemenet, egy USB 2.0 port, egy HDMI 2.0 kiment valamint egy 3.5 mm-es audio kimenet.

Ha szükséges, akkor az USB portot használhatjuk elosztóval is, de egyébként ott a Bluetooth a vezetéknélküli eszközökhöz, és persze az gyári távirányító, ami a hang alapú keresést is támogatja, van benne ugyanis egy mikrofon.

A távirányító is rendkívül könnyű, és ennek is kifejezetten minőségi a kivitele. Nem recseg-ropog és a gombok nyomása is jó. Két darab AAA-s elemmel működik egyébként.

Hardver

A Xiaomi Mi Box a szokványos Amlogic S905X chipsetet használja, ami egy négymagos Cortex-A53-as processzort, illetve egy Mali-450 GPU-t rejt. Ehhez 2 GB RAM-ot és 8 GB belső térhelyet kapunk.

Ez nem egy bivalyerős hardver, de ennyi pénzért igazából teljesen korrekt, ráadásul a chipsetet kifejezetten ilyen TV-okosítókba szánták, azaz hardveresen támogatja a nagy felbontású videók lejátszását.

A rendszer sebességére semmi panasz nem lehet, az egyszerű menü teljesen gördülékeny, és az appok is gyorsan elindulnak. Játékoknál már vegyesebb a kép, a legtöbb szépen fut, de néhány komolyabb már akadni fog, ráadásul nem is mind használható érintőképernyő nélkül.

Szoftver

A Mi Box a kifejezetten ilyen kütyükre szánt Android TV nevű rendszerrel érkezik, amely Android 6.0-ra épül, de a felülete értelemszerűen tévékre lett szabva.

A kezelőfelület jóval egyszerűbb, mint például egy mobil esetében, sokkal kevesebb a menüpont és a beállítási lehetőség, de ez előny is, hiszen így könnyedén és gyorsan el lehet mindent érni a távirányítóval lépkedve.

Kapunk gyárilag Play Áruházat, ami nagy előny, hiszen így rengetegféle appot és játékot telepíthetünk könnyedén a kütyüre. Azt viszont meg kell említeni, hogy a kínálat kicsit szűkösebb, mint mobilon, nem minden alkalmazás jelenik itt meg.

Videólejátszásra ott az előre telepített Kodi, ami gyönyörűen visz szinte mindent, és nagyon könnyen kezelhető. Netflix is van a készüléken, ha valaki előfizet, akkor rengeteg minőségi tartalmat ér el ezen keresztül. Ezeken kívül még a YouTube is előre telepítve érkezik, ami remekül használható a távirányítóval, keresésre pedig ott a hangalapú kereső. Csak megnyomod a távirányítón a mikrofon gombot, bemondod a kifejezést magyarul, és a Google azonnal feldobja a kapcsolódó videókat. Ennél kényelmesebb megoldást nehéz elképzelni.

Beüzemelés

A beüzemelés rendkívül egyszerű. Már az elején kiválaszthatjuk a magyar nyelvet, és így mindössze pár lépés alatt meg is vagyunk. Egyébként a fordítás tökéletes, a Google szoftverét kapjuk, nem valami kínai összetákolt rendszert, tehát flottul működik az egész.

A pontos lépéseket most nem részletezném, de kb. olyan bonyolultságú a folyamat, mint egy okostelefont bekapcsolni az első alkalommal.

Használat

Mindez eddig nagyon jól hangzik, de nézzük hogyan teljesít valójában a Mi Box a mindennapi használat során!

Alapvetően a rendszer teljesen rendben van, és a hardver is elég arra, amire szánták. A komolyabb 4K filmeket is szépen viszi a kütyü, legyen az bármilyen formátumú. Nem egy olyan filmmel találkoztam, ami egy átlagos Core i5-ös PC-n akad, a Mi Box viszont hibátlanul lejátssza a speciális hardvernek köszönhetően.

A lejátszással kapcsolatban egy fő hiányosság említhető, de ez sajnos az összes androidos médialejátszóra igaz: nem tudják automatikusan állítani a képfrissítést. A filmek többsége ugyebár 24p-s, azaz egy másodpercre 24 képkocka jut (egész pontosan 23,976, de ebbe most ne menjünk bele). Ahhoz, hogy ezt kadenciahelyesen le tudjuk játszani, a TV-t is 24Hz-re kell állítani, ellenkező esetben nem lesz teljesen folyamatos a lejátszás, ugyanis trükköznie kell a rendszernek ahhoz, hogy 50 vagy 60Hz-en jelenjen meg a 24p-s tartalom. Ez persze alapvetően nem jelent gondot, hiszen beállítjuk mondjuk 4K/24Hz-re a képernyőt, akkor általában jól fog működni, de azért akadnak ettől eltérő tartalmak is. Ha például elindítunk egy 60 fps-es videót a YouTube-on, akkor a tökéletes élményhez manuálisan kell átállítani a képfrissítést a kütyü beállításainál. De fontos még egyszer kiemelni, hogy ez egy általános probléma, ami minden ilyen androidos lejátszóra jellemző. Ráadásul sokan valószínűleg észre sem veszik ezt maguktól.

A Mi Box már HDR-képes, de ezzel is vegyes volt a tapasztalatom. A kütyü felismeri a HDR tartalmat, fel is veszi a fényerőt maximumra (ami fontos a HDR-nél), utána viszont nem áll vissza a fényerő, ha kilépünk a filmből. Ezt szoftveresen valószínűleg javítják majd, és a HDR még nem is igazán elterjedt, tehát ez annyira talán nem probléma. Viszont ha valaki kifejezetten HDR-képes lejátszót keres, akkor az válasszon inkább mást. (Ehhez persze speciális, HDR tévé is kell HDR tartalommal.)

Összegzés

Alapvetően szerintem egy nagyon jó kütyü lett a Mi Box, abszolút minőségi, és nagy előny, hogy ez már nemzetközi kiadás, azaz nincsenek nyelvi problémák, és EU-s adapter jár hozzá. Ennek ellenére nem ajánlanám mindenkinek.

Aki egy alsó- vagy középkategóriás TV-hez keres médialejátszót, mert mondjuk az nem okostévé, vagy már okos, de a saját rendszere nem elég jó, annak tökéletes és olcsó megoldás lehet a Mi Box. Egy komolyabb felsőkategórás TV esetében viszont át kell gondolni, hogy ad-e olyan pluszt, amire szükségünk van, illetve megfelel-e az extra igényeknek.

Hozzánk a Banggood jóvoltából jutott el a Mi Box, ahol jelenleg nettó 20 ezer Ft körüli áron kapható. A 47ed3a kuponkóddal pedig most 10% kedvezményt kapsz a termékre.

Te használsz valamilyen médialejátszót?

Köszönjük a tesztelési lehetőséget a Bangoodnak!

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid