Xiaomi Mi Drone 4K teszt – Profi drón elérhető áron

0

Már jó ideje szemeztem a Xiaomi Mi Drone 4K-val, amely papíron hozza egy 3-400 ezres DJI drón szintjét, viszont csak töredékébe kerül ennek az összegnek. Végül megrendeltem a kütyüt, ami rendben meg is ékezett. Az alábbiakban igyekszem összeszedni minden tudnivalót és tapasztalatot erről a “kis játékszerről”.

Doboz, tartozékok

A Xiaomi 4K drónja egy viszonylag méretes, fehér dobozban érkezik, amelyben számos tartozék és alkatrész lapul:

 • Drón test
 • 4 propeller
 • 4 extra propeller tartalékba
 • Kontroller
 • Kamera+gimbal
 • 1 db akkumulátor
 • Töltő az aksihoz (+ EU-s átalakító)
 • Micro USB kábel (a telefon és a kontroller csatlakoztatásához)
 • Wifi stick (szintén a telefon és a kontroller csatlakoztatásához)
 • Angol nyelvű útmutató

Ez így mind szép és jó, de azért van pár dolog, amiket nem árt pluszban beszerezni már az elején:

Igen, kicsit drágák az extra cuccok, főleg az aksi, de ezt el kell fogadni, ez más komolyabb drónnál is plusz költség, és nem mindegy hogy mondjuk 20 percet vagy egy órát tudsz vele egy alkalommal repülni.

Külső

A drónt kézbe fogba egyből érződik, hogy igen masszív szerkezetről van szó. A ház természetesen műanyag, de maximálisan minőségi, és tapintásra is rendben van, érezni rajta a minőséget. A lábak erősek, és van rajtuk négy gumitalp is, de a gép amúgy sem igazán enged durván leszállni alapesetben, tehát emiatt nem kell aggódni.

Az aranyozott részek jól mutatnak a hófehér házon, a dizájn pedig összességében egyszerű, letisztult. A tervezésnél inkább a funkcionalitás volt a fő szempont, nem az, hogy a polcon jól mutasson.

A szerkezet aksival és kamerával együtt (de propellervédők nélkül) 1.45 kg-ot nyom, a magassága 19 cm, a legnagyobb átmérője pedig 48 cm (propellerekkel együtt majdnem 70 cm). Egy DJI Phantom 4-hez képest alacsonyabb, de szélesebb a Xiaomi drónja, viszont ennek nagy előnye, hogy nem csak a propellerek gyorszárasok, hanem leszerelhető a kamera is egyetlen mozdulattal, és a lábakat is fel lehet hajtani. Tehát összességében egy modulárisabb, könnyebben szállítható drónról van szó. Létezik hozzá egyébként táska is, de ezt külön kell megvenni.

A kontroller szintén nagyon rendben van, kényelmes a fogása és nagyon kellemes, prémium megjelenése van. A karok és a gombok szépen működnek, nem lóg vagy kotyog semmi.

Fent van két kar, a bal oldalival tudunk fel-le mozogni és forogni, a jobb oldalival pedig vízszintesen haladni előre, hátra, jobbra vagy balra. Középen van két gomb, az egyik a bekapcsoló, a másik pedig az automatikus felszállásra és landolásra. Van itt még feljebb egy kapcsoló is, amivel normál kézi vezérlés és az automatikus hazatérés (RTH) között tudunk váltani. Ezeken kívül van még pár vezérlő a kamerához hátul és alul.

Lent találunk egy micro és egy normál USB portot, előbbi a töltéshez, utóbbi pedig a telefon csatlakoztatásához van. Fent pedig a két méretes antenna közül ki lehet húzni a telefontartót, ami legfeljebb 8.5-9 cm széles készüléket fogad.

Beüzemelés

Kicsit féltem eleinte, hogy majd nekem kell összerakni csavaronként a drónt, de szerencsére erről szó sincs, meglepően könnyen be lehet üzemelni, mindössze pár lépés az egész.

 • Kihajtod a lábakat: eleinte nehezen jár, az oldalt lévő zárakat állítsd nyitott állásba, és kicsit erősebben hajts le mindkettőt.
 • Beteszed az aksit, kattanásig kell betolni a helyére.
 • Felpattintod a gimbalt, a takarólemez helyére megy be.
 • Felszereled a propellereket: két arany és két szürke jelzésű van egyben, a drónon jelezve van a helyük. Az óra járásával megegyező irányba kell rögzíteni a gyorszárral.

Ha a drón össze van rakva, és minden aksit feltöltöttél, akkor töltsd le a Mi Drone nevű appot, és ez bejelentkezés után végig is vezet a párosításon, de egyébként nagyon egyszerű a dolog. Bekapcsolod a drónt, utána a kontrollert (mindkettőnél egy rövid és egy hosszú gombnyomás egymás után), majd rádugod a telefont a kontrollerre a mellékelt kábellel. Ezután engedélyezni kell az USB megosztást a mobilon és már meg is vagyunk.

Fontos: első használat előtt alaposan olvasd át a kezelési útmutatót! Ez nem egy olyan kütyü, amire csak legyint az ember, hogy “majd rájövök a működésére”. Meg kell tanulni az indítást, a felszállást, a leszállás, a hazatérést és a fontosabb funkciókat.

Használat, funkciók

Amikor elkezdjük használni a drónt, alapesetben be van kapcsolva a kezdő mód (Beginner Mode), ami alkalmas a tanulásra. Ilyenkor a maximális magasság 50 méter, a távolság pedig 100 méter, nem enged messzebbre repülni.

A kezdő módot kikapcsolva a GPS mód lesz az alapértelmezett (tulajdonképpen a kezdő mód is ennek egy korlátozott verziója). Ennek a lényege, hogy a karokat elengedve a drón tartja a pozícióját, nem viszi el egy szellő például. GPS módban a maximális magasság 120 méter, a távolság pedig 500 méter (de ezeket lehet növelni a beállításoknál). Ennél messzebb repülni egyébként nem nagyon van értelme, hiszen bár a kontroller több kilométeres (2-5 km) hatótávú, az élőkép általában 4-500 méterig működik. (Mondjuk én nagyrészt fás, erdős részeken teszteltem, van fent pár videó YouTube-on, ahol nyílt terepen akár több kilométerre is elrepülnek a drónnal úgy, hogy az előkép is működik.)

További módok:

 • VPU mód: akkor jó, amikor gyenge a GPS jel, például beltérben. Ilyenkor az egyéb szenzorokat használja a drón a pozíció megtartására.
 • ATTI mód: nem használja a külső szenzorokat a drón, és nem tartja a pozícióját.

Maga a pozíció követése GPS és Glonass rendszerek segítségével történik, ezeken kívül van optikai és ultrahangos érzékelő is a Xiaomi Mi Drone 4K-n.

Élőkép

Az előkép (FPV) nagyon szépen működik, folyamatosan látjuk telefonon a kamera képét. HD minőséget kapunk, és a gyári adatok szerint 500 méter a hatótáv, ami nagyjából stimmel is, de azért sok mindentől függ, a környezeti viszonyok ronthatják a vételt. 400 méter fölött már sok esetben szakadozik a kép, nem annyira folyamatos.

A kontrolleren van egy kihúzható telefontartó, ahogy korábban már említettem is, így kényelmes az irányítás és a nézelődés, egyedül azt sajnálom, hogy táblagép már nem fér bele, egy nagyobb képernyővel még élvezetesebb lenne a drónozás. (Elvileg lehet rá szerelni tablettartót is, de ebbe nem merültem bele.)

Biztonsági funkciók

Egy ilyen komoly drón már sok hasznos funkcióval fel van szerelve, és az egyik legfontosabb az automatikus hazatérés. A kontrolleren van egy kapcsoló, amivel választhatunk kézi vezérlés és hazatérés (RTH: Return to Home) között. Ha nincs kedvünk hazahozni a drónt, vagy esetleg megszakadt az előkép, akkor egyszerűen csak átállítjuk hazatérésre. és visszatér a kiindulási pontra. Attól sem kell félni, hogy út közben nekimegy egy fának vagy villanyoszlopnak, ugyanis először egy bizonyos magasságba repül, utána jön vissza, majd landol – szinte pontosan oda, ahonnan felszálltunk. Éppen ezért érdemes olyan helyről indulni, ahol nincs semmi akadály a közelben, egy fa vagy villanyvezeték közvetlen közelében például kifejezetten rossz ötlet.

Ha esetleg valami miatt nem csak az élőkép szakad meg, hanem az kontrollerrel való kapcsolat is, akkor a drón magától visszajön és leszáll, mindenféle közbeavatkozás nélkül. Alacsony töltöttségnél szintén jól jöhet az RTH mód, ugyanis 30%-nál már jelez az app, hogy itt az idő befejezni a repülést, 15% alatt pedig automatikusan elkezd leszállni a gép, hogy elkerülje az esetleges zuhanást. Az aktuális töltöttséget egyébként bármikor megnézhetjük kikapcsolt állapotban is az akkumulátoron és a kontrolleren is, mindkettőn 4 fehér LED van erre a célra, és csak röviden meg kell nyomni hozzá a bekapcsoló gombot. Repülés közben pedig természetesen az app pontosan is kiírja a telep százalékos állapotát.

Érdemes megemlíteni a “NO FLY Zone” területeket, amelyeken szigorúan tilos drónt használni, ilyen például a repterek környéke. Ezek egy piros körrel vannak jelölve a térképen, és nem is tudunk ilyen helyekre repülni, ugyanis ez szoftveresen le van tiltva. A határon megáll a drón és nem megy tovább, hiába irányítjuk arra, illetve felszállni sem enged ilyen helyeken.

Vészleállást is tudunk csinálni szükség esetén, ehhez 3-5 másodpercig tartsuk egyszerre lenyomva a bekapcsoló és fel/leszállás gombot a kontrolleren. Repülés közben azonban ezt még véletlenül se tegyük meg, mert lezuhan a drón.

Ha nem enged felszállni

Gyakran előforduló probléma, hogy a drón egyszerűen letilt, és nem enged felszállni valami iránytű interferenciára hivatkozva. Ilyenkor egyszerűen csak fordítsuk más irányba a gépet, ez nekem mindig bevált, csak eleinte volt kellemetlen, amíg nem olvastam utána. Ha esetleg ez nem jön be, akkor menjünk odébb, mert lehet, hogy bezavar valami. Az iránytűt is érdemes lehet kalibrálni, aminek az a trükkje, hogy miután elindítottuk a folyamatot az alkalmazáson keresztül, akkor többször határozottan körbe kell forgatni a drónt a saját tengelye körül, egészen addig, amíg ki nem írja, hogy kész.

Repülés

Igazából semmilyen panaszt nem tudok mondani a működésre, gyönyörűen repül a Xiaomi drónja. Gyors, könnyen irányítható, késleltetés nélkül reagál mindenre, egyszerűen egy élmény használni. Egy kis szél meg sem kottyan neki, viszont nagyobb szélben, esőben, hóban természetesen nem szabad használni.

A repülés, a felszállás és a landolás maximális sebessége is le van korlátozva az alkalmazásban. Az alapbeállítás bőven elegendő volt számomra, nem volt szükséges feljebb venni a limitet, de igény esetén ez természetesen megtehető.

Amit még nem említettem, hogy van automatikus fel- és leszállás is. Ilyenkor gombnyomásra egy bizonyos magasságba emelkedik a drón, vagy éppen leereszkedik magától.

Egyebek

A Xiaomi Mi Drone 4K egy profi eszköz, és rengeteg extra beállítást, módot, lehetőséget tartalmaz. Ezeknek a részletes bemutatását esetleg majd egy későbbi cikkben megteszem, most csak megemlítek párat. Megadhatjuk például, hogy a drón egy bizonyos ponthoz repüljön GPS alapján, vagy egy adott objektum fölött körözzön, de akár teljes útvonalat is kijelölhetünk a számára.

Kamera, gimbal

A kamera és a gimbal megér egy külön bekezdést, hiszen az ilyen drónok egyik fő felhasználási módja a gyönyörű légi felvételek készítése. Nos, ezen a téren abszolút kiemelkedő a Xiaomi készüléke az árkategóriájában.

Létezik 1080p-s változat is, de a 4K-s modellben egy 1/2.3 inches CMOS szenzor van f/2.8-as rekeszértékkel, a látószög pedig 94 fok. Fotókat 4000×3000 pixel (12 MP) felbontásban rögzíthetünk, de van lehetőség 16:9-es képekre is 8 MP-ben. A videókat alapesetben 4K (3840 x 2160) felbontásban rögzíti a szerkezet 30 fps sebességgel, de készíthetünk akár 100 vagy 60 fps-es felvételeket is 1080p-ben.

A kamera inkább jó fényviszonyoknál remekel, ekkor viszont kiváló minőségben készíthetünk akár fotókat akár videókat. Teljes méretű képeket itt találsz, videóra pedig itt egy saját példa (csinálok majd többet is, csak legyen jó idő):

A YouTube-on profibb felvételeket is találni:

A 3 tengelyű gimbal is szépen teszi a dolgát. Ha csak egy helyben lebeg a drón, akkor szinte azt hihetnénk, hogy egy fotót nézünk, annyira rezdülésmentes a videó, hiába rázkódik kicsit ide-oda a masina, és ennek köszönhetően a fotók sem mosódnak el. Mozgás közben szintén folyamatos a kép, mint ahogy a fenti példák mutatják, szinte profi minőségben lehet gyönyörű felvételeket lőni.

Sokszor felmerül kritikaként, kérdésként, hogy a horizontvonal ferde a képeken, videókon (nálam is előfordult, mielőtt rájöttem a megoldásra). Ilyenkor kalibrálni kell a gimbalt az alkalmazáson keresztül, ehhez egy vízszintes helyre kell tenni a drónt.

A kamera vezérlése egyébként egyszerű, a kontroller bal felső sarkán lévő görgővel tudjuk fel-le mozgatni legfeljebb 90 fokban (tehát nézhetünk teljesen függőlegesen lefelé, vagy vízszintesen előre). Oldalra magával a drónnal tudunk fordulni, a másik görgő pedig a szenzor érzékenységét állítja. Alul van még két gomb, az egyikkel videót, a másikkal pedig fotót készíthetünk.

A drón megkövetel egy komolyabb memóriakártyát, érdemes egy 64 vagy 128 GB-os UHS-3 sebességű microSD-t beszerezni. Az alábbiak tökéletesen megteszik:

Nagy előnye a Xiaomi drónjának, hogy a gimbal és a kamera leszerelhető, és a kamerát akár külön is használhatjuk egy FIMI bottal, ami szintén stabilizál (durván 18.500 Ft-ba kerül jelenleg).

Üzemidő

A Xiaomi Mi Drone 4K egy 15.2 V-os, 5100 mAh-s (77.52 Wh) lítium-polimer telepet használ, ami 450 grammot nyom. A gyári adatok szerint akár 27 perc repülési idő is elérhető ezzel, de ez inkább csak laborkörülmények között igaz. Normál esetben olyan 20 perc folyamatos repülést biztosít az akkumulátor egy töltéssel, ami egyébként egyáltalán nem rossz. Persze jó ha van pótaksid, hiszen így egy gyors csere után újabb 20 percet repülhetsz.

 • Gyári pótakku az HSCGB4th17 kuponnal most 100 dollár helyett csak 77 dollár ezen az oldalon.

A gyári töltő egyszerre egy aksit tud tölteni, ami nagyjából 3 órát vesz igénybe, de ha beszerzel extra telepeket, akkor érdemes egy komolyabb töltőt vásárolni.

Ezzel egyszerre tölthetsz 3 akkumulátort, a kontrollert, és még egy mobilt is (kb. 11.500 Ft-ba kerül jelenleg).

Összegzés

Sokat vártam a dróntól, mert jókat olvastam róla (ezért is vásároltam meg), és örömmel mondhatom, hogy minden téren teljesítette az elvárásaimat. Egy maximálisan minőségi, jól használható eszközről van szó remek kamerával, könnyű irányítással és kellemes üzemidővel.

Pozitívum a modularitás, jobban szét lehet szedni, mint pl. a DJI drónokat, ráadásul mindenféle tartozék és alkatrész könnyen beszerezhető hozzá. (Itt érdemes szétnézni.)

A 4K-s Xiaomi drón ára Magyarországon jelenleg 160 ezer Ft körül van, és igazából ennyit is megérhet, én azonban a GearBest weboldaláról rendeltem, ahol már 115-120 ezer Ft-ért hozzá lehet jutni. Kínai raktár esetén válaszd az EU Express szállítást, ami garantáltan vámmentes, de általában kis felárért EU raktárról (G-W-4, G-W-5) is megvehető pár napos szállítással, szintén vámmentesen. Ha valaki egy komoly drónt keres, de nem akar rá 3-500 ezer Ft-ot költeni, akkor csak ajánlani tudom a Xiaomi termékét!

Fontos: csak saját felelősségre, körültekintően drónozz, mert akár balesetveszélyes is lehet, és használat előtt nézz utána a magyarországi szabályoknak!

Hogy tetszik a Xiaomi 4K drónja?

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid