Xiaomi Viomi V2 robotporszívó teszt – Megszorongatja a Roborock S50-et!

0

Nálunk járt a Xiaomi egyik legújabb robotporszívója, a Viomi V2, ami tudásra és minőségre nagyjából megegyezik a népszerű Roborock S50-nel, viszont pár dologban fejlődött, és egy kicsit még olcsóbb is nála.

  • Vásárlás: a Xiaomi Viomi V2 most 319,99 euró a PcBiIGFN kuponkóddal EU raktárból a Geekmaxi oldalán.

Csomagolás, tartozékok

A Viomi V2 a Geekmaxi európai raktárából érkezett hozzánk, így 2-3 munkanap alatt itt is volt mindenféle extra költség nélkül. A csomagolás teljesen alap, egy egyszerű kartondobozban jött a masina, de nincs ezzel gond, inkább ezen spóroljanak, mint a készüléken.

A dobozon belül mindennek van külön rekesz, így szállítás közben nem borulnak össze a tartozékok. Magán a robotporszívón kívül az alábbiakat kapjuk:

  • Dokkolós töltőállomás
  • EU-s adapter a dokkolóhoz
  • Portartály
  • Víztartály
  • Felcsatolható felmosó rész
  • Kétféle felmosórongy
  • Extra oldalseprő (a robotporszívón már alapból van egy)
  • Használati útmutatók

Külső

Maga a porszívó egy egész méretes, masszív jószág, körülbelül 3,3 kg-ot nyom, az átmérője 35 cm, a magassága pedig 9,5 cm (így ha egy bútor alatt van cirka 10 cm hely, akkor oda már be tud menni és ki tud takarítani).

A külső borítás szinte teljes egészében műanyag, viszont a minőségibb fajtából. Egyből érződik, hogy ez egy prémium készülék, ráadásul adtak a részletekre is, a finom minták, textúrák nagyon jól mutatnak. Persze túlzottan sok mindent nem igazán lehet variálni egy ilyen masinán, és nem is ez az elsődleges szempont, de a dizájn nálam csillagos ötös.

Az egyes részek bemutatását kezdjük fent. A legmagasabb pont a “torony”, ami a lézeres érzékelőt tartalmazza, elsősorban ezzel térképezi fel a környezetét a porszívó (de van számos másik szenzor is).

Van még fent egy dupla gomb, ami kellemes, gumírozott borítást kapott, és világítani is tud sárgán, kéken vagy pirosan, ami a készülék állapotát jelzi.

A műanyag fedél nagyobbik része felnyitható, ez alatt van a por- vagy a víztartály helye, illetve egy kis szerszámot is találunk itt egy apró késsel és kefével, ami jól jöhet a porszívó tisztításánál. A vágó alkalmatosság egyébként az alsó hengerkefére feltekeredett hajszálak leszedésére szolgál.

A portartály kifejezetten nagy, és tartalmaz egy HEPA szűrőt is, ami a legapróbb szennyeződéseket is benntartja, hogy azok ne juthassanak vissza a szoba levegőjébe.

Hátul van a töltő csatlakozója, körülötte a levegő kifújására szolgáló rések, az eszköz teljes elülső oldalát pedig egy ütköző rész foglalja el, amivel érzékeli a porszívó, ha (finoman) nekimegy valaminek. Elöl van még továbbá egy infrás szenzor is. (Itt még érdemes megjegyezni, hogy összesen 10 (!) különféle szenzor található a V2-n, amelyek segítik a munkát, a tájékozódást.)

A porszívó alja egy kifejezetten kemény, masszív műanyagból készült, és ami azonnal feltűnik, az a két hatalmas oldalsó kerék, amelyek segítségével elég jól veszi az akadályokat a Viomi V2. A harmadik kerék elöl található, szélen pedig van egy szegélyseprő, ami a fal mellől, illetve a sarkokból sepri ki a koszt, egyenesen a beszívó nyílás felé. Ez természetesen cserélhető, mint ahogy a középső nagy hengerkefe is, ami brutális hatékonysággal szedi össze például a hajszálakat, és egyébként ennél történik maga a beszívás is.

A felmosórongyot pedig a hátsó részre tudjuk csatlakoztatni szükség esetén.

Beüzemelés, első lépések

Első használat előtt érdemes teljesen feltölteni a porszívót, és közben már le is tölthetjük a Mi Home alkalmazást a Play Áruházból vagy az App Store-ból. Egyébként app nélkül is tökéletesen működik a masina (csak leteszed, beindítod, és kitakarít minden zugot, ahová el tud jutni, majd ha végzett, visszatér a dokkolóra tölteni), de azért a legmenőbb funkciókat telefonon keresztül érhetjük el.

A csatlakoztatás nagyon egyszerű, bekapcsoljuk a porszívót, majd megnyitjuk a Mi Home appot. Itt első alkalommal be kell lépni (ha nincs még fiókod, akkor regisztrálj egyet), majd válaszd az új eszköz hozzáadása opciót. Van automatikus keresés, de a listából kiválasztható a pontos típus is, nekem ez utóbbi sikeresebb volt.

A porszívó úgy tehető párosítás módba, hogy egyszerre megnyomod hosszan a két felső gombot (Home és Power), ezután kéken villogni fognak. Ha megtalálta az app az eszközt, be kell írni a WiFi jelszót, és ezután már csak pár gombnyomás kell, hogy használatba vehessük.

Nekem két apró problémám volt a csatlakozással. Az első, hogy csak többedszerre találta meg az app a porszívót (de lehet, hogy nem töltés közben kellett volna próbálkozni). Ez szerencsére megoldódott magától, utána pedig azzal találtam szembe magam, hogy teljesen kínai volt a porszívó menüje a Mi Home-on belül. Maga az app angol volt, de amint megnyitottam a Viomi V2-t az eszközöknél, kínaira váltott. Szerencsére hamar rájöttem, hogy ez könnyedén orvosolható, egyszerűen csak a Mi Home beállításainál a nyelvet át kell állítani “Default”-ról angolra.

Ezek után már minden gördülékenyen ment.

Használat, tapasztalatok

Itt nem fogok minden apró funkcióra kitérni, de igyekszem egy átfogó képet adni arról, hogy mire is képes a Xiaomi Viomi V2, mennyire lehet hasznát venni a mindennapokban, illetve mik az esetleges hátrányai.

Kezdjük az egyik legmenőbb funkcióval, ami nem más, mint a térképrajzolás. Ha valaki robotporszívót vesz, akkor ez az a szint, ami alá nem érdemes adni, hiszen egyrészt így te is megnézheted, hogy mit lát a készülék, folyamatosan nyomon követheted a munkáját akár távolról is, és egyéb extra lehetőségek is bejönnek a képbe.

Nagyon hasznos lehetőség a virtuális fal, amit csak felhelyezel a térképre, és ezt a részt nem fogja átlépni a porszívó. Kihagyhatod így például a takarításból azt a szobát, ahol épp tartózkodsz.

Az már teljesen természetes, hogy mobilról is vezérelhető a masina, tudsz takarítást indítani, vagy akár visszaküldeni a dokkolóra, ha épp olyan kedved van, és persze folyamatosan látod, hogy épp merre jár az eszköz. Hasznos funkció még a “Zóna” és a “Pont” takarítás, az előbbinél kijelölheted a tisztítandó területet, az utóbbinál pedig egy adott pontra küldheted a porszívót, hogy csináljon rendet.

Az időzítés funkció szintén megtalálható az alkalmazásban (Reserve néven), de sajnos ez még nem használható a jelenlegi szoftververzióval, rákattintva egy üzenet jelenik meg, hogy ezt csak később adják majd hozzá. Igazából bármikor egy gombnyomásra indítható a munka akár távolról is, így ez talán nem akkora érvágás, de a rendszeres takarítás beállításához mindenképpen szükséges lenne, tehát várjuk a frissítést.

Most pedig ejtsünk végre szót a tényleges takarításról is, vagyis nézzük, hogyan végzi a dolgát a masina! Ami nagyon tetszett benne, hogy okosan választja ki az útvonalat, először mindig körbemegy egy adott területen, majd a belső részeken oda-vissza halad, hogy véletlenül se maradjon ki semmi.

A különféle tereptárgyak sem jelentenek problémát neki, amin át tud menni, azon át is megy, ha pedig magasabb az akadály, akkor megkerüli. A gyári adatok szerint 2 cm-es küszöbökkel még megbirkózik, és ez nagyjából reális is. A szőnyegekkel szintén nincs gondja, lehetnek azok akár vastagabb fajták is.

Ami alatt pedig átfér, ott át is megy, itt a korábban már említett 9,5-10 cm a választóvonal. Simán bemegy az ágyak, szekrények alá is, olyan helyekre, ahol normál porszívóval már kicsit kényelmetlen lenne a takarítás. A lábakat és egyéb akadályokat pedig szisztematikusan körbejárja, tehát tényleg nem marad ki semmi.

Maga a takarítás egyébként meglehetősen hatékony, a 2150 Pa maximális szívóerő az egyik legjobb a robotporszívók között. Az első generációs Mi robotporszívó például 1800 Pa-s, a Roborock S50 pedig legfeljebb 2000 Pa-t tud, és már ezek is kifejezetten jónak számítottak. Az olcsóbb masinák az 1000 Pa-t sem érik el. A kibocsájtott zaj pedig nem annyira vészes, simán elviselhető, persze alapesetben nem maximumon pörög a masina.

A Viomi V2 tehát egy erős robotporszívó, ami szépen összeszed mindenféle szennyeződést, de azért a helyén kell kezelni, és nem egy rendes porszívóval összehasonlítani. Ez arra való, hogy akár heti több alkalommal végig menjen a lakáson, és a folyamatosan képződő kosztól, portól megszabadítson minket. Ehhez van méretezve a portartály is, ami bár a robotporszívók között nagynak számít, de ha olyan helyen engeded el, ahol mondjuk mér régen volt takarítva, akkor gyorsan meg tud telni.

Nekem nagyjából az volt a tapasztalatom, hogy egy nagyobb lakás esetében (80-100 nm) érdemes minden takarítás után üríteni a portartályt, még akkor is, ha nincs teljesen tele. Kisebb lakás esetén pedig elég mondjuk minden második alkalommal, de csak ha rendszeresen van takarítva. Az ürítés egyébként nagyon egyszerű, körülbelül 1-2 percet vesz igénybe.

Ide pedig beszúrok egy kis összehasonlítást a házon belüli fő vetélytárssal, a Roborock S50-nel:

Jól látszik, hogy nagyobb a szívóerő, nagyobb a portartály, de a legnagyobb különbség még csak most jön.

Nézzük a felmosást, ami sokat fejlődött a Roborock S50-hez képest. Egyrészt 140 ml helyett 560 ml-es a víztartály, ami óriási különbség, ráadásul ezúttal lehet szabályozni a felmosáshoz használt víz mennyiségét. Hasznos extra még, hogy kétféle felmosórongyot is kapunk a Viomi V2-höz, az egyik teljes egészében vizes lesz, a másiknak viszont csak a fele, és ez utóbbi a hátsó részével rögtön tud “szárazra” törölni is, kevesebb víz marad a padlón.

Végül berakom ide, milyen plusz beállítások vannak az alkalmazáson belül:

Üzemidő

Mint szinte minden aksis műszaki cikknél, itt is fontos az üzemidő, de azért közel sem annyira, mint mondjuk egy okostelefonnál. Persze meg kell, hogy üssön egy kényelmes szintet, de mivel automatikusan tölt a robotporszívó, így ez nem akkora probléma.

A Xiaomi Viomi V2-ben egy 3200 mAh-s, 20V-os akkumulátor található, ami a gyári adatok szerint 80-120 perc takarításra elegendő. Ez egyébként 100-150 négyzetmétert jelent, vagyis a legtöbb lakást, házat simán fel tudja egyszerre takarítani. Nálam nagyjából hozta ezeket az adatokat, de inkább az alsó szintet (~80 perc), persze mint minden másnál, itt is sok mindentől függ a tényleges üzemidő. Ha pedig egy bizonyos szintre merül az aksi munka közben (olyan 30% körül), akkor visszamegy magától tölteni a porszívó, majd utána onnan folytatja a takarítást, ahol abbahagyta.

Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy ilyenkor visszatalál-e a dokkolóhoz, de ez a legkevésbé sem jelent problémát, akár több szobányi távolságból is simán visszamegy, és nagy precizitással beáll a helyére tölteni.

Xiaomi Viomi V2 összegzés, ár

A Viomi V2 robotporszívót egyértelműen arra készítette a Xiaomi, hogy megszorongassa vele fölöttébb népszerű Roborock S50-et, és ez nagyrészt sikerült is. Kicsit nagyobb szívóerőt, nagyobb portartályt és jobb felmosást kapunk, miközben az ára olyan 10-15 ezer Ft-tal olcsóbb.

A dizájn és a kivitel azonnal megfogott a V2-ben, egy prémium masináról van szó gyönyörű, modern kinézettel, ami szinte bármilyen lakásba beleillik. Működés, hatékonyság terén is meg voltam elégedve vele, szépen tette a dolgát a tesztidőszak alatt. Ami hátrányként említhető, hogy kicsit befejezetlen a szoftver, és egyelőre nincs időzítés funkció, de remélhetőleg a közeljövőben lesznek még nagyobb frissítések a készülékre.

Hozzánk a Geekmaxi német raktárából érkezett a termék, náluk a PcBiIGFN kuponkóddal most 334,99 euró helyett 319,99 eurós áron lehet megvenni. Az olcsóbb szállítás 12,33 euró (ne feledjük, egy elég nagy csomagról van szó), amivel olyan 109.500 Ft környékén lesz a végösszeg. Mivel az EU-ból jön, így néhány munkanap alatt megkapod, és garantáltan nem lesz semmi extra fizetnivaló. További részletek és rendelés ezen a linken.

Köszönjük a tesztelési lehetőséget a Geekmaxinak!

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid