Xiaomi Watch S1 Active okosóra teszt – Sportosan elegáns

0

Megérkezett a Xiaomi okosórák új generációja. A Xiaomi Watch S1 azokat a felhasználókat célozza meg, akiket jobban érdekel a viselhető eszközök elegéns dizájnja, míg a Watch S1 Active, azaz jelen tesztalanyunk inkább a sport és az egészség szerelmeseinek szól. Több, mint 100 fitnesz mód, kétsávos többrendszerű GPS, hosszú üzemidő, hangvezérlés, hívásfogadás, NFC fizetés és még sok minden más, nézzük meg, mire lesz ez elég.

  • A Xiaomi Watch S1 Active most a BGHU2380 kuponkód használatával 138,77 dolláros áron vásárolható meg, ami 54 ezer forintnak felel meg. Ez az ár már tartalmazza a biztosítás, valamint a vám- és áfamentes EU Priority Line szállítás díját. Az elmúlt időszakban a GLS az EU Priority Line csomagokat 15-16 nap alatt leszállította a fentebb írt áron, minden egyéb költség nélkül!

Idén márciusban a Xiaomi 12 széria nemzetközi verziói Európában is megjelentek, a gyártó a telefonok mellett két okosórát és egy vezeték nélküli fülhallgatót is piacra dobott. A 12-es generáció legjobban sikerült darabja nálunk is tiszteletét tette, és most az újdonságok közül a Watch S1 Active is befutott hozzánk.

A „normál” S1 elsősorban az üzleti ügyfeleket, míg az Active modell inkább a sportolókat célozza meg. A funkciók köre nagyrészt ugyanaz, leginkább a kialakításukban különbözik a két vekker. Az S1 rozsdamentes acél tokkal és különösen karcálló zafírüveggel rendelkezik, az Active modellnek viszont üvegszál-erősítésű poliamidból (műanyag) készült a háza, de csak normál edzett üveget használ a kijelző védelmére. Az S1 Active külseje ehhez képest sokkal sportosabbnak, fiatalosabbnak, színesebbnek tűnik, ráadásul könnyebb és sokkal kényelmesebb viselet sportolás közben. Az elegáns S1 készülékház jobb oldalán található két vezérlőgomb az analóg stopperórákra emlékeztet, mivel ezek kerek nyomógombok, amelyek kissé kiemelkednek a készülékházból. A sportos modellnél a két gomb más kialakítású, és mélyebben van a készülékházba süllyesztve. Mindkét óra egyébként 5ATM besorolással is rendelkezik, így gond nélkül úszhatunk velük, sőt, fel is ismerik a különböző úszásnemeket.

A Xiaomi Watch S1 Active egy kiváló minőségű, hosszú fehér dobozban érkezett, melynek az előlapját az okosóra dombornyomott képe díszíti. A pakkban az órán kívül a szokásos papírárú és a töltő lapul, melynek egyik végén sztenderd USB-A port, a másik felén pedig két érintkezővel ellátott mágneses fej van.

Az S1 Active a standard Watch S1-től eltérően egyértelműen olyan embereket céloz meg, akik szeretnének nyomon követni az edzőteremben vagy szabadtéren a mozgásukat. A 47,3 x 46,5 x 11 milliméteres cucc műanyag házat kapott, az érintőképernyős kijelzőt pedig fém keret veszi körül. Ez az üveg körül elhelyezkedő, funkció nélküli lünetta nem ad hozzá észrevehető súlyt, a 36,3 grammos tömeg elhanyagolható.

A gyorszárral rögzített, 22 milliméteres, szabványos, cserélhető TPU óraszíj jól igazodik a csuklóhoz. Kényelmesnek találtuk az egész napos viseléshez, az alvás figyeléséhez, nem okozott gondot a testmozgás nyomonkövetése bel- és kültéren sem.

A Xiaomi Watch S1 Active legfontosabb eleme minden bizonnyal az 1,43 hüvelykes AMOLED kijelző. A megjelenítő 466×466 pixel felbontást és 60 Hz-es frissítési frekvenciát kínál, ami egyszerűen lenyűgöző. Míg az okostelefonok 60 Hz-es kijelzői már eléggé elavultnak számítanak, addig egy okosórán a 60 Hz egyértelmű előny, a legtöbb típus csak 30 Hz-es kijelzővel rendelkezik. A kijelző fényereje öt fokozatban állítható, de van egy automatikus üzemmód is, amely hibátlanul működik és még közvetlen napfényben is könnyen olvasható. Van Always on Display funkció is, a kérdés csak az, hogy minek az AOD? Telefon esetében oké, a készülék felemelése nélkül is látjuk az értesítéseket. Na de itt a csuklónkat megmozdítjuk, és már villan is fel a kijelző. A mozdulatra való ébresztés időpontjai és érzékenysége is nagyon jól szabályozható egyébként.

Az okosórán, ahogyan azt írtuk, két fizikai gomb található:

  • a Kezdőlap gomb felébreszti az eszközt, belép vagy kilép az óra menüjébe – ami lehet rácsos, vagy lista nézet-, elindítja az Alexát – ami ugye Magyarországra állított régióval nem működik-, és be- kikapcsolja az eszközt;
  • a Sport gomb elindítja az Edzések widgetet, ami a Mi Fitness alkalmazással konfigurálható, valamint a gombot háromszor egymás után megnyomva vészhelyzeti hívást kezdeményezhetünk egy általunk megadott számra. A készüléket folyamatosan csatlakoztatva kell tartani a telefon Bluetooth kapcsolatához. A funkció működéséhez a vészhelyzeti kapcsolattartót be kell állítani az alkalmazásban.

A gombokon kívül az órát az érintőképernyő megérintésével és elcsúsztatásával lehet működtetni. A balra és jobbra csúsztatással az egyénileg beállítható widgetekhez, például a kalóriafogyasztáshoz, a pulzusszámhoz, az időjáráshoz, a zenelejátszóhoz, az alvási adatokhoz és a lépésekhez juthatunk.

A felülről lefelé vagy alulról felfelé történő lapozással az értesítési listára, illetve a gyorsbeállításokhoz navigálhatunk Az okostelefonról érkező értesítések mind megjeleníthetők az órán, de válaszadás nem lehetséges.

A beépített mikrofonnak és hangszórónak köszönhetően Bluetooth kihangosítóként is funkcionálhat az óra, feltéve, hogy csatlakozik az okostelefonhoz. A névjegyzéket sajnos nem viszi át az óra, hívást csak úgy kezdeményezhetünk, ha már volt egy fogadott hívásunk az adott számról.

A hívásfogadás nagyon jól működik, mindkét oldalon tökéletes a hangminőség. A beszélgetések lebonyolításához nem kell elővenni a mobilt a zsebünkből, ami nagyon menő. Elfordult olyan is – eléggé vicces helyzetet teremtve -, amikor mindkét kezem tele volt és az orommal vettem fel a hívást.

A telefon zenelejátszója egyszerűen távvezérelhető az óráról, arra viszont nincs lehetőség, hogy kedvenc zenéink közvetlenül az óráról szóljanak – nincs beépített tárhely -, vagyis például futás közbeni zenehallgatáshoz mindenképpen magunkkal kell vinnünk a mobilunkat.

Operációs rendszerként a MIUI Watch 1.0 szolgál, ami a Xiaomi házon belüli rendszere az órákhoz. A csatlakozás, a beállítás és az alapbeállítások a Mi Fitness alkalmazáson (korábban Xiaomi Wear) keresztül történnek. A Xiaomi Watch S1 Active beállítása egyszerű, akárcsak bármely más Xiaomi okosóráé. A készülék bekapcsolása után, kiválasztjuk a nyelvet – a magyart azt ne is keressük -, majd megjelenik egy QR-kód, amellyel letölthetjük a Mi Fitness alkalmazást Android vagy Apple készülékekre. Az alkalmazás elindítása után, a jobb felső sarokban lévő + jellel hozzáadjuk az órát, elfogadunk néhány adatvédelmi beállítást, és kész!

Csatlakozási szabványként a Watch S1 Active Bluetooth 5.2-t használ, ami több mint remek. Az adatátvitel gyorsítására 2,4 GHz-es Wi-Fi is rendelkezésre ál, de igazából ez tök felesleges. A Mi Fitness alkalmazás kezdőlapján áttekintést kapunk a napi tevékenységéről (lépések, elégetett kalóriák, edzés időtartama). Ez alatt részletes információk találhatók a napi aktivitásról, valamint az alvás időtartamáról és minőségéről. Az alkalmazás a vér oxigéntartalmára és a stresszre vonatkozó adatokat is megjeleníti. Mindezek az információk az órán is megtekinthetők. Az alkalmazás rendelkezik továbbá „edzés” funkcióval, amely a szabadban történő kocogásra, futópadra, gyaloglásra és kerékpározásra korlátozódik. Ezek és más edzések is elindíthatók az órán keresztül. Végül, de nem utolsósorban, az alkalmazás segítségével az óra különböző módon testre szabható. Ezek közé tartozik a 200 darab óraszámlap, az okostelefonról érkező értesítések megjelenítése az órán és a mobilfizetési módok kezelése. Az utóbbi, vagyis a készpénz nélküli, NFC-s Xiaomi Pay elektronikus fizetés Magyarországon a K&H Banknál, illetve Curve kártyával működik egyelőre.

A Xiaomi Watch S1 Active összesen 117 fitnesz üzemmóddal rendelkezik, ezek közül 19 úgynevezett professzionális edzésmód. Hogy ez mit jelent, azt csak találgatni lehet, mivel a Xiaomi nem definiálja tovább ezt a kifejezést. Ez azonban valószínűleg azt jelenti, hogy az órát a leggyakrabban használt sportokhoz optimalizálták, mint a kocogás, az úszás és a kerékpározás. A kütyü figyeli és elemzi a legfontosabb adatpontokat, például a pulzusszámot, az átlagos tempót és az elégetett kalóriákat, így hatékonyabbá teszi az edzéseket. Nálunk konditerem, elliptikus tréner és gyaloglás volt a megfigyelt sporttevékenység. Az óra rendelkezik automatikus tevékenységfelismeréssel a gyalogláshoz, kocogáshoz és kerékpározáshoz. Így munkába menet, pár 100 méter után megkérdezte, hogy szeretném-e rögzíteni a tevékenységet. A beépített kétsávos GNSS-chip öt nagy műholdas helymeghatározó rendszert támogat: GPS, BeiDou, GLONASS, Galileo és QZSS, ezeket még megfejeli fejlett optimalizációs algoritmusokkal, így tűpontosan leköveti a megtett útvonalunkat. A GPS mellett gyorsulásmérő, giroszkóp, magasságmérő, barométer és iránytű is a fedélzeten van.

Természetesen az S1 Active nem tud olyan átfogó értékelést készíteni, mint a sokkal drágább Garmin vagy Polar profi sport órák, de nem is kell, más a célközönség. Jó hír viszont, hogy támogatja az adatok szinkronizálását a Stravával és az Apple Health-szel.

Az okosóra – igazából ez nem az, bár van pár letölthető alkalmazás hozzá -, fejlett alvásfigyeléssel is megörvendeztet. Szépen monitorozza a mély, a könnyű, a REM időszakot, és a felébredések száma mellett természetesen az alvás időtartamát, a pulzusszámot, valamint a vér oxigénstatisztikáit is nyomon követi. Felismerni a napközbeni szundításokat is, ami nagyon hasznos tud lenni, hiszen nem csak az éjszakai alvás segíti a regenerálódást.

És mennyire pontosak ezek a mérések? Összehasonlítottuk őket egy pulzoximéterrel, egy hitelesített, felkaros vérnyomásmérővel és egy Polar mellkaspánttal. Nyugalmi állapotban szinte egyformák voltak véroxigén és a pulzus értékek. A nagyobb eltérések a sporttevékenység során jelentkeztek, amikor az óra valamivel magasabb pulzusszámot mértünk, átlagosan 5-10 pulzus/perc értékkel. A továbbfejlesztett többcsatornás PPG bioérzékelővel és algoritmusokkal a Xiaomi órája egészen pontosan figyeli, rögzíti az értékeket, de nem professzionális orvosi eszköz vagy profi sportóra, ezt vegyük figyelembe.

A Xiaomi szerint átlagos használat mellett akár 12 napig, akkumulátorkímélő módban pedig 24 napig képes kitartani a beépített 470 mAh-s akkumulátor. Nyilvánvaló, hogy az olyan funkciók, mint az AOD, a fejlett alvásfigyelés, a folyamatos pulzusmérés és véroxigén-figyelés, valamint a GPS nyomkövetéses edzések lerövidítik az akkumulátor élettartamát. Nálunk a tesztidőszakban folyamatos nyomkodás mellet, minden funkció bekapcsolásával 4 napot húzott ki töltés nélkül. Értesítésekkel, alkalmi pulzus és SpO₂-méréssel, alváskövetéssel, valamint 3-4 edzéssel együtt 7 napot ment el az óra töltés nélkül. Egy óra alatt 10-ről 90 százalékra szalad fel a töltöttség, szóval elég gyors az energiautánpótlás a mágneses töltővel.

Az S1 Active a nap 24 órájában nyomon követi a lépéseket, az alvást, a stresszt, a pulzusszámot és a vér oxigénszintjét, figyelmeztet a kiugróértékek esetén, vagyis preventíven figyel az egészségünkre és megóv bennünket az esetleges bajoktól. Hölgyek számára hasznos a teljesen új női egészségkövetési funkció, melyben menstruációval kapcsolatos értesítések állíthatóak be.

Hibaként róható fel, hogy az óráról közvetlenül nem tudunk válaszolni az értesítésekre. Az alkalmazás és az óra is 27 nyelven kommunikálhat velünk, de a számunkra fontos magyar nyelv nincs benne a tudástárában, bár a használatához nem is kell fergeteges nyelvtudás. Örültünk volna belső tárhelynek is, így sportolás közben nem volnánk a telefonunkra utalva zenehallgatás ügyileg.

Sportos külsőjének és rendkívül könnyű dizájnjának köszönhetően egyértelmű, hogy a Xiaomi a Watch S1 Active-ot piacvezető fitnesz okosóraként kívánta pozícionálni, és kimerjük jelenteni, hogy sikerült elérniük a kitűzött célt. A Xiaomi Watch S1 Active az egyik legjobb olcsó okosóra a fitneszfanatikusok számára. Egészen komoly tudáscsomaggal vértezte fel a Xiaomi ezt a gyönyörűséget, és ne feledkezzünk meg a 60 Hz-es AMOLED kijelzőről, valamint az NFC-s fizetési lehetőségről sem, bár amúgy sem tolonganak a versenyzők ebben az árszegmensben ilyen paraméterekkel.

A Xiaomi Watch S1 Active most a BGHU2380 kuponkód használatával 138,77 dolláros áron vásárolható meg, ami 54 ezer forintnak felel meg. Ez az ár már tartalmazza a biztosítás, valamint a vám- és áfamentes EU Priority Line szállítás díját. Az elmúlt időszakban a GLS az EU Priority Line csomagokat 15-16 nap alatt leszállította a fentebb írt áron, minden egyéb költség nélkül!

Ezt is nézd meg:

 

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid