YJF-101 ózongenerátor teszt – fertőtlenítés a természet erejével!

0

A COVID-19 időszakában életterünk tisztán tartása nagy kihívás. Igazából szinte sosem lehetünk teljesen nyugodtak, hiszen számos szemmel nem látható szennyeződés előfordulhat.

  • Az YJF-101 ózongenerátor most EU raktárból (CZ) 1 héten belül megérkezik. A szállítással és a biztosítás díjával megnövel ár csak 73,43 USA dollár.

Bevezetés

Alapos fertőtlenítő tisztítással, különböző vegyszerek használatával nagyfokú tisztaság érhető el. Azonban a kemikáliák használata allergiás reakciókat okozhat, esetleg krónikus betegség kialakulásához vezethet. A koronavírus terjedésének megakadályozásában nagy szerepe van a kezünk, illetve használati tárgyaink folyamatos fertőtlenítésének. Egy komplett helyiség fertőtlenítésekor szinte lehetetlen az összes eszközt, bútort átmosni fertőtlenítővel.

Ezért egy jobb és egyszerűbb megoldásra van szükség. A különböző szűrökkel ellátott légtisztítók is nagyon jók, sokat segítenek a tisztaság fenntartásában és a lakás levegőminőségét is nagymértékben javítják. Az értékesítésük is évek óta növekszik, ezt a hermetikusan lezárt, energiatakarékos otthonok, na meg manapság leginkább a koronavírus járvány ösztönzi.

Az olcsónak tűnő vegyszeres fertőtlenítés és a modern, HEPA szűrős légtisztító berendezéseken kívül létezik egy másik megoldás is otthonunk tisztán tartására, illetve fertőtlenítésére. Ez egy teljesen kiforrott technológia, amelyet már a 19. században elkezdtek hasznosítani. Ez az ózonos fertőtlenítés, amely már igen elterjedt, széles körben alkalmazott légtisztító, fertőtlenítő eljárás. Lakásokban, gépjárművekben, ipari épületekben, éttermi konyhákban, orvosi rendelőkben, öltözőkben, edzőtermekben, medencékben, élelmiszerek tárolására használt helységekben és minden olyan helyen használható, ahol szükséges a kórokozó mentes környezet, a tiszta és jó levegő.

Magát az eljárást Siemens, a modern elektromos berendezések atyja szabadalmaztatta 1857-ben, szóval egy igencsak kiforrott technológia. Az ózon szó egyébként a görög „ozein” (rossz szagot árasztó) szóból származik. Az ózon az egyik legerősebb fertőtlenítő anyag, ami 50-szer hatékonyabb és 3000-szer gyorsabb, mint a klór, ezért mind a víz, mind levegő csírátlanítására tökéletesen alkalmas. Az ózon a természetben nagy mennyiségben villámcsapáskor keletkezik, de számos használati tárgyunk is termel ózont (fénymásoló gépek, szoláriumcsövek).

A 204×170×146 milliméteres méretekkel és 1967 grammos tömeggel rendelkező ózongenerátor felépítése roppant egyszerű. Az ipari minőségű, korrózióálló acél burkolatú ház előlapján, bal oldalon a rácson keresztül távozik a készülékből a létrejött ózongáz. A rács mellett a kezelőpanelen találjuk az időzítő kapcsolót. Az óramutató járásával megegyezően elfordítva állítható be a kezelés időtartama. ON állásban a működés folyamatos, de ezt a módot ne használjuk, mert a maximum működési idő 2 óránál nem lehet több! A Time Swich forgó kapcsoló alatt van még egy működést visszajelző, pirosan világító lámpa és egy főkapcsoló.

A hátoldali rácson keresztül szívja be a ventilátor a levegőt, majd fújja ki a keletkezett ózongázt, valamint a hűtést biztosítja. A tápkebel aljzata is a hátoldalon kapott helyet. A csatlakozóban egy üveg biztosítékot is elhelyeztek, amely zárlat esetén leold.

Használati szabályok és működési elv

Az ózongenerátor használata rendkívül egyszerű, és csak néhány fontos elővigyázatossági szabályt kell betartanunk.

  • Csak földelt konnektorba szabad csatlakoztatni!
  • Ne legyen nyílt láng vagy forró felület a helyiségben (pl. bojler, kazán őrlángja)!
  • Ózongáz használatakor a kezelt helyiségben tartózkodni tilos!
  • Ne használjuk a készüléket poros helyen, 40 °C hőmérséklet és 75%-os páratartalom felett!

Az YJF-101 ózongenerátor ózon termelési elve gyakorlatilag azonos a villámlás során keletkezett ózon folyamatával, az úgynevezett koronakisülés (más néven csendes kisülés) segítségével hozzák létre a gázt. Az ózongenerátor 3 fő részből áll. Ezek a beépített ózon lap, a nagyfeszültség előállítására alkalmas tápegység és a ventilátor. A módszer az, hogy az ózon lapon áthaladó magas feszültség által keltett bizonyos frekvencia segítségével hoznak létre elektromos mezőt, ami elektrokémiai reakciót idéz elő az oxigénmolekulák között, így alakulnak át ózonná. Ez az a jelenség, amikor az elektromos potenciál az ózonlap két pontja között meghaladja az ionizációhoz szükséges feszültséget, a levegő vezetővé válik, és beindul az O3 termelődés.

Az ózongáz (O3) három oxigén atomot tartalmaz, míg a belélegzett levegő kettőt. Amikor a rendkívül reaktív ózon molekulák baktériumokkal, vírusokkal és egyéb szagokat okozó részecskékkel érintkeznek, bekövetkezik az oxidáció, amely során ezek a káros részecskék teljesen elpusztulnak, míg az ózon molekula oxigénné (O2) alakul át a kémiai folyamat végén. Tehát a kezelés után nem marad más, mint friss oxigéndús levegő.

Mivel az ózon molekulák a levegőben mindig találnak maguknak megkötni való port, szennyeződést, kórokozót, így körülbelül 45 perc elteltével nagy részük visszaalakul oxigénné, ezért a kezelés utáni 45 perccel később biztonságosan elfoglalható a kezelt terület.

Az ózongázzal történő kezelés során semmilyen vegyszerre nincs szükség, így a tisztítási folyamat teljesen környezetbarát.

Ózongenerátor használata

A kezelés előtt meg kell szüntetni a szagforrásokat (kosz, szemét). Az ózonkezelés közben a nagy mennyiségű ózon közvetlen belégzése káros és irritáló, ezért nem maradhat bent senki a helyiségben. Minden élőlényt (emberek, állatok, növények) ki kell vinni a kezelt területről.

Az YJF-101 ózongenerátor 3.5 g/óra ózonkibocsátással rendelkezik, lakossági felhasználásra készült, a maximálisan kezelhető terület 64 négyzetméter. A lakást helységenként kell fertőtleníteni. Mivel a levegő sűrűsége normál körülmények között (20 °C, légköri nyomás) 1.2 kg/köbméter, míg az ózon sűrűsége 2.1 kg/köbméter, ezért a szoba tisztításakor az ózonréteg lesüllyed a talaj felszínére. Ezért az ózongenerátort egy legalább 1,5 m magas pontra kell elhelyezni, például egy szobalétrára.

A tisztításhoz szükséges időtartam kiválasztásához az alábbi táblázat nyújt segítséget. Ezek az időtartamok szükségesek a 2,34 ppm (milliomod rész) ózongáz sűrűség eléréséhez, 3 méteres belmagasság esetén.

Az eszköz automatikusan kikapcsol, amikor az idő lejárt, de ózonos kezelés végeztével várjunk minimum 45 percet, mielőtt belépnénk a kezelt helyiségbe. Az ózon szaga a vizes lucernáéra emlékeztet, de annál sokkal rosszabb, kellemetlenebb. Az én esetemben 1 órát kellett várni minden kezelés után, mert erős fejfájás volt a jutalmam, ha korábban mentem be a szobába. Az ózon, mint ahogyan írtam, oxigénre bomlik le, de erősen javasolt egy 30 perces szellőztetés a helyiség ismételt használatbavétele előtt. A fűtés időszakában pedig várjunk 2-3 órát és egy 5 perces szellőztetés is elég lesz.

A ház ózongenerátoros fertőtlenítése után mindkét autóm belső terén, illetve klímarendszerén elvégeztem a kezelést. A módszer itt is ugyan az. Az autó középső kartámaszára (ha nincs, jó a lábtérbe is) rakjuk az ózongenerátort és állítsuk be az időzítőt 10-15 percre. Kapcsoljuk be a klímát közepes fokozaton úgy, hogy belső keringetésen legyen. Természetesen az ablakokat húzzuk fel, csak egyik ajtó maradjon résnyire nyitva, ahol a tápkebel vezeték bemegy. Az időzítőn beállított idő lejárta után várjunk még egy 10-15 percet, nyissuk ki az ajtókat és állítsuk le a motort, majd szellőztessük még egy 30-40 percet az autót.

Az ózongenerátoros kezelést egyébként korlátlanul alkalmazható. Autók esetében évente 4 alkalommal, a lakásban akár 2-4 hetente megismételhetjük. Az ózon az elektronikai alkatrészeket nem károsítja, de mivel erős oxidáló szer, így nem ajánlott olyan helyeken használni, ahol kezeletlen fém felületek vannak, mivel azok rozsdásodni kezdenek.

Fontos tudni, hogy az ózonlapok csak a készülék bekapcsolt állapotában használódnak el, kikapcsolt állapotban nem csökken az élettartamuk. Így tehát nem kell attól tartani, hogy a hónapokig nem használt készülékben elhasználódnak az ózonlapok. Az ózonlemezek normál lakossági körülmények között használva 6-8000 óra üzemidőre alkalmasak. Ökölszabály, hogy ha kezelés után nem érezzük az erős és irritáló ózon szagot, akkor cserélnünk kell az ózonlapot.

Összegzés

Az ózongenerátorok a koronavírus miatt lettek igen népszerűek, de a mentők, a tűzoltók, a közlekedési vállalatok és egyéb cégek sem véletlenül használják napi szinten. Lakossági felhasználásra is tökéletesen megfelel ez a régóta létező kiforrott eljárás. Mindent elpusztít az autónkban vagy lakásunkban, ami nem odavaló. Legyen szó vírusokról, baktériumokról, beázás utáni penészedésről, dohos vagy cigarettafüst, esetleg kisállat szagról. Az ózon gáz képes a kárpitok és a fák pórusaiba is behatolni, így akár ágyak, kanapék, szekrények szagtalanítására is használható. Ráadásul az ózonos kezelés nem csak elfedi a kellemetlen szagokat, hanem elpusztítja a szagot kibocsátó részecskéket, így megszüntetve a szag forrását.

Különösen fontos az allergiások, a kisgyermekek, de gyakorlatilag bárki számára a teljesen vegyszermentes takarítás és fertőtlenítés. Ezért próbáljuk kihasználni a természet adta lehetőségeket. Nem olyan régen teszteltük azt az eszközt, ami a forró vízgőz segítségével végez profi munkát. Most az ózongenerátorral pusztán a levegőből gyárthatunk fertőtlenítő anyagot, ami a folyamat végén nyomtalanul tűnik el! A víz és a levegő, ennél jobb és természetesebb módszer nem létezik. Ezért a Deerma gőztisztító és az YJF-101 ózongenerátor abszolút ajánlott termék!

Az YJF-101 ózongenerátor most EU raktárból (CZ) 1 héten belül megérkezik. A szállítással és a biztosítás díjával megnövel ár 73,43 USA dollár, ami 23 ezer forint.

 

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid