Xiaomi Deerma DEM-ZQ610 5 az 1-ben gőztisztító teszt – teljes gőzzel

0

A Deerma 5 az 1-ben gőztisztítójával rengeteg sikálás spórolható meg, ráadásul otthonunk is makulátlanul tiszta lehet vegyszerek felhasználása nélkül.

Bevezető, tartozékok 

A Deerma elég régóta a pályán van, a 90-es években a FLYING FISH német formatervező társaság alapította. Jó minőségű, kreatív és divatos háztartási elektromos készülékeket gyártanak Kínában. Nem mellesleg a Deerma a Xiaomi ökoszisztéma (Xiaomi Ecosystem Product) tagja, így a minőség mellett az árképzés is tökéletesen rendben van.

Az egészséges és higiénikus környezet kialakítása, megteremtése a koronavírus árnyékában nem egyszerű feladat, de többféleképpen megoldható. A legtöbben a legolcsóbbnak hítt megoldást választották a COVID-19 járvány megindulásakor, és felvásároltak minden vegyszert a boltokban, ami csak kapható volt. A jó hír az, hogy mindenféle kemikália nélkül elpusztíthatjuk a különböző kórokozók és baktériumok 99,9%-át teljesen természetes módon.

Az egészségre nem káros és teljesen környezetkímélő megoldás, vagyis jelen tesztünk alanya, a Deerma DEM-ZQ610 gőztisztító egy szép nagy dobozban érkezett. Sokat nem kellett várni rá, hiszen EU (CZ) raktárból küldték, így a megrendelés után 1 hét elteltével már munkába is állítottuk.

A pakk kinyitása után egy külön polisztirol habszivacsba voltak belesüllyesztetve a bezacskózott tartozékok, amelyek a következőek:

  • hosszabbító tömlő a nehezen elérhető helyek takarításához
  • 3 darab hosszabbító cső
  • kefe, sárgaréz sörtékkel a makacs szennyeződések eltávolításához

Alatta, a doboz alsó részében szintén gondosan becsomagolva az alábbiak voltak:

  • 2 darab padlófelmosó mop
  • padlótörlő fej
  • ruhatisztító fej + ablaktisztító fej
  • tároló táska
  • felhasználói utasítás, garancia jegy
  • Deerma DEM-ZQ610 gőztisztító gép

Kialakítás, tesztüzem

A  polikarbonát (PC) és az akrilnitril-butadién-sztirol (ABS) kopolimerekből készült ház összeszerelési minősége hibátlan. A 389×85×180 milliméteres dimenziókkal és a 2720 grammos tömeggel rendelkező gőztisztító egész jól nézi ki, bár ez teljesen mellékes tulajdonság egy takarítógép esetében. A fogantyún és a baloldalon elhelyezett piros színű betét feldobja a megjelenést és vagány külsőt eredményez.

A géptest felépítése és kezelése roppant egyszerű. Az alsó részen van egy kioldó gomb, amely megnyomása után kivehetjük a 230 ml űrtartalmú víztartályt. Sima csapvíz helyett desztillált vizet használjunk a későbbi vízkövesedés megelőzése érdekében. A tartály feltöltése után csatlakoztassuk az áramforráshoz gépet. A tápvezeték egyébként 4 méter hosszú és dupla szigetelésű. Ilyenkor a piros visszajelző LED világít fogantyún, majd 20 másodperc elteltével, a mellette található zöld LED is elkezd világítani, az eszköz használatra kész. A hátoldalon található bekapcsoló gomb megnyomásával a gőzokádó sárkány hadra fogható.

Az 1600 W teljesítményű alumínium kazán a vizet 20 másodpercen belül gőzzé alakítja. A tisztítás és egyben a fertőtlenítés a 3 bar nyomáson kiáramló, 150 fokos gőz segítségével történik. A nyomás által a parányi gőzrészecskék akár 170 km/óra sebességgel a felületnek csapódnak. Ezáltal a gőz bejut minden résbe és pórusba, és ott is tisztít, ahová a tisztításhoz használt hagyományos textíliák nem jutnak el. A forró gőz pillanatok alatt szárad, gyakorlatilag minden felület tisztítható a mellékelt 5-féle adatper segítségével.

A vegyi tisztítószerekkel órák hosszat tartó takarítás irritálhatja a légutakat, a gőztisztítókkal ez a probléma elkerülhető. A Deerma DEM-ZQ610-nek csak áramra és vízre van szüksége, és fertőtlenítő- és tisztítószerek használata nélkül távolítja el otthonunkból a vírusokat és a baktériumokat 99%-os hatásfokkal.

A jó hír az, hogy kemény felületek esetén a gőz megköti a port, így az allergén anyagokat nem kavarja fel: ezáltal a beltéri levegő érezhetően javul, a légutak terhelése pedig csökken. Szőnyeg, ágyak vagy egyéb puha felületű tárgyak tisztításakor azonban alaposan porszívózzuk ki a tisztítandó felületet, mert a gőz belenyomja a port a mélyebb rétegekbe.

Első kőrben a konyha került felmosásra a 3 darab hosszabbító cső és a padlótörlő fejre húzott mop segítségével. Hihetetlenek tűnik, de a tartályban lévő 2,3 deci víz 11 perc működési időre volt elég, ami bőven elegendő. A legmegdöbbentőbb az, hogy a patyolat tisztára felmosott és minden kórokozótól mentes padló villámgyorsan fel is száradt. Hagyományos felmosás után 10 perccel később is bőven nedves volt a felület, ami eléggé csúszásveszélyes tud lenni, ha nincs idő kivárni a felszáradást.

A padlótörlő fejen van egy kis ablak, ahová a parketták, laminált lapok felmosásakor érdemes egy kis padlótisztító-ápoló folyadékot önteni. Mi kipróbáltuk azt is, hogy az előtér a felmosásakor mentás illóolajat töltöttünk a fejbe, ami remekül bevált a szúnyog ellen is. A kis vérszívóknak nem tetszett az illat, ezért messze elkerülték a bejárati ajtót.

A következő megtisztítandó helyiség a fürdőszoba volt. Mivel itt rendszerint állandóan magas a páratartalom ezért a baktériumok és penészgombák kedvenc területe a lakásban. Ha először használunk a csempén, a csaptelepeken, kézmosón stb. gőztisztítót, akkor számoljunk azzal, hogy a korábbról ott maradt tisztítószer-maradványok miatt nem lesz azonnal tökéletes az eredmény. Ilyenkor a felületen menjünk végig a gőzzel és közben egy frottírkendővel vagy szivaccsal törölgetve itassuk fel a korábbi vegyszer maradványokat. Ezután jöhet egy alapos gőzölés, ami teljesen tisztára mossa és fertőtleníti a felületeket. Ráadásul a rendszeres gőzöléssel a vízkőlerakódás is megelőzhető.

A mosógép belsejét is gyönyörűen megtisztogatta, mivel a gőz nemcsak leszedi a koszt, de a gombákat is elöli így a penészedéstől sem kell tartanunk. A lefolyók tisztítása is vegyszerek nélkül elég nehézkes, de a Deerma DEM-ZQ610 használatával simán megoldható. Elég csak 20-30 másodpercig bele fújni a gőzt, utána megnyitni a vízcsapot, hogy a bőségesen ömlő víz leöblítse a gőz által fellazított szennyeződéseket.

A gőztisztítót bevethetjük az egész lakásban a baktériumok és poratkák elleni harcban. Kemény padlófelületeken, üvegen, szőnyegen, függönyön szinte bárhol használhatjuk. Legutóbb például a koronavírus miatt használt textil arcmaszkokat fertőtlenítettük. Gyakorlatilag mire lehűl az anyag, már meg is száradt, így rögtön újra használható.

A gőz gyorsan elpárolog a felszínről, ezért a bútorok felületét sem károsítja. Elektromos eszközök tisztítására egyértelműen nem javasolt, mert a víz vagy a gőz kárt tehet bennük. A gőzt természetesen nem szabad a bőrre irányítani, mert égési sérüléseket okozhat!

A gőztisztítók a leghatékonyabb tisztítóeszközök és egyben a legegyszerűbbek is. A Deerma DEM-ZQ610 is ilyen, ezért gyakorlatilag minden háztartásba ajánlott eszköz. Környezetbarát, egészséges és költséghatékony, hiszen egyetlen forintot sem kell többet vegyszerekre költenünk. A sikálásra, súrolásra pazarolt időt is megsorolhatjuk magunknak. Allergiás vagy asztmás embereknek egy gőztisztítóval áttakarított lakás maga a megváltás! Nyugodt szívvel kijelenthető, hogy tisztább és biztonságosabb hely lesz a családod számára a lakás egy jól működő gőztisztítóval való alapos takarítás után.

A Deerma DEM-ZQ610 most EU (CZ) raktárból rendelve, a BGHUE55790 kupon kód felhasználásával 76,91 USA dolláros áron (23 ezer Ft) érhető el ingyenes szállítással. Nem kérdés, ennyi pénzt bőven megér!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid