Nem lesz több Kirin processzor, a Huawei Mate 40-nel érkező Kirin 9000 az utolsó

0

Úgy néz ki, hogy hamarosan lezárul egy korszak a Huawei történetében, ugyanis nem lesz több saját fejlesztésű Kirin chip, nagy valószínűséggel a Mate 40 szériában debütáló Kirin 9000 lesz az utolsó.

A Huawei nemrég tartott egy konferenciát Kínában, amelyen a fogyasztói üzletág vezetője, Richard Yu elárult pár érdekes információt. Az egyik, hogy a Mate 40 mobilokban az 5 nm-es Kirin 9000 lapka teljesít majd szolgálatot, amely az eddigi legerősebb Kirin chip lesz fejlett 5G technológiákkal, izmos NPU egységgel és komoly grafikus számítási teljesítménnyel. A chipset korábban Kirin 1000 vagy 1020 néven szerepelt a hírekben, de úgy néz ki, hogy végül Kirin 9000-ként mutatják majd be.

A szomorúbb fele a hírnek, hogy ezzel le is zárulnak a Huawei saját processzoros fejlesztései, nem készül több Kirin lapka, ugyanis nem lesz, aki legyártsa. Eddig a tajvani TSMC végezte a gyártást, ám az USA legújabb szankciói miatt már ők nem üzletelhetnek a Huaweijel. A korábban berendelt Kirin 9000 lapkákat még leszállítják a kínaiaknak, de újabb együttműködésre már nincs lehetőség.

A Mate 40 mobilok után tehát nem lesz több Kirin processzoros Huawei zászlóshajó, legalábbis jelen állás szerint. A P50 szériához már más megoldást kell találnia a gyártónak. Az egyik befutó a Qualcomm lehet, de csak abban az esetben, ha speciális engedélyt kapnak az Egyesült Államok kereskedelmi hivatalától. A másik lehetőség a MediaTek, de valószínűleg őket is kötik majd a szankciók, mivel felhasználnak amerikai technológiákat.

Via HuaweiCentral, AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid