A YouTube engedélyezte a 4K videólejátszást a kisebb felbontású Android mobilokon is

0

Eddig a YouTube androidos alkalmazása a kijelző felbontásához igazította a maximálisan elérhető minőséget, vagyis néhány Sony telefont leszámítva nem lehetett mobilon 4K-ra beállítani a lejátszást. Ez most megváltozott, más készülékek esetében is elkezdték engedélyezni a nagyobb felbontásokat, ami elsőre értelmetlennek tűnhet, de egyáltalán nem az.

Számos Android felhasználó azt tapasztalhatta mostanában, hogy a YouTube már nem limitálja a videók felbontását, vagyis magasabb minőséget is be lehet állítani, mint amit a telefon kijelzője enged. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy QHD, Full HD, sőt akár HD kijelzők esetében is lehet videókat streamelni 4K-ban, akár 60 fps-sel és HDR-rel is.

Nagy pazarlásnak tűnhet, ha valaki fölöslegesen magasabb felbontásban tölti be a videókat, mint amilyet a telefonja képes megjeleníteni, de valójában nem csak a képpontok száma határozza meg a minőséget. Köztudott, hogy a YouTube elég durva tömörítést alkalmaz, főleg a kisebb felbontásoknál. Emiatt szebb, élesebb lesz egy 4K-s YouTube videó például egy Full HD kijelzőn, mintha 1080p lenne beállítva. Persze nyilván így nagyobb lesz az adatforgalom, de ha valakinek ez is szempont, akkor bármikor választhat gyengébb minőséget.

Egyébként iOS-en ez már így van egy ideje, tehát a YouTube enged magasabb felbontást is beállítani, Androidon viszont csak most kezdték bevezetni. Persze még nem mindenkinél jelent meg a lehetőség, mivel szerver oldali frissítésről van szó, vagyis a Google távolról aktiválja, felhasználónként eltérő időpontokban. Azt sem tudni egyelőre, hogy pontosan mely készülékek esetében lesz engedélyezve a nagyobb felbontás beállítása, de valószínűleg szélesebb körben, nekünk már több mobilunkon is működik.

Via

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid