Zsaroló vírus terjed Androidon!

0

Komoly fenyegetés terjed androidon, ugyanis felbukkant egy új zsarolóvírus (ransomware). Az alkalmazás annyit csinál, hogy titkosítja az SD kártyánk adatait, és csak akkor oldja ezt fel, ha hajlandóak vagyunk fizetni érte.

Simplelocker nevű kártevő ukrán hrivnyában kéri el a közel 5000 Ft-nak megfelelő összeget, és erre egy orosz nyelvű üzenetben hívja fel a figyelmet, aminek a lényegi része így hangzik lefordítva:

Miután befizette az összeget, a készüléke 24 órán belül feloldásra kerül. Ellenkező esetben AZ ÖSSZES ADATÁT ELVESZÍTI, amit a készüléken tárolt.

A szakértők szerint, ha ilyen üzenettel találkozunk, akkor semmiképp sem érdemes fizetni. Lehetséges, hogy az alkalmazás tényleg képes feloldani a titkosított adatokat, de nincs rá semmilyen garancia, hogy ez tényleg meg is történik.

android-kartevo

A vírus az SD kártyán található fájlokat titkosítja

Bár a mostani az első olyan androidos kártevő, ami titkosítással dolgozik, korábban másfajta zsarolóvírus is előfordult már. A legutóbbi például meggátolta az alkalmazások elindulását mindaddig, amíg a felhasználó ki nem fizetett 300 dollárt.

Ha szeretnéd elkerülni a vírust, akkor azt javasoljuk, hogy csak megbízható forrásból telepíts alkalmazásokat a mobilodra. Ezen kívül nem árt a gyakori biztonsági mentés a fontosabb adatokról, fájlokról.

bbc.com

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid