20 éves a Nokia 3310, íme néhány érdekesség a legendás telefonról!

0

Emlékeztek még a Nokia 3310-re? A szinte mindent kibíró, legendás telefont, ami később rengeteg mémnek is a főszereplője lett, majdnem pontosan 20 éve mutatták be.

A Nokia népszerű telefonja 2000. szeptember 1-jén debütált. A monokróm kijelzős, 2G-s, fizikai gombos mobil elsősorban a megbízhatóságáról, a strapabírásáról és a hosszú üzemidejéről volt híres, bár akkoriban ezek egyáltalán nem számítottak annyira ritka jellemzőnek. Íme néhány érdekesség a legendáról!

A Nokia 3310-et nem Finnországban tervezték

Annak ellenére, hogy szinte mindenki Finnországhoz társítja a Nokiát, a 3310-et Dániában alkotta meg a vállalat koppenhágai tervezőcsapata. A gyártást viszont később Finnországban és Magyarországon végezték.

Chat-szerű SMS megjelenítés

Manapság már nem számít újdonságnak, de a Nokia 3310 idejében nagy dolog volt, hogy az adott partnerrel folytatott szöveges üzeneteket egymás alatt jelenítette meg, nagyjából úgy, ahogy a chat-ablakok működnek.

Egy másik érdekes újítás volt, hogy a Nokia 3310 akár 459 karakteres SMS-eket is tudott küldeni úgy, hogy három üzenetet összefűzött. Ezeket természetesen több külön SMS-ként továbbította a telefon, de más Nokia 3310-es készülékeken egyben jelent meg a szöveg. (Az SMS szabvány maximum 160 karaktert enged.)

Snake II, a legendás játék

A Nokia 3310 négy különböző játékkal érkezett: Pairs II, Space Impact, Bantumi és Snake II. Utóbbi a 80-as évek klasszikus címének, a Blockade-nek volt a frissített verziója, és szinte azonnal hatalmas siker lett.

Manapság rengeteg Snake II klón található a Play Áruházban, de egyik sem adja vissza az eredeti, fizikai gombos játékélményt.

Egyedi kinézet Xpress-On fedlapokkal

Manapság a készülékek személyre szabása általában kimerül a háttérképekben, a témákban és a tokokban, a Nokia 3310-nél azonban cserélgethettük az elő- és a hátlapot is. Az Xpress-On fedlapok a Nokia 5110-zel debütáltak 1998-ban, a 3310 azonban új szintre emelte ezt, több ezerféle kinézet volt elérhető különböző gyártóktól.

Finnország egyik nemzeti hangulatjele lett a Nokia 3310

Amikor 2015-ben megválasztották a finnek nemzeti hangulatjeleit, nem volt kérdés, hogy melyek lettek a befutók. A szauna, a rockbandák és a Nokia országában a törhetetlenség megtestesítője nem más, mint a 3310.

2017-ben érkezett az új Nokia 3310

Nokia 3310 (2017)

Miután a HMD Global átvette a Nokia telefonok menedzselését, a nosztalgia jegyében régebbi ismert modellek újra kiadásával is megpróbálkoztak. Az első ilyen volt a Nokia 3310 modernizált verziója, amely 2017-ben debütált, és egyébként meglehetősen népszerű lett a nyomógombos készülékek között. Később 3G-s és 4G variáns is érkezett a retró mobilból.

Végül íme pár régi 3310-es mém:

A tökéletes fegyver

Amikor egy iPhone és egy Nokia leesik

Rezeg a zsebedben – eltöri a lábad

Hajlítás iPhone-nal és Nokiával

Az üzemidő bajnoka (is) volt

Hoppá, véletlenül leejtettem a Nokia 3310-em

Egyébként emlékszel még, mennyibe került egy 3310-es anno? Mutatjuk:

Neked volt 3310-ed vagy más legendás Nokiád?

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid