200 megapixeles telefotó kamerát mutatott be a Samsung

0

Három vadonatúj képrögzítő szenzorral jelentkezett a Samsung Electronics, amelyek az ISOCELL szériához tartoznak, és a gyártó szerint áthidalhatják a fő- és kiegészítő kamerák közötti különbségeket.

A műsor sztárja egyértelműen az ISOCELL HP9, amely egy dedikált telefotó szenzor. A modul 200 megapixeles felbontással, 0,56 μm-es pixelekkel és 1/1,4 hüvelykes mérettel rendelkezik. Az érzékelőt szabadalmaztatott nagy fénytörésű mikrolencsével szerelik fel a fénygyűjtő képesség javításának érdekében, amely több fényt irányít még pontosabban az RGB szűrőre. Az elődjéhez képest a HP9 12%-kal jobb fényérzékenységet és 10%-kal javított autofókuszt biztosít. Az érzékelő Tetra-Pixel technológiát alkalmaz, amely így 16 pixelt kombinálva egy nagyméretű, 12 megapixeles, 2,24 μm-es képpontokkal dolgozó szenzorként képes működni. A HP9 támogatja a 2x vagy 4x szenzoros zoomot, és a hivatalos adatok szerint akár 12x zoomot is elérhet egy 3x telefotó lencsével kombinálva.

A 200 megapixeles modul mellett két szerényebb érzékelőt is leleplezett a Samsung. Ezek közül az egyik az ISOCELL GNJ, amely egy 50 megapixeles, 1,0 μm-es pixelekkel rendelkező, 1/1,57 colos Dual Pixel modul. A szenzor továbbfejlesztett Deep Trench Isolation anyagokkal bír: a gyártó poliszilíciumról szilícium-oxidra váltott, hogy minimalizálja a szomszédos pixelek közötti interferenciát. Az új modul energiafogyasztás terén is előrelépést jelent: 29%-kal fogyaszt kevesebbet előnézeti módban és 34%-kal kevesebbet 4K 60 fps videók rögzítésekor.

Bejelentést kapott még az ISOCELL JN5, amely egy szintén 50 megapixeles felbontású, 0,64 μm-es pixelekkel és 1/2,76 hüvelykes mérettel rendelkező konstrukció. A szenzor támogatja a Dual Vertical Transfer Gate technológiát, amely javítja a pixeleken belüli töltésátvitelt, ezáltal csökkentve a zajt gyenge fényviszonyok között. Az érzékelő Super QPD funkcióval is rendelkezik, amely lehetővé teszi a fáziskülönbségek függőleges és vízszintes összehasonlítását, ezáltal javítva az autofókuszt. A Samsung a JN5-öt sokoldalú és vékony kialakítású konstrukcióként írja le, amely alkalmas fő- és mellékkamerák, köztük a széles látószögű, az ultraszéles látószögű, illetve előlapi és telefotó kamerák működtetésére is.

A dél-koreai gyártó nem tájékoztatott arról, hogy az érzékelők mikor jelennek meg kereskedelmi forgalomban kapható okostelefonokban. Az ISOCELL HP9-et azonban már alkalmazzák: az első készülék, ami megkapta, a Vivo X100 Ultra, amelynek telefotó kamerájában ez a modul teljesít szolgálatot. A szóban forgó készüléket már májusban bejelentették, de úgy látszik, hogy a képrögzítő egység hivatalos leleplezésére egészen idáig kellett várnunk.

Forrás: Samsung

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid