8 év után visszatért az Uber Magyarországra

0

Egy igencsak érdekes e-mail érkezett a postaládámba: „Megérkezett az Uber Budapestre”, hirdeti a tárgymező. A levelet azért kaphattam, mert valamikor nyolc évvel ezelőtt magam is használtam a szolgáltatást, amíg egy jogszabály gyakorlatilag ki nem ebrudalta az országból. A világszerte elterjedt taxi alternatíva most visszatért, de nem egészen olyan, mint amikor elsőként megjelent nálunk.

Az Uber magyarországi leányvállalatának vezetője csütörtökön tartott egy sajtótájékoztatót, amelyen bejelentették, hogy június 13-tól újra lehet rendelni Ubert Budapesten. A szolgáltatás 2016 után tér vissza hazánkba, így az alkalmazásalapú személyszállítási piacon éles versenybe kezdhet a Bolttal. Azok a sofőrök, akik megfelelnek a feltételeknek, az első három hónapban jutalék fizetése nélkül végezhetik a személyszállítást.

Mielőtt azt hinnétek, hogy visszatér az olcsó, magánszemélyek által lebonyolított személyszállítás a fővárosba, el kell keserítselek benneteket, mert az Uber a Lexholding Zrt.-vel lépett partneri kapcsolatba, amely a Főtaxi tulajdonosa is egyben. Azokat, akik az alkalmazáson keresztül megrendelik a szolgáltatást, hivatalos, diszpécser engedéllyel bíró sofőrök fogják szállítani, akiknek taxijára felkerül az Uber logó. Az árazás is tökéletesen megfelel majd a BKK által megszabott tarifáknak.

Adja magát a kérdés, hogy akkor mi értelme lehet Uber-ezni, ha az lényegében ugyanolyan, mint a taxizás? Nos, a szolgáltatást továbbra is applikáción keresztül lehet megrendelni, és az alkalmazásban azonnal meg fog jelenni az adott út ára, amit nem befolyásol majd külső tényező, legyen szó dugóról vagy egy kapzsi sofőrről. Így van, a fizetés is az applikáción belül történik. Az Uber varázsát tehát a transzparencia, a biztonság és a gyorsaság adhatja.

Annak ellenére, hogy az Uber és a Főtaxi partnerek, továbbra is egymás konkurenciái maradnak. Az Index megkérdezte Metál Zoltánt, az Országos Taxis Szövetség elnökét, aki szerint az Uber nagy visszatérése alighanem a piac átrendeződését fogja okozni. A nagyobb tőkével rendelkező személyszállító cégek tovább fognak nőni, a közepes és kisebb fuvarszervezők pedig küzdhetnek majd a fennmaradásért. Az utasokat ingyenes utakkal szeretnék a szolgáltatás igénybevételére csábítani, akik június 30-ig három alkalommal ingyenesen utazhatnak 5000 forint értékhatárig.

Forrás: Index és HVG no meg persze az e-mail fiókom

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid