Techguru: így működik a Qi-töltő

0

Csak ráteszitek a telefont, és már indul is a töltés. De hogyan lehetséges, hogy amit korábban csak vezetéken keresztül lehetett megoldani, most már érintéssel is megvalósítható?

Faraday és Tesla alapozta meg a technológiát

A történet 1831-ben kezdődött, amikor Michael Faraday angol fizikus rájött, hogy a mágneses tér képes feszültséget előidézni egy vezetőben. Precízebben: ő írta le elsőként azt az elektromágneses kölcsönhatást, amelynek során az időben változó mágneses tér egy vezetőkörben elektromos feszültséget indukál. Vagyis az elektromágneses indukciót.

Az elektromos energia vezeték nélküli továbbításának módszerét viszont Nicola Teslának köszönhetjük. A szerb-amerikai fizikus igazi polihisztor volt: feltaláló, gépészmérnök és villamosmérnök egy személyben. Tevékenységének jelentőségét jól illusztrálja, hogy róla nevezték el az elektromos indukció nemzetközi mértékegységét is.

Hogyan is működik pontosan a vezeték nélküli töltés?

A folyamat az alábbi lépésekből áll:

  • A vezeték nélküli töltőben található tekercs elektromágneses mezőt hoz létre.
  • Ezt a mezőt a töltőre helyezett telefonban található tekercs elektromos árammá alakítja.

Ha nagyon precízek akarunk lenni, akkor nem indukált áramról, hanem indukált feszültségről beszélünk. A zárt áramkörben keletkező elektromos áram a feszültségkülönbség következménye.

Az indukciós töltés hátránya – és a megoldás

A vezeték nélküli töltés nagyon kényelmes, ez vitathatatlan. Csakhogy az indukciós töltés jellemzője, hogy a hatótávolság meglehetősen kicsi, kb. 5 mm. Így fontos, hogy a telefon közvetlenül érintkezzen a töltő felületével, és közöttük semmilyen szigetelő hatású tárgy vagy felület ne akadályozza a töltést. Ha ugyanis ennél a fél centinél nagyobb távolságra van egymástól a töltő és a telefon, a töltés nem indul el.

A jó hír az, hogy egy másik eljárással ez a probléma kiküszöbölhető. Míg az eddigiekben tárgyalt technológia a standard induktív kapcsolaton alapszik, az elektromos energia átvitele mágneses rezonanciával is lehetséges. Ebben az esetben a töltőben és a telefonban található tekercset úgy hangolják, hogy azonos frekvencián rezonáljanak, az áramátvitel a két rezonáns tekercs között történik.

A Qi szabvány: márkától és gyártótól függetlenül, egységesen használható

Néhány éve még három szabvány versengett egymással a vezeték nélküli töltés piacán, mára azonban egyértelműen a Qi lett a győztes. A Qi-t olyan nagy nemzetközi techcégek hozták létre, mint például a

  • Samsung,
  • HTC,
  • Motorola,
  • LG,
  • Nokia,
  • és a Verzion.

Nillkin Wireless Magic Disc III 2A indukciós töltő – fotó: Etuo.hu webáruház

Sőt, feladva a vezetékes töltők területén (meg minden egyéb területen is) jellemző különutasságát, később az Apple is csatlakozott hozzájuk. Ez azt jelenti, hogy ha valakinek Qi-kompatibilis telefonja van, teljesen mindegy, milyen gyártó töltőjére helyezi a telefonját, amennyiben az szintén Qi-kompatibilis (és fordítva). Vagyis a Qi-töltők terén megvalósult az, ami a vezetékes töltőknél a mai napig csak álom: a márkától, gyártótól független, egységes szabvány.

Az sem mindegy, hol vásároljátok meg a Qi-töltőt

A legújabb vezeték nélküli töltők az indukciós eljárás mellett az előbb említett mágneses rezonanciát is alkalmazzák. Így 5 mm helyett a telefon messzebb, akár 45 mm-es távolságban is lehet a töltőtől, így is felveszi az energiát. Ez a csaknem 5 centi pedig már több mint elegendő távolság a kényelmes és zavartalan töltéshez.

Az tehát egyértelmű, hogy Qi-képes vezeték nélküli töltőt érdemes beszerezni, de az sem mindegy, hol vásároljuk meg. Az online rendelés előnye, hogy 14 napig indoklás nélkül meggondolhatjuk magunkat – ez egyébként egyes kereskedőknél több, akár 30 nap is lehet.

Mennyire biztonságos a vezeték nélküli töltés?

A mágneses mező nem látható, és más módon sem tudjuk érzékelni. De ahogyan a Wifi, a 4G vagy az 5G kapcsán, úgy a vezeték nélküli töltésnél is elő szokott kerülni a kérdés, hogy ártalmas-e az egészségre.

A rövid válasz: nem ártalmas. A folyamat ugyanis annál hatékonyabb, minél kisebb a veszteség, vagyis minél kevesebb annak az energiának a mennyisége, ami nem jut át a töltőből a telefonba. Így a gyártók mindent megtesznek a hatékony energiaátadásért és szigetelésért – sikerrel. Ezt a ferrit nevű anyaggal érik el, ami nagyon jól vezeti a mágnesességet. Az elektromágneses hullámok valójában a ferriteken keresztül áramlanak, nem pedig a levegőben, így az egészségre káros kibocsátás gyakorlatilag nulla.

Aukey LC-C5 vezeték nélküli, Qi 5W indukciós töltő – fotó: Etuo.hu webáruház

De még ha lenne is számottevő kibocsátás, akkor sem lennének az egészségre káros hatásai. Ugyanis a vezeték nélküli töltés jellemzően a 110-250 KHz-es frekvenciatartományban működik. Ez pedig kb. az ezredrésze a mikrohullámú sütő frekvenciájának. Tehát, ha a mikro nem ártalmas, akkor a vezeték nélküli töltő sem az.

Néhány telefon, amelyekben elérhető a vezeték nélküli töltés funkció

A jövő egyértelműen a vezeték nélküli töltőké, hamarosan a közép majd az alsó kategóriás telefonok is rendelkezni fognak ezzel a funkcióval. Ehhez hasonlóan a töltők elterjedése is egyre szélesebb körben várható. Erre már vannak jelek: az Egyesült Államokban például a Starbucks egyes üzleteiben az asztalokba építve helyeztek el ilyeneket. De egyre több olyan autót is gyártanak, amelyben a vezeték nélküli telefontöltő és egyéb telefonos kiegészítők az alapfelszereltség része

Addig is lássunk néhány olyan telefont, ami kompatibilis a vezeték nélküli töltőkkel:

  • Apple: iPhone 8, iPhone 8+, iPhone X, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max
  • Samsung: Galaxy S7 Edge, Galaxy S7, Galaxy S8, Galaxy S8+, Galaxy Note 8, Galaxy S9, Galaxy S9+, Galaxy Note 9, Galaxy S10, Galaxy S10 Plus, Galaxy S10E, Galaxy Note 10, Galaxy Note 10 Plus
  • Sony: Xperia XZ3, Xperia XZ2 Premium, Xperia XZ2
  • LG: G7 ThinQ, V30, G6 (Csak az USA verzió), G4 (opcionális), G3 (opcionális), G8
  • Nokia: 8 Sirocco
  • Huawei: Mate 20 pro, P30, P30 Pro, Mate 30, Mate 30 Pro
  • Microsoft Lumia: 1520, 1020, 930, 929, 928, 920
  • Google Nexus: 4, 5, 6, 7 (2013), Pixel series
  • BlackBerry: Priv
  • Ulefone: Armor 6, Armor 5, Armor 6E, Armor X.

Nyitókép: Baseus Simple Qi töltő – fotó: Etuo.hu webáruház

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás
NapiDroid