iPhone 7 és 7 Plus – 7+1 újítás, amiket Android mobiloktól vettek

1

Az Apple tegnap este bemutatta – többek között – az új iPhone 7 és iPhone 7 Plus készülékeket. A keynote egyébként szerintem kifejezetten jó volt, elsütöttek pár poént, és korrektül lezajlott a dolog. De most ejtsünk pár szót arról, hogy milyenek is az új iPhone modellek androidos szemmel…

Az Apple-fanoknak minden bizonnyal leesett az álla az új iPhone-októl, hiszen a vállalat komoly fejlesztéseket hajtott végre a korábbi modellekhez képest. Az újítások nagy része (vagyis szinte az összes) azonban már régóta megtalálható androidos mobilokban, tehát akár azt is mondhatnánk, hogy “csak” behozták a lemaradást.

1. Dupla kamera

iphone-7-plus-01

Nincs hiány dupla kamerás mobilokból, több androidos gyártó is alkotott már ilyet (HTC, LG, Huawei), ráadásul mindegyik egy kicsit másként állt a témához, így elég érdekes megoldások születtek. Most nem akarok nagyon belemenni a részletekbe, biztosan jó lett az iPhone 7 Plus kamerája, de láttunk már hasonlót, ráadásul szerintem nem túl szép az a hosszúkás dudor a készülék sarkában (gondolom emiatt billegni is fog), a Huawei megoldása például jobban néz ki, és egyáltalán nem áll ki a hátlapból.

huawei-p9-header

2. Éjszakai fotózás

A korábbi iPhone-ok kamerái gyenge fényben nem teljesítettek valami jól, a 7-es modelleknél azonban már szélesebb, f/1.8-as rekesznyílást alkalmaztak, ami több fény beengedését teszi lehetővé, így várhatóan éjszaka sem vérzik majd el a szenzor.

iphone-7-camera

Elsőként a másfél éves LG G4-be került f/1.8-as hátlapi kamera, majd később a Samsung még tovább lépett, hiszen a S7-ben már f/1.7 a rekeszérték, és ez meg is látszik a képminőségen gyenge fénynél.

3. Komolyabb szelfikamera

A szelfizés rendkívül fontos a mai világban, a gyártók igyekeznek egyre jobb kamerákat pakolni az előlapra. Az iPhone most 5-ről 7 megapixelre növelte a felbontást, ami örvendetes, de ez is inkább egy szükséges változtatás, mintsem valami nagy újítás. Kínában például annyira népszerű a szelfizés, hogy sok ottani gyártó jobb szenzort szerel előre, mint hátra, arrafelé hatalmas sikere van a 13 vagy akár 16 megapixeles frontkamerával ellátott készülékeknek. Persze, mind tudjuk, hogy a megapixelek száma önmagában nem sokat jelent.

4. Vízállóság

Az iPhone 7 modellek IP67-es tanúsítványt kaptak, azaz porállók, és akár 30 percet is kibírnak 1 méter mély vízben. Android fronton ez már több gyártónál is megszokott dolog, főleg a csúcskategóriában, de középkategóriás példák is akadnak bővel. Egyébként az S7, a Note 7, illetve a Sony csúcsmobiljai IP68-as tanúsítvánnyal bírnak, ami egy fokkal jobb vízállóságot jelent, de persze ennek nem sok jelentősége van a valóságban.

iphone-7-vizallo

5. Sztereó hangszóró

Az új iPhone-ok sztereó hangszórópárral rendelkeznek. A megoldás a HTC mobiljaiból lehet ismerős, de rengeteg más példa is van Android fronton.

iphone-7-and-7-plus-audio-stereo-speakers

6. Elhagyták a 3.5 mm-es jack csatlakozót

Egyértelműen ez a legvitatottabb fejlesztése az Apple-nek. Ők egyszerűen csak bátorságnak hívják, hogy elhagyták a 3.5 mm-es audio kimenetet, és persze lehet itt a hangminőséggel meg a vezetéknélküli megoldások előtérbe helyezésével érvelni, de az Apple-nek van egy olyan törekvése, hogy az ő készülékeik semmivel ne legyenek kompatibilisek, csak a saját termékeikkel. És a jack csatlakozó már biztosan nagyon szúrta a szemüket, mert hát milyen dolog már az, hogy egy iPhone-tulaj csak úgy bármilyen fülhallgatót csatlakoztathat.

apple-iphone7-lightning-cable

Adnak persze átalakítót a készülékekhez, ami azt jelzi, hogy azért mégsem annyira bátrak, viszont így legalább megoldható a hagyományos fülhallgatók csatlakoztatása, még ha kicsit körülményesebb is.

Androidos példák itt is vannak természetesen, elég csak a LeEco-ra gondolni: ők már az összes idei készülékükről száműzték a jack csatlakozót, és helyette USB-C porton vihető ki a hang.

7. Jobb üzemidő

Az Apple sokáig nem igazán foglalkozott az üzemidő kérdésével, az sem érdekelte őket, ha naponta kétszer kell tölteni egy iPhone-t. Az utóbbi időben persze már erre is figyelnek, és az új modelleknél sikerült tovább csiszolni az üzemidőn. Az iPhone 7 két órával több használatot bír, mint a 6S, a 7 Plus pedig egy órával bírja tovább a 6S Plusnál.

iphone-7-7-plus

Az androidos gyártók többsége hamarabb eszmélt, rengeteg jó üzemidejű készülék kapható, akár a csúcskategóriában is.

+1. Dobták a 16 GB-os modellt

Ezt a lépést is addig húzta az Apple, ameddig csak lehetett. Androidos csúcsmobiloknál már egy ideje alap a 32 GB-os tárhely, ami jó esetben még bővíthető is, és már elég gáz volt tavaly is a 16 GB-os iPhone (főleg mivel a következő lépcső a 64 GB volt, jelentős felárért cserébe). Az iPhone 7 modellek viszont már 32, 128 és 256 GB-os tárhellyel elérhetők, azaz itt is megtörtént a felzárkózás.

Van még tovább is…

Lehetne még említeni a RAW formátum támogatását a kameránál, vagy a négymagos processzort, de az utóbbi mondjuk brutálisan erős lett, aminek egyelőre nem lesz versenytársa.

Te mit szólsz az új iPhone-okhoz?

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid