LG G4 teszt – az elegáns fotóbajnok

2

Végre eljutott hozzánk az LG aktuális csúcsmodellje, a G4, ami egy nagyon érdekes, és több szempontból is egyedi készülék lett. A tesztben arra keressük a választ, hogy mennyire állja meg a helyét a mobil a mindennapi használat során, és hogy vajon megéri-e a meglehetősen borsos árát.

Csomagolás, külső

Az LG G4 egy egyszerű és letisztult, fehér színű dobozban érkezik, amin a készülék típusán kívül nem sok feliratot találunk. A leszedhető felső rész alja kicsit hajlított, ebből azért már sejthető a mobil formavilága.

LG-G4-doboz

A mi dobozunkban csak egy adatkábel, egy 1.8 amperes töltőfej, és maga a készülék volt, de eredetileg jár még némi papír és egy minőségi QuadBeat headset is az LG G4-hez.

A G4 kifejezetten kellemes dizájnnal rendelkezik, ami mindenhol az ívekről szól, akárcsak a G Flex 2 esetében. Tesztalanyunk olyannyira hasonlít az említett készülékre, hogy még a kijelzője is kapott egy nagyon minimális, alig észrevehető hajlítást. Az előd G3-hoz képest kevésbé lekerekítettek a sarkak, és így talán egy kicsit modernebb, stílusosabb lett a forma.

LG-G4-elolap

A tesztalanyunk egész pontosan 148.9 x 76.1 x 6.3-9.8 mm-es dimenziókkal és 155 grammos súllyal rendelkezik. A legvastagabb pontján közel 1 cm-es a készülék, de ez szerencsére egyáltalán nem érződik a szélek felé elvékonyodó, ívelt kialakításnak köszönhetően, sőt, kézbe véve kifejezetten karcsúnak tűnik az LG G4. Fogásra egyébként kényelmes a mobil, egyedül az róható fel, hogy a sarka kicsit belevág az ember kezébe, de ez nem annyira zavaró, és hát amúgy sem lehet minden telefon szappantartó alakú.

LG-G4-elolap-1

A készülék előlapját az 5.5 colos kijelző uralja, és ezen kívül nincs is itt túlzottan sok minden, hiszen a gombok a hátlapra kerültek. Alul csak az LG logó virít, fent pedig a megszokott dolgokat találjuk: értesítési LED, szelfikamera, fény- és távolságmérő szenzor, valamint a beszédhangszóró. A kijelző körüli káva szerencsére nem lett túlzottan vastag, egyedül alul nagyobb egy kicsit a kelleténél, de ez sem annyira vészes. A G3 mondjuk még jobb volt ilyen szempontból, de legalább eltűnt a megjelenítő körüli extra fekete sáv, így szerintem kicsit jobban néz ki az előlap.

LG-G4-kijelzo

A készülék két oldalára semmi nem került, és fent is csak egy mikrofont és egy infraportot találunk. A microUSB csatlakozót és a 3.5 mm-es audio kimenetet alulra helyezték, és van itt egy másik mikrofonnyílás is.

LG-G4-hatlap-3

Az LG G4 legérdekesebb része mindenképpen a hátlap, főleg ha a bőr változatot választjuk. Felül helyezkedik el a kamera, aminek egyik oldalára a már ismert lézeres szenzor került, ez villámgyors fókuszálást tesz lehetővé. Másik oldalt úgy tűnhet, hogy egy dupla LED villanót látunk, de egy szimpla segédfényről van szó, amely alá egy különleges színérzékelő került, ami szintén a fotózási képességeket hivatott javítani.

LG-G4-hatlap-5

A kamera alatt a már megszokott LG-s gombok vannak (hangerő és bekapcsoló), ezeket pont jó helyen vannak ahhoz, hogy a mutatóujjunkkal kényelmesen elérjük őket, és az egyes gombok kitapintása is egyszerű. A hangszóró alulra került, és egész szépen, tisztán szól, bár azért vannak komolyabb, sztereó megoldások is a piacon.

LG-G4-hatlap

Az LG G4 többféle színben, és kétféle anyagból készült hátlappal érhető el. Van egy egyszerűbb, műanyag változat, de ez azért elég snassz a bőrhátlapos modellhez képest. Nálunk szerencsére ez utóbbi járt, és egyáltalán nem okozott csalódást. Mind kinézetre. mind tapintásra kellemes a készülék hátsó borítása, a középen található dupla varrás pedig csak még elegánsabbá teszi a mobilt. Egyébként nem holmi imitációra kell gondolni, valódi bőr került a hátlapra, amit egy nagyon vékony víztaszító réteggel is elláttak, hogy jobban ellenálljon a nedvességnek.

Kijelző

Az LG G4 kijelzője papíron megegyezik a G3-éval, ugyanúgy egy 5.5 colos QHD panelt kapunk, de azért elég sok minden javult az elődhöz képest. Az új IPS Quantum kijelző 25%-kal nagyobb fényerőt, 50%-kal nagyobb kontrasztarányt és 56%-kal nagyobb színhelyességet ígér, ráadásul emellett csökkent a fogyasztás.

LG-G4-kijelzo-3

És mindez nem csak marketingszöveg, valóban gyönyörű lett a G4 kijelzője, a színek szépek, élénkek, ráadásul a fekete és a fehér is rendben van. Maximális fényerő mellett még a legerősebb napsütésben sem okoz gondot a láthatóság, a minimális érték pedig elég sötét, így nem égeti ki a retinánkat a kijelző, ha mondjuk egy sötét szobában mobilozunk. Természetesen automata fényerő is beállítható, ami megfelelően teszi a dolgát.

LG-G4-kijelzo-nap

A betekintési szögekre szintén nem lehet panasz, egyik irányból nézve sem tapasztalható elszíneződés vagy másfajta minőségromlás.

LG-G4-kijelzo-8

A 2560×1440 pixeles felbontás 538 ppi pixelsűrűséget jelent, azaz szabad szemmel nézve tökéletesen éles a kijelző, képpontokat aligha fogunk látni. A védelemről sem felejtkeztek el az LG mérnökei, hiszen egy enyhén ívelt Gorilla Glass 3-as üveg borítja az előlapot. Van már GG4 is, de ezzel elég vegyesek a tapasztalatok, sokak szerint csökkent a karcállóság, így nem feltétlenül baj, hogy a korábbi verzió került felhasználásra.

Hardver

A januárban bemutatott G Flex 2 az egyik első készülék volt, ami a Qualcomm csúcshardverét, a Snapdragon 810-et kapta. Ezzel azonban komoly túlmelegedési problémák léptek fel, így az LG végül úgy döntött, hogy a kicsit gyengébb Snapdragon 808-at szereli a G4-be. Egy egy 64 bites, hatmagos processzort jelent, ami úgy áll össze, hogy van négy darab energiatakarékos 1.44 GHz-es Cortex-A53-as, illetve két erősebb, 1.82 GHz-es Cortex-A57-es mag, a grafikai számításokért pedig egy Adreno 418-as GPU felel. RAM-ból 3 GB került a készülékbe, a belső tárhely pedig 32 GB-os, ráadásul a bővítési lehetőség sem maradt ki.

LG-G4-antutu-1

Annak ellenére, hogy nem ez a legerősebb jelenlegi hardver, egész jó teljesítményt nyújt, nálunk simán 50 ezer pont fölé pörgette az AnTuTu tesztjét, ami mindenképpen egy csúcskategóriához méltó eredmény. Nem is jelent gondot a készüléknek a QHD kijelző meghajtása, az egész rendszer villámgyors (ezúttal szerencsére az optimalizálás is jól sikerült), a böngészés is akadásmentes, és játékból sem fogunk olyat találni, ami megizzasztaná a készüléket. Normál használat során nem tapasztalható komolyabb melegedés, erősebb igénybevételnél viszont a kijelző felső része fel tud hevülni. Ez persze nem annyira zavaró, mint mondjuk egy Snapdragon 810-es készülék esetében, simán együtt lehet vele élni. Összességében szerintem nagyon jól döntött az LG a processzorválasztással.

LG-G4-antutu

Adatkapcsolati téren mindent megkapunk, amire szükségünk lehet, sőt, még sokkal többet is. Az LTE Cat. 6-os modemnek köszönhetően akár 300 Mbps-os letöltési sebesség is elérhető 4G hálózaton keresztül, de egyelőre nem fenyeget minket az a veszély, hogy ezt ki is tudjuk használni. Van még kétcsatornás Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, Wi-Fi hotspot, A-GPS, GLONASS, NFC és infraport is, ráadásul az FM rádió sem maradt ki.

Szoftver

Az LG G4 már gyárilag Android 5.1.1-es rendszerrel került forgalomba, ami a jelenleg elérhető legfrissebb Android verzió. A készüléken a gyártó új, LG UX 4.0 felülete fut, ami kicsit egyszerűbb és letisztultabb a korábbiakhoz képest. A kinézet továbbra is a manapság egyre elterjedtebb flat dizájn irányelveit követi, ez azt jelenti, hogy nincsenek például árnyékok és különböző 3D-s effektek, minden “lapos” és egyszerű.

LG-G4-kijelzo-5

Az LG korábbi csúcsmobiljainál akadtak kezdeti gondok a szoftverrel, a G3-nál és a G Flex 2-nél is voltak kisebb megakadások, de szerencsére a G4-nél nincs ilyen probléma. A rendszert nagyon jól sikerült optimalizálni, minden villámgyorsan működik, pont úgy, ahogy az egy csúcsmobilól elvárható. Most pedig nézzük, hogy milyen sajátosságokkal rendelkezik az LG G4 szoftvere!

Kikapcsolt képernyőnél megjeleníthető az óra egy fentről lefelé történő ujjmozdulattal, ha pedig fel is akarjuk éleszteni a kijelzőt, akkor az megtehető egy dupla koppintással. Ez utóbbi az LG méltán híres KnockOn funkciója. Megkapjuk a KnockCode-ot is, amivel egy előre beállított koppintásmintát használhatunk. Ez biztonságos, de mégis jóval egyszerűbb, mint mondjuk egy jelszó vagy PIN kód.

LG-G4-screen-kepernyozar

A feloldóképernyőn megjelennek az értesítések, amiket innen ki is tudunk lőni, alul pedig néhány gyorsgombot találunk. Alapesetben a telefon, az üzenetek, a jegyzet, a galéria és a kamera érhető el innen, de ez könnyen testreszabható. Egyébként van még ezeknél is gyorsabb elérésre lehetőségünk, ugyanis ha ki van kapcsolva a kijelző, akkor a hangerő fel gomb dupla megnyomására azonnal előjön a jegyzetelési lehetőség, a hangerő le gombbal pedig (szintén dupla megnyomásra) a kamera indul el, és azonnal készül is egy fotó, hogy még véletlenül se maradjunk le a legfontosabb pillanatokról.

LG-G4-screen-fokepernyo

A főképernyő a megszokott elrendezést kapta, azaz több lapunk is lehet, alul viszont van egy rögzített ikonsor, még lejjebb pedig a szoftveres gombok (vissza, home és alkalmazásváltó), amiknél többféle testreszabási lehetőséget is kínál a rendszer. A jobb szélső lapot alapesetben a Smart Bulletin nevezetű újdonság foglalja el. Ide különböző alkalmazásokat tehetünk be, így megjeleníthető például a zenelejátszó vagy a naptáresemények, de akár ki is kapcsolhatjuk ez a lehetőséget.

LG-G4-screen-ertesitesek-appvalto

A felső sávot lehúzva szokás szerint a gyorskapcsolók és az értesítések jönnek elő, ez a leggyorsabb módja annak, hogy ki- vagy bekapcsoljuk például a WiFi-t vagy a mobilnetet, de a fényerő és a hangerő is beállítható itt. Az alkalmazásváltó szintén ismerős kell, hogy legyen, hiszen a Lollipop rendszernek megfelelően pörgethető, kártyás elrendezést láthatunk. Innen előhozhatjuk a kettős ablak funkciót, ami nagyon hasznos tud lenni, mégis elég kevés készülékben található meg. Ezzel ketté oszthatjuk a képernyőt, és így egyszerre használhatunk két alkalmazást. És ez még nem minden, hiszen megkapjuk a QSlide nevű lehetőséget is, amivel kis, átméretezhető és áthelyezhető ablakban is tudunk futtatni bizonyos appokat.

LG-G4-screen-ablakos-mod

Hasznos lehet még a QuickMemo+, amivel jegyzetelni tudunk, akár képernyőmentésre is. Az LG Backup pedig a biztonsági mentések készítése és visszaállítása során lehet a segítségünkre. Itt külön megadhatjuk, hogy milyen adatokat szeretnénk megőrizni, illetve azt is, hogy hová kerüljön az elkészült mentés (mehet a készülékre, de akár felhőbe is).

LG-G4-screen-memo-es-backup

A Smart Cleaning nevű applikáció a készülékünk takarítását könnyíti meg, ugyanis eltávolíthatjuk vele a már nem használt ideiglenes fájlokat. A Smart Settings szintén hasznos lehet, ezzel automatikusan tudunk bizonyos dolgokat ki-, illetve bekapcsolni attól függően, hogy éppen hol vagyunk. Beállíthatjuk például, hogy ha hazaérünk, akkor mobilnet helyett a Wifi aktiválódjon, és minta vagy jelszó nélkül is fel lehessen oldani a készüléket.

LG-G4-screen-clean-smart-settings

És persze még ezeken kívül is van egy rakat extra funkciónk. A QuickRemote egy nagyon okost távirányító app, az LG Health pedig a napi mozgásunk követésében, illetve az egészségünk megőrzésében nyújthat segítséget. Beállíthatunk különböző felhasználói profilokat is a készülékhez, ha többen is használnák azt párhuzamosan.

Az LG egyéb, gyári alkalmazásai is nagyon jók, sok mindent tud például a böngésző, illetve a zene- és a videólejátszó is szépen teszi a dolgát. Ha pedig mégsem lennénk megelégedve ezekkel, akkor a Play Áruházban számtalan ingyenes és fizetős alternatíva megtalálható.

Kamera

LG-G4-kamera-2

Az LG korábbi csúcsmobiljai is kiemelkedtek fotózás terén, de amit a G4-gyel művelt a gyártó, az valóban bámulatos. A hátlapra szerelt 16 megapixeles, f/1.8-as szenzornak jelenleg nem igazán van versenytársa a piacon, nem is beszélve a lézeres autofókuszról, ami villámgyorssá teszi a fotózást. A LED villanó manapság már alap, ezt azonban kiegészíti egy színérzékelő szenzor, ami viszont ritkaság, és még jobb fotózási képességeket ígér. Van még optikai képstabilizátor is, ráadásul ez sem a megszokott, hiszen több tengely mentén szűri a kézremegést, ami némileg hatékonyabb a korábban használt megoldásoknál. Ez van tehát a hátlapon, de a szelfirajongókról sem felejtkezett meg az LG, hiszen az előlapra egy 8 megapixeles egységet szerelt.

lg-g4-kamera-1

Mindehhez persze kell a megfelelő szoftver is, ami szintén nem maradt el. Kezelőfelület szempontjából három lehetőségünk is van, választhatjuk az Egyszerű, az Alap és a Kézi (manuális) módot. Az első szinte mindent eltüntet a képernyőről, egyszerűen csak fotózni tudunk, a második pedig a már megszokott beállítási lehetőségeket tartalmazza. Van például HDR (ki/be/auto), panoráma mód és hasonló lehetőségek. Ami viszont igazán érdemes, az az utolsó, manuális mód, ami egy rakat extra beállítási, finomhangolási lehetőséget kínál.

lg-g4-kamera-3

Módosíthatjuk például a fehéregyensúlyt, a fókuszt, az ISO értéket (50 és 2700 között) és a záridőt is (1/6000s-tól 30s-ig). Ami ezek közül kifejezetten hasznos, és egyáltalán nem szokványos, az a legutóbbi, ezzel akár még koromsötétben is hasznát vehetjük a kamerának, bár hosszabb záridőnél már nem árt valami támaszték vagy állvány. A manuális fókusszal szintén el lehet szórakozni, például nagyon jó makrókat lőhetünk a segítségével.

Már volt róla szó, de itt is megemlíteném a Quick Shot funkciót, amivel bármikor aktiválhatjuk a kamerát a hangerő le gomb dupla megnyomására, és azonnal készül is egy kép, hogy még véletlenül se maradjunk le a legfontosabb pillanatokról.

Na de elég a sok szövegből, nézzük, hogy milyen képeket készít az LG G4! Az alábbi tesztfotók készültek:

g4-tesztfoto-1g4-tesztfoto-2g4-tesztfoto-3g4-tesztfoto-4g4-tesztfoto-6g4-tesztfoto-5g4-tesztfoto-7g4-tesztfoto-9g4-tesztfoto-8

A képeket átméreteztük, ezen a linken megtalálod őket teljes felbontásban, további fotókkal együtt.

Az eredmény nem meglepő, valóban nagyon jól teljesít a G4 kamerája, és a legjobb az egészben, hogy nem csak ideális fényviszonyok között. Beltérben, gyenge fénynél, és éjszakai is kiemelkedően teljesít a szenzor.

Ezek után sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon az LG újdonsága, vagy a másik nagyágyú, a Galaxy S6 rendelkezik-e jobb fotózási képességekkel. Visszanézve az S6 edge teszt során készült képeket úgy vélem, hogy normál körülmények között szinte fej-fej mellett teljesít a két mobil, gyengébb fényviszonyoknál azonban előjön a G4 hajszálnyi fölénye. Az f/1.8-as szenzor ugyanis némileg több fényt képes beengedni, mint az S6 f/1.9-es egysége. Az LG készüléke ráadásul több manuális beállítást kínál, és így szerintem összességében sikerült egy kicsit túlszárnyalni a Samsung etalonnak számító csúcsragadozóját ezen a téren.

Nem esett még szó a videózási képességekről. Valószínűleg nem sokan fogják használni, de a G4 természetesen 4K videókat is tud rögzíteni, full HD-ben pedig 60fps-es lassított videókat lőhetünk. Egyébként mozgókép felvételnél is működik a HDR.

Az előlapi szenzor 8 megapixeles képeket rögzít kifejezetten jó minőségben, ráadásul gyengébb fényviszonyoknál sem mond csődöt a szelfikamera. Olyan extrákat kapunk, mint a HDR, az arcszépítés, az időzítő, vagy a hangvezérlés, és ha akarjuk, akkor a hátlapi hangerő le gombbal is ellőhetjük az önfotókat. És ez még nem minden, hiszen ha szükséges, akkor a kijelző felvillantásával még tisztább képeket készíthetünk magunkról fényszegény környezetben. Videót pedig full HD-ben rögzít az előlapi egység.

Üzemidő

Az LG G4 egy 3000 mAh-s cserélhető akksit kapott, akárcsak a G2 és a G3. Ez utóbbi készülék sajnos nem szerepelt túl jól üzemidő szempontjából, de a G4 szerencsére jobban bírja a megpróbáltatásokat. Készenléti állapotban szinte alig merül a mobil, ha viszont sokat használjuk a kijelzőt, az már megteszi a hatását.

LG-G4-kijelzo-10

Közepes használat és fényerő mellett sokszor 1.5-2 napig is kihúzta a mobil egyetlen töltéssel, azaz hozza azt a szintet, ami egy ilyen készüléktől elvárható. Intenzívebb igénybevételnél persze gyakrabban kiált konnektorért a G4, de azért az egy napot így is biztonsággal átvészeli 3-4 óra kijelzőidővel. Folyamatos YouTube-ozással pedig nagyjából 6 órát bírt ki a mobil.

Kapunk energiatakarékos módot, amit akár úgy is beállíthatunk, hogy alacsony töltöttségi szintén automatikusan bekapcsoljon, de ennél sokkal hasznosabb a gyorstöltési funkció (Quick Charge 2.0). Ezzel 30 perc alatt 60%-ig felhúzható az akksi a gyári töltőfejjel.

Összegzés

Az LG G4 egy nagyon jól összerakott, kiegyensúlyozott csúcsmobil lett. A kijelző gyönyörű, a rendszer villámgyors, a kamera pedig egész egyszerűen páratlan. Ehhez társul még egy kellemes dizájn, változattól függően egy extravagáns bőr hátlap, valamint egy korrekt, modern hardver, ami megállja a helyét a csúcskategóriában. A megújult szoftver szép és letisztult, ráadásul hasznos extrákat kínál. Az üzemidő ugyan nem kiemelkedő, de hozza az elvárható szintet, a gyorstöltéssel együtt pedig már teljesen rendben van a dolog.

LG-G4-hatlap-2

A készülék jelenleg 150 és 200 ezer Ft közötti áron kapható, de ha prémium LG garanciát szeretnénk, akkor inkább a magasabb összeg a mérvadó. Ez sokakat elriaszthat, de ennyibe kerül manapság egy korrekt csúcsmobil, sőt, egy Samsung Galaxy S6 vagy egy HTC One M9 még drágább is ennél. Így összességében szerintem megéri az árát a G4, és szinte biztos vagyok benne, hogy nem fogja megbánni, aki az LG mobilja mellett teszi le a voksát.

Neked hogy tetszik az LG G4?

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid