A Microsoft és a Nokia sem gondolta eleinte, hogy az Android sikeres lehet

0

Az első Androidos okostelefon a HTC Dream (T-Mobile G1) volt, ami 2008-ban jelent meg. Akkor még kevesen hittek abban, hogy sikeres lehet az új rendszer.

Ekkoriban egyébként a Nokia volt az okostelefonok királya, köszönhetően az akkor még igen népszerű Symbian rendszernek. A Reuters információi szerint a finn cég ekkor még egyáltalán nem tekintette komoly ellenfélnek az Androidot.

“We don’t see this as a threat.”

Sajnos alábecsülték az új Linux alapú rendszert, és ennek köszönhetően rohamosan csökkent a piaci részesedésük, ami végleg megpecsételte a Nokia sorsát.

NokiaN93

Nokia N93

A finn vállalat mobilos részlege ma már a Microsoft tulajdonában van és Microsoft Mobile néven fut. A készülékeken egyelőre még a Nokia márkanév olvasható, de lehet, hogy ez is megváltozik hamarosan. Egyébként a Microsoftnál sem gondolták volna, hogy egyszer majd meggyűlik a bajuk az Androiddal. A Windows Mobile marketingfőnöke a következőket mondta még 2007-ben:

“It really sounds that they are getting a whole bunch of people together to build a phone and that’s something we’ve been doing for five years. I don’t understand the impact that they are going to have.”

Ez magyarul a következőt jelenti: “Az egész úgy hangzik, mintha egy csomó ember egy új készülék megalkotásán dolgozna. Ezt mi már 5 éve csináljuk. Nem értem, hogy miért lehetne sikerük.”

windowsmobile_02

Windows Mobile

Nem igazán értették tehát, hogy miért is jó az Android. Egyébként még a Samsung sem látott benne fantáziát, annak ellenére, hogy ma ennek köszönhetik a hatalmas sikerüket. Még a Google előtt lehetőségük lett volna megszerezni az Androidot, de ők csak kinevették a fejlesztőket és nem foglalkoztak velük. Erről egyébként korábban már részletesen is írtunk.

Ezek ellenére ma az Android uralja az okostelefonok piacának 80%-át, és nem kevesebb, mint 1 milliárdan használják aktívan a rendszert!

PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid