A Samsung okostévék megfigyelik tulajdonosaikat

1

Nemzetközi felháborodást és riadalmat keltett a Samsung okostévékkel kapcsolatos adatvédelmi nyilatkozata, amelyben egyértelműen a felhasználók tudtára adják, hogy ne beszéljenek személyes dolgokról a készülékük előtt, mert azt rögzítik, és harmadik félnek is továbbadják.

Sokan már most George Orwell klasszikusát, az 1984-et emlegetik, amiben a Nagy Testvér egy TV-szerű masinán keresztül figyeli meg az embereket, a személyes életterüket, így szűrvén ki a rendszer ellen lázadókat.

big-brother-1984

A közösségi oldalakon azzal vádolják a dél-koreai vállalatot, hogy kémkedik a felhasználói után, mégpedig az okostévéken keresztül. A Samsung okostévék hangvezérlés funkciójának használata során a készülék adatokat gyűjthet, és azokat egy harmadik félnek – akinek a kilétét még a nyomás ellenére sem fedte fel a dél-koreai vállalat – továbbadja, papíron persze a felhasználói élmény növelése miatt. A kérdéses harmadik fél, akinek az adatok továbbítódnak egyébként az a cég, aki a hangvezérlési technikát, a Voice Recognitiont szállítja a Samsung számára.

samsung-smart-tv-interaction

A gyártó szerint nem történik szabálysértés, hiszen előre figyelmeztetik a vásárlókat, mivel jár a Voice Recognition használata, és megkérik a tulajdonosokat, ne beszéljenek személyes dolgokról, amikor ez a funkció működik. Az sincs biztonságban aki sosem él a hangalapú irányítás opciójával, ugyanis az okostévé bármikor rögzíthet bármilyen hangmintát. Teljes mértékben csak akkor kerülhető el az adatgyűjtés, ha letiltjuk magát a funkciót. Megoldás lehet még az is, ha leválasztjuk a WiFi-ről a készüléket – javasolja a Samsung.

Hozzátenném, hogy hasonló balhé az LG okostévéi körül is volt 2013-ban, tehát a probléma cseppet sem új keletű, és egyelőre nincs olyan megoldás, ami mindenkit meg tudna nyugtatni.

Sammobile, TheDailyBeast

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid