Alcor Access Q913M teszt

0

A magyar székhelyű Alcortól újabb remek táblagépet kaptam tesztelésre, mégpedig az Access Q913M-et, ami a kevésbé jómódúak számára hozza el a retina kijelző élményét. A készülék kiváló alternatíva lehet azok számára, akik egy iPad-hez hasonló eszközt keresnek, de nem tudják megfizetni az Apple méregdrága csodagépét, vagy esetleg az iOS nem éppen az esetük.

Csomagolás, tartozékok

alcor q913m csomagolas

A masina egy szimpla, de elegáns fehér dobozban érkezett hozzám, az oldalán és az alján minden fontosabb tudnivalóval, specifikációval. Kibontás után legfelül a készülék fogad, alatta pedig szinte minden megtalálható, amire tabletes pályafutásunk során szükségünk lehet. Ezek konkrétan: hálózati adapter, micro USB vezeték, OTG kábel, némi papír (jótállás, használati útmutató), és bár hozzám nem jutott el, de a hivatalos gyártói leírás szerint valamilyen fülhallgató is jár a csomaghoz.

alcor q913m tartozekok

Külön ehhez a modellhez megvásárolható egy bluetooth billentyűzet is, amit a gyártó szintén mellékelt. Külseje és az anyaghasználata prémium érzetet keltett bennem, ráadásul azonnal kapcsolódott a tablethez. Remek védőtok is lehet szeretett készülékünkhöz, de ami még fontosabb, hogy segítségével a tartalomgyártás sokkal kényelmesebbé és gördülékennyé válhat.

alcor bt-100 billentyuzet

A BT-100 csupán nyolcezer forintba kerül, de annak, aki szeret sokat gépelni okoseszközein érdemes megfontolni a beszerzését. Nekem talán csak az Asus hibrid táblagépein megszokott trackpad hiányzott, de a produktivitást így is jelentősen megnövelte ez a kiegészítő.

Külső

alcor q913m kulso

Nem szándékozom lerövidíteni a tesztemet, de ha annyit mondok, hogy iPad, talán mindent elárultam a masina külsejéről. Szerencsére ez nem csak formai hasonlóságot jelent, hanem azt, hogy a táblagép anyaghasználata is a cupertinoi vállalat harmadik generációs szerkezetét idézi. A kijelző körüli keret műanyag, de a hátlap szinte teljesen alumínium, nyilvánvalóan az antennák miatt muszáj volt hagyni egy vékony műanyag sávot a kamerával átellenben lévő oldalon.

A készülék 240x178x9.9 mm-es dimenziói miatt nem nevezhető különösebben karcsúnak, de 585 grammos súlya még pont elfogadható ebben a méretkategóriában. Az összeszerelési minőséggel kapcsolatban nem találtam semmi kivetnivalót, masszívabb nyomorgatás hatására sem sikerült nyekergést kicsalogatni a házból. It won’t bend… :)

alcor q913m kulso b

A gombok és a portok mind az egyik rövidebb oldalra kerültek. Mi is van itt konkrétan? Sorban haladva: bekapcsoló gomb, hangerőszabályzók, mikrofon, DC csatlakozó, HDMI, micro USB port (itt nem vesz fel a készülék töltést, vagy ha mégis, akkor extrém lassan), és az elmaradhatatlan 3.5 mm-es csatlakozó. Mellette egy hangszóró, ami halk és nem valami nagy élmény használni, javaslom mindenkinek, inkább fülessel filmezzen.

alcor q913m kulso c

A hátoldalon semmi extra: Alcor logó középen, fent a bekapcsoló gombnál a sarokban pedig egy 2 megapixeles kamera található. Tesztfotókkal nem vesződtem, hiszen nem igazán lett volna értelme, sokat ne várj tőle. Az előlapon található 0.3 megapixeles társa éppen elegendő lehet egy kis alkalmi videochatre, de többre semmiképpen. Oldalt még található egy normál SIM foglalat, valamint egy micro SD slot. Utóbbi 32 GB-ig kényelmesen kezeli a kártyákat, jómagam is egy ilyennel próbálkoztam. Az előlapon található a legfontosabb része a tabletnek, mégpedig a gyönyörű szép, 9.7 col képátlójú, 4:3 képarányú, 2048×1536 felbontású IPS kijelző. Róla mindjárt bővebben is ejtek egy pár szót.

Kijelző

Megérkeztünk a készülék legnagyobb vonzerejéhez, a megjelenítőhöz. 2048×1536 pixel terpeszkedik 9.7 colon, 4:3-as képaránnyal, ami 263 képpontot jelent inchenként. Ez tűéles megjelenítést eredményez, ami egyébként megegyezik azzal, amit a nagyobbik iPad kínál. A színek szépek, nincsenek túlszaturálva, a betekintési szögek is jók, a fényerő viszont napfénynél nem mindig ütötte meg az elvárt színvonalat. Mindenesetre a kijelző ötösre vizsgázott, amikor tartalomfogyasztásról volt szó, ráadásként pedig akár 10 ujjunkat is érzékeli egyszerre.

Hardver

rockchip

A táblagép belsejében egy 28 nanométeres technológiával gyártott, négymagos Rockchip RK3188 processzor ketyeg, amelynek Cortex A9-es magjait 1.6 GHz-re skálázták, a grafikai gyorsításért pedig egy ma már kissé elavultnak mondható Mali-400MP4 GPU felel. Rendszermemória gyanánt 2 GB RAM-ot kapunk, ami tapasztalataim szerint bőven elég mindenre, ami a mindennapi használathoz, illetve az átlagos multitaskinghoz szükséges. A belső tárhely mérete 16 GB, ami szerencsére bővíthető 32 GB-ig, ezt le is teszteltem, a Kingston kártyámat minden zokszó nélkül kezelte az Alcor masinája.

alcor_access_q913m_tablazat_hun

Ami még említésre érdemes: b/g/n-es Wifi modul, Bluetooth 4.0, és van 3G modemünk is, ami ugyan nem alkalmas telefonálásra – nem tudom ki fogja ezt hátrányként kezelni -, viszont lehetővé teszi, hogy bármikor elszakadjunk az otthoni vezeték nélküli hálózatok bűvköréből. Ezt a funkciót is kipróbáltam, a készülék remekül teljesített, nem nagyon volt olyan hely a lakásban, ahol a Telenoros SIM kártyámmal ne talált volna jelet. A Q913M energiaéhségét egy 7400 mAh-s akkumulátor igyekszik csillapítani, tapasztalataim szerint igen nagy hatásfokkal, közepes nyúzás mellett sem kellett 48 óránál sűrűbben töltőre raknom. Ha valaki egyhuzamban próbálná meg kipasszírozni az összes feszültséget a gépből, nyugodtan számíthat egy legalább 6-8 órás küzdelemre.

Szoftver

Egy teljesen érintetlen Android 4.4.2 KitKat vár minket a szoftveres oldalon, így ezen sokat nem tudok lamentálni, nincsenek extra programok, sem különleges funkciók, viszont nem is zabálja fel ok nélkül a sok csilivili megoldás a RAM-ot, ez talán sok embernek sokkal fontosabb lehet. Amit viszont fontos megemlítenem az az, hogy ez a masina egyáltalán nem a gamereknek készült. A Mali-400MP4 már nagyon kiment a divatból, és állandó harcot vív a megjelenítő rengeteg pixelével, ami ugyan böngészéskor, tartalomfogyasztáskor egyáltalán nem látványos, viszont ha valami komolyabb grafikájú játékkal próbálkozunk, egyből megmutatkozik a GPU elavultsága.

wild blood

Mint az RPG műfaj nagy szerelmese, a Wild Blood játékkal megpróbáltam kicsit feszegetni a készülék határait, de ami azt illeti az élmény, amiben részesültem, alulmúlta elvárásaimat. Az Alcor Access Q913 minden téren remek választás, de aki sokat akar játszani a táblagépén, készüljön fel, hogy kénytelen lesz kompromisszumokat kötni. A Full HD filmeket viszont gond nélkül játszotta a készülék, sőt, az alap lejátszó boldogult a feliratokkal is, amennyiben azok neve megegyezett a lejátszandó videó címével. A zenelejátszó hozza az alapokat, de semmi többet, érdemes beszerezni egy komolyabbat a Google Play Store-ból, én például a PowerAmp-re esküszöm, ami ezen a gépen is remekül teljesített. A beépített Mono hangszóró teljesen feledhető, ellenben egy megfelelő fülessel egészen kellemes zenehallgatási élményben részesülhetünk.

Kamera

alcor q913m kamera

Sokan mondják, hogy táblagépekre felesleges a kamera, bőven elég lenne egy előlapi modul a videochateléshez és kész. Hajlok egyetérteni ezzel a kijelentéssel, mert ezen a készüléken sincs sok értelme a hátlapi 2 megapixeles szenzornak, ami talán csak azért került oda, hogy ne érje szó a ház elejét. Az általa készített fotók még a vállalhatatlan színvonalat sem ütik meg, használata maximálisan kerülendő, megléte teljesen felesleges. Az előlapi VGA kamera tette a dolgát, partnerem felismerte, hogy kivel beszél skypeolás közben, többre jelen esetben nincs is szükség.

Üzemidő

A készülék gyártói adatlapja szerint a táblagép kb. 5 óra videó lejátszásra elegendő krafttal rendelkezik, szerintem viszont feleslegesen szerénykedik az Alcor, hiszen tabletjéből simán kihúzható egy 6-8 órás filmnézős maraton vagy egy hosszabb böngészés közepes fényerő mellett. A töltési idő átlagos: két és fél, három óra szükséges a telep újraélesztéséhez, lemerítettségtől függően. Ha valaki nem csüng állandóan a készülékén, két naponta bőven ráér konnektorra dugni.

Összegzés

Mégis kinek ajánlanám ezt a készüléket? Azoknak, akik már rosszul vannak a gyengécske 720p felbontású kijelzőktől, és leginkább tartalmat fogyasztani – olvasni, böngészni, filmet nézni – szeretnének tabletjükön. A 4:3-as képarány szinte mindegyiknek kedvez, bár a szélesvásznú filmek esetében némi holttérrel számolni kell a kijelzőn.

Játékosoknak, kockáknak viszont semmiképpen sem ajánlanám, mert az elavult grafikus gyorsító nem alkalmas ezen a magas felbontáson azt produkálni, amit elvárnánk tőle. A tablet jelen pillanatban akár 56 000 forintért is elhozható, tehát összevetve az árat a specifikációkkal, bátran mondhatom az Access Q913M-re, hogy ennyiért egy remek ajánlat, és simán lehet belőle a vékonyabb pénztárcájúak iPad-je.

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid