Alldocube iPlay 40 és Teclast M40 tablet duplateszt – Két testben egy lélek

0

A járvány felpörgette a táblagép-piacot, komoly a kereslet a megfizethető árú tabletek irányában. Mi most kipróbáltunk két remek specifikációkkal rendelkező gépet, amelyek kellően erősek ahhoz, hogy a legtöbb felhasználó igényeit kielégítsék.

  • Az Alldocube iPlay 40 és a Teclast M40 megvásárlásához 179,99, illetve 154,99 dollárt kell leszurkolnunk, ami biztosítással és ingyenes szállítással 57 és 49 ezer forintot jelent. A csomagok EU (CZ) raktárból fognak érkezni, nincs VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca.
  • Frissítés: az iPlay 40 ára sajnos felment a teszt publikálása után, de szokott olcsóbb lenni, érdemes ránézni később is, vagy HK raktárról rendelni.

Bevezetés, tartozékok

Mindkét gyártó méltán híres a megfizethető árú tableteiről, rengeteg termékük van, és alapvetően sokan megelégedéssel használják a modelljeiket, többek közt mi is. A Teclast 1999, az Alldocube pedig 2004 óta tevékenykedik, Kína vezető Android tablet gyártói közé tartoznak. Nem szabad világmegváltást várni tőlük, de azért a gagyi kategóriával sem összemoshatók ezek a márkák.

Az Alldocube iPlay 40 és a Teclast M40 is az ártudatos vásárlókat célozza meg 50-60 forint körüli áron. A táblagépek lelke egy UNISOC Tiger T618 processzor. Ezt a csipet a Unisoc (régi nevén: Spreadtrum) 2019 év végén mutatta be, tehát nem egy csúcslapka, de elég új ahhoz, hogy megfelelően kiszolgálja az igényeinket.

Tartva a gyártókra jellemző tárolódoboz hagyományokat, az iPlay 40 fekete, az M40 pedig fehér-narancs színű csomagolásban érkezett. A pakkban lévő tartozékokon nem fogunk meglepődni, szokásos a felhozatal. Kapunk egy Type-C kábelt, egy 2, illetve 2,5 amperes töltőfejet, SIM-tűt és némi felesleges papírárut. Sajnos az Alldocube 2 amperes töltőfeje kínai szabvány, ezért van a csomagban egy EU adapter, amellyel megoldható a töltés. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a kijelző védelméről mindkét gyárban gondoskodtak, ami jó, nem nekünk kell kínlódnunk a fólia felhelyezésével.

Külső, kijelző

Külső tekintetében egyik versenyző esetében sem akarták újra feltalálni a táblagépet, a dizájnerek gyorsan végeztek a forma megalkotásával. Az iPlay 40 magnézium-alumínium készülékházat és műanyag hátlapot kapott. A lekerekített formavilághoz 248,1 x 157,86 x 8,2 milliméteres méretek és 475 grammos tömeg társul.

Ezzel szemben az M40 full metálban (alumíniumban) nyomja, itt a hátlap is fém, de első blikkre lazán műanyagnak gondoltam. A Teclast szögletesebb, 243 x 163 x 9,3 milliméteres dimenziókkal és 529 grammos tömeggel valósította meg a „tökéletes húsvágó deszka” fílinget.

Az Alldocube jobb oldalán a hangerő szabályozó és a bekapcsoló gomb a főszereplő. A túloldalon kettős SIM-foglalat árválkodik, amelybe két nano SIM-kártya vagy egy SIM-kártya és egy micro SD-kártya helyezhető be. A felső élen egy USB Type-C csatlakozó és két sztereó hangszóró kapott helyet, amelyből lent is találunk kettőt. Négy darab hangszóró, ez nem semmi!

A Teclast a bekapcsoló és hangerőszabályzó gombokat, valamint az USB Type-C portot is a bal oldalon helyezte el. Fent a 3,5 mm-es jack bemenet megléte örömteli, még mindig sokan ragaszkodnak a vezetékes fülesekhez. Van még egy SIM tálcánk is, amely szintén hibrid dualSIM megoldással funkcionál. Jobb oldalon semmi nincs, lent pedig két sztereó hangszóró zárja a sort.

A hátlapon az Alldocube iPlay 40 egy kör alakú kamerát és LED villanót, a Teclast M40 pedig csak egy négyzet formájú kameradizájnt kínál. Használat közben egyik tablet sem recseg-ropog, nincs gond az illesztésekkel, az összeszereléssel, nagyon egyben van minden.

Az általános minőségérzetben, fogásérzetben a Teclast érződik jobbnak.

Az iPlay 40 egy 10,4 hüvelykes, 2K (2000 x 1200 pixel) felbontású, teljesen laminált IPS kijelzővel rendelkezik. Az M40 ezzel szemben 10,1 hüvelykes, Full HD (1920 x 1080 pixel) felbontású, OGS IPS panelt kínál.

Mindkét kijelző gyorsan és pontosan reagál akár 10 ujjunk egyidejű érintésére is. A színhűség, a kontraszt és a látószög-stabilitás teljesen rendben van. Az Alldocube iPlay 40 a kijelző fényerejét tekintve kicsit jobb, mint a Teclast M40, de igazából egyiknek sem erősségi a kültéri használat, amikor süt a nap. Sajnos az M40-ben nincs automatikus fényerő-beállítás, mert hiányzik hozzá az érzékelő.

Egyik masina sem rendelkezik Widevine L1 tanúsítvánnyal. Ezért a Netflix és az Amazon Prime Video csak SD felbontásban használható. Természetesen ez nem vonatkozik az olyan ingyenes streaming szolgáltatásokra, mint a YouTube.

Hardver, szoftver

Ahogyan azt már említettem, a tabletek meghajtásáról egy UNISOC Tiger T618 SoC gondoskodik. A 12 nanométeres csíkszélességen gyártott megoldásban kettő Cortex-A75 processzormag dolgozik 2 gigahertzen a teljesítményre optimalizálva, és hat Cortex-A55 magot tartogat 1,8 gigahertzen a jobb hatékonyságra kihegyezve. Az Android Neural Network API-val (NNAPI), valamint AI képességekkel megtámogatott motyóról csak a rózsaszín ruhás kislányok hiszik el, hogy „BENCHMARK KING”. Nem az, de a butuska reklámfotó ellenére is kellemes meglepetést okoz ez a lapkakészlet.

A Vulkan, az OpenGL ES 3.0 és más fejlett grafikus technológiákat támogató Mali G52 GPU-nak köszönhetően az olyan erőforrásigényes játékok, mint az Asphalt 9 vagy a PUBG, kiváló minőségben futnak. A betöltési folyamatok összességében egy kicsit tovább tartanak – ami inkább az eMMC flash tárhely számlájára írható -, de a versenyek zökkenőmentesen, a képkockasebesség csökkenése nélkül futnak. A 30 perces PUBG partiban az akkumulátor töltöttsége 9%-ot csökkent az Alldocube, és 10%-ot a Teclast nyüstölése közben. Melegedést egyáltalán nem tapasztaltunk a játékok alatt.

Rendszermemóriából 8, illetve a Teclast-nál 6 gigabájt LPDDR4 RAM jár, így nem kell aggódni a multitasking miatt. Ehhez mindkét masinánál hozzájön még 128 gigabájt belső tároló, amely tovább bővíthető SD-kártyával, így tárhely fronton sem lesz okunk panaszra.

A szintetikus tesztek eredményei alapján a tablet teljesítménye a Redmi Note 10-es család környékére lőhető be, hozza egy középkategóriás mobil erejét. Pozitív meglepetést okozott ez a chipset, nagyon szépen dorombol az UNISONIC tigrise a gépházban.

Szoftveres részről mindkét gyártó teljesen tiszta, bloatware mentes Android 10 operációs rendszert biztosít. A pure robotos felületet kedvelő felhasználók számára ez egyértelmű előny. A Samsung, a Huawei vagy a Xiaomi interfészeivel összehasonlítva azonban kevesebb beállítási lehetőséget kapunk. A speciális funkciók kimerülnek a sötét módban és abban, hogy a kijelző felébreszthető felemeléssel. A Teclast tudja a gesztus vezérlést is, így képernyőn megjelenő gombok helyett választhatjuk a kézmozdulatokkal történő navigációt is.

Természetesen a hitelesített Google Play Áruház és minden releváns Google-szolgáltatás, például a Gmail és a YouTube rendelkezésre áll. Bekapcsolás után a frissítések jöttek sorba, de a 11-es droidra azért ne számítsunk.

Adatkommunikáció, multimédia, üzemidő, végszó

Adatkommunikációs szempontból bőség zavarral küzdünk. Akár telefonbeszélgetéseket is indíthatunk a tabletekről, bár a nanoSIM-ek inkább a mobilinternet biztosítására hivatottak. A kétcsatornás Wi-Fi modemek működésére nem lehet panasz, ahogyan a stabil 5.0-s Bluetooth kapcsolatra sem, minden általam használt eszközzel hibátlanul kommunikáltak a technikák.

A GPS, a Glonass és a Beidou műholdak is támogatottak, szükség esetén navigációra is használható az iPlay 40 és az M40 is.

Kamerák tekintetében is egységes a felhozatal. A hátlapokon 8, az előlapon 5 megapixeles képrögzítőkkel örvendeztetnek meg bennünket. Az elkészült képek minőségét felesleges taglalni, a tablet nem fényképezésre való.

Az előlapi kamerák elhelyezésében azonban van különbség. Az Alldocube-nál állítva, a Teclast-nál fektetve tartva a kijelző fölött találjuk a frontkamerát. A videóhívások minősége az online oktatáshoz, vagy az ismerősökkel történő videócsevegésekhez teljesen rendben van.

A Teclast M40 kapott FM-rádiót, amely képes az RDS-információk megjelenítésére és elhangzó műsorok rögzítésére is.

A multimédiás hangszóróból kettő, illetve az Alldocube esetében négy darabot kapunk, de a mennyiség nem jár együtt a minőséggel. Egyértelműen hiányoznak a mélyhangok, 60% feletti hangerőn torzítanak is, szóval nem szólnak szépen.

Az akkumulátorok kapacitása is megegyezik, egységesen 6000 mAh-s lithium telepek kerültek a burkolatok alá. Átlagban 2 nap után, 7,5-8 órás aktív kijelzőidővel igényelték a töltő csatlakoztatását. A YouTube videónézős teszten az Alldocube 2 óra alatt 16%-ot, a Teclast 17%-ot harapott le az akkumulátor töltöttségéből.

A Work 2.0 battery life tesztben az Alldocube 11 óra 10 perc, a Teclast pedig 11 óra 2 perces időt futott. A feltöltés az M40-nél 2 óra 50 percbe, az Alldocube esetében ennél 40 perccel több időbe telt.

Vajon az Alldocube iPlay 40 vagy a Teclast M40 a jobb? A kérdés megválaszolására El Professor sem rendelkezik kidolgozott tervel. O bella, ciao!

Közös pont a (részleges vagy teljes) fém kivitel, a tisztességes kijelző, a vegytiszta Android 10, a kellően erős, időtálló hardver, a kétsávos Wi-Fi, a Bluetooth 5.0 és a hibrid SIM tálca.

A fém hátlap, a nagyobb tömeg miatti minőség érzet, a 3,5 mm-es jack bemenet, az FM-rádió és a gesztusvezérlés miatt a Teclast élvez előnyt.

Ezzel szemben az Alldocube a valós és szintetikus tesztek alapján is egy picit erősebbnek, gyorsabbnak érződik, valamint az üzemidő is jobb, bár az akkumulátor feltöltése több időt igényel. Kültéri használat esetén a nagyobb fényerő és az automatikus fényerő-szabályzás megléte sem elhanyagolható érv.

Szégyenpadra a játékokosoknak a kutyaütő multimédiás hangminőség miatt kell ülniük. Az 50-60 ezer forintos ársávban a Widevine L1 tanúsítvány nem elvárható – nem is ad egyetlen egy gyártó sem L3-nál jobbat, ami azért gáz. Ez nálam jelentősen lerontotta az élvezeti értékét a Netflix-en ,,A nagy pénzrablás”, az Amazon Prime-on pedig az aktuálisan nézet ,,Fear the Walking Dead” sorozatoknak.

Összességében digitális oktatáshoz, általános otthoni felhasználásra, például böngészésre, YouTube videók nézésére, fülhallgatóval történő zenehallgatásra, játékok futtatására is tökéletesen alkalmas mindkét pénztárcabarát készülék. Tökéletes ajándék lehet a gyerkőcöknek vagy a nagyszülőknek például a Skype-hívások lebonyolítására az unokákkal.

Az Alldocube iPlay 40 megvásárlásához 179,99 dollárt kell leszurkolnunk, ami biztosítással és ingyenes szállítással 57 ezer forintot jelent.

Teclast M40 beszerzéséhez csak 154,99 dollárra lesz szükségünk, ami biztosítással és ingyenes szállítással 49 ezer forintot jelent.

A csomagok EU (CZ) raktárból fognak érkezni, nincs VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van!

  • Frissítés: az iPlay 40 ára sajnos felment a teszt publikálása után, de szokott olcsóbb lenni, érdemes ránézni később is, vagy HK raktárról rendelni.

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid