Hivatalos az Android P

0

A hónap közepére vártuk, de a Google kisebb meglepetésünkre már most bejelentette az Android P-t, és ki is adták ez első fejlesztői előzetest. Nézzük a főbb tudnivalókat, és hogy milyen újításokra számíthatunk!

A Google a mai napon bejelentette az Android P-t, aminek a végleges neve ugyan még nem ismert, de jó eséllyel ebből lesz a 9.0-s verzió. Már letölthető a Developer Preview 1, vagyis az első fejlesztői előzetes, ami egy korai, alfa verziót jelent. Éppen ezért nem is lehet OTA-n keresztül frissíteni az Android Beta program keretein belül, csak manuálisan telepíthető az új rendszer, és mint ahogy a nevében is benne van, csak fejlesztőknek ajánlják.

A támogatott készülékek a következők: Pixel, Pixel XL, Pixel 2 és Pixel 2 XL.

Teljes lista még nincs az újításokról, és a végleges verzióig lesznek még változások, de ezek a fontosabbak:

  • Kivágott kijelzők támogatása: egyre több androidos mobil kap iPhone X-szerű szigetes kijelzőt, ezért az új Android ezeket a megoldásokat már natívan támogatja.
  • Multi-camera API: nagyobb támogatást kapnak a többkamerás megoldások.
  • Tovább javulnak az értesítések: az üzenetekben lévő képek és matricák is megjelennek az értesítésekben.
  • Jobb beltéri helymeghatározás.
  • Open Mobile API az NFC fizetésekhez: számos appon belül elérhetővé válhat ezáltal a biztonságos mobilfizetés.
  • A háttérben futó appok nem férhetnek hozzá a mikrofonhoz, a kamerához, és az egyéb szenzorokhoz, így nem tudnak majd például “lehallgatni” minket a tudtunk nélkül.

Ezeken kívül is rengeteg újítás és fejlesztés lesz, javul többek között az ujjlenyomat-olvasók teljesítménye, fejlődik az automatikus kitöltés, gyorsabban futnak majd az appok és lesz előrelépés energiatakarékosság terén is.

Összesen 5 előzetes verzióra számítunk az Android P-ből, a végleges kiadás pedig valamikor a harmadik negyedévben jöhet.

Via AndroidPolice

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid