Android rendszerű gombos mobilon dolgozik a Google és a Nokia

0

Nem igazán újdonság, hogy vannak bizonyos törekvések az úgynevezett “feature phone”-ok, vagy ahogyan nálunk nevezik “gombos telefonok”, “butatelefonok” némileg okosabbá tételére, például olyan funkciók vagy alkalmazások hozzáadásával, melyek igazából az okosmobilokra jellemzőek. Többek között ilyen ötlet a Chrome átszabása ezekre a készülékekre, amin a Google már egy ideje dolgozik. Egy korábban kiszivárgott videó szerint a Nokia és a Google ennél messzebbre menne, olyan nyomógombos telefonon dolgoznak, ami Android rendszert futtatna, szóval így már nem is lenne annyira buta, sokkal inkább okos.

A bevezetőben említett videón látható maga a rendszer, és néhány alkalmazás is. Összességében véve nagyon izgalmasnak ígérkezik a Nokia és a Google projektje, feltéve, ha a napvilágra került anyag valóban autentikus. Például látható, hogy a finnek mobilja Google Asszisztenssel a fedélzetén debütálna, aminek köszönhetően a készüléknek ugyanúgy hangalapú utasításokat adhatnánk, mint egy hagyományos okostelefon esetében.

Ráadásul a Google Térkép is ott van az alapvető funkciók, applikációk között, és képes ugyanazokat az alapvető lehetőségeket kínálni, mint a keresés, a navigáció és hasonlók. Ezeken túlmenően egyéb alkalmazások is részét képezik a rendszernek, látunk fájlkezelő, valamint megosztó appokat is.

A Google Play Áruház nem képezi részét az alkalmazáskínálatnak, legalábbis itt nem látni a választékban, így egyelőre kérdés, miként is tudunk újabb appokat installálni egy ilyen mobilra, már ha ilyesmi lehetséges. Az viszont tuti, hogy ha valóban készül egy ilyen rendszer akár a Nokiával, akár más cégekkel karöltve, az a nagy rivális, a KaiOS ellen indulna hadba, ami szintén egy elterjedt interfész a hagyományos, gombos mobilok világában.

Korábban lehetett arról hallani, hogy a Google dobta a nem érintőképernyős eszközökre fejlesztett Android koncepcióját, ám a cikkben szereplő videó tanúsága szerint ez mégsincs így. Persze a jövő kérdéses, mint ahogyan ennek a felvételnek a autentikussága is, így érdemes némi fenntartással kezelni ezeket az új értesüléseket.

Forrás: GizChina

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

NapiDroid