Android TV Box válogatás 2018

0

A mai napig hatalmas a kereslet a különféle Android TV Box-okra, vagy más néven TV-okosítókra. Nézzük meg, mire is valók ezek a kütyük, illetve milyen típusok vannak!

A TV Box egy olyan kiegészítő a televíziók mellé, amely a készülékünkből okos tévét csinál, így sokkal több mindenre lesz használható. Azonban akkor is érdemes lehet egy ilyen kütyüt beszerezni, ha valakinek már alapból okos a TV-je, ugyanis ezek a külső eszközök általában több mindent tudnak, mint a tévékbe épített gyári megoldások. Használhatjuk ezeket médialejátszásra, böngészésre, különféle alkalmazások futtatására vagy akár játékra is. A verzérlésük pedig lehetséges például távirányítóval, de akár egeret és billentyűzetet is csatlakoztathatunk hozzájuk.

A legtöbb ilyen TV Box Android rendszert futtat, és most ezeket vesszük sorra. Két árkategóriát nézünk meg, az egyik a nagyon olcsó, 50 dollár alatti okosítók mezőnye, a másik pedig a középkategóriás, 50-100 dollár közötti készülékek. Persze drágábbak is vannak, de ezekbe most nem megyünk bele, a felhasználók 99%-ának ugyanis nincs szükságe ezeknél komolyabb TV-okosítóra.

Filléres TV-okosítók

50 dollár alatt

A hiedelemmel ellentétben már kifejezetten olcsón is lehet korrekt TV Box-okat vásárolni, amelyek megbízhatóan működnek, és simán viszik akár a 4K tartalmakat is.

SCISHION V88 Mars II

Ez az egyik legolcsóbb TV Box, amit még ajánlani tudunk, már olyan 9 ezer Ft körüli áron be lehet szerezni. Előnye a kis méret (kb. 9x9cm), viszont a nem túlzottan friss RK3229 chiipset hajtja négy darab Cortex-A7 processzormaggal és Mali-400-as grafikus chippel. Pozitívum a 2 GB RAM, amihez változattól függően 8 vagy 16 GB belső tárhely jár.

A régebbi, 32 bites architektúra ellenére nem jelent gondot a 4K tartalmak lejátszása sem, csatlakozókból pedig a következőket kapjuk: van 2 db USB 2.0, RJ45 hálózati bemenet, HDMI, memóriakártya foglalat és AV csatlakozó. A rendszer sajnos csak Android 6.0, ami már nem a legfrissebb, de legalább EU-s adatpert adnak a készülékhez.

Alfawise S95

Az Alfawise S95-öt egy kicsit már frissebb hardverrel szerelték, ugyanis az Amlogic S905W chipsetben már 64 bites Cortex-A53 magok dolgoznak, és Mali-450-es GPU van benne. Emellett a rendszer is frissebb (Android 7.1), így összességében egy kifejezetten korrekt masinával van dolgunk.

Ez a TV-okosító elérhető 1 és 2 GB RAM-mal, valamint 8 és 16 GB tárhellyel, de érdemes a nagyobb veziót választani, mivel még ez is elég jó áron van, általában 11-12 ezer Ft-ból kijön EU-s csatlakozóval.

A 4K tartalmak zökkenőmentes lejátszása itt sem jelenthet gondot, és támogatott a HEVC kódolás is. Csatlakozókból minden fontosabbat megkapunk, van 2 db USB 2.0, AV, SPDIF, Ethernet port és HDMI. Ezeken kívül még említést érdemel az apró kijelző, amin látható néhány alap információ.

Tanix X3 Mini

Tanix X3 Mini-ről nem szeretnék sokat írni, mivel szinte mindenben megegyezik az előbb tárgyalt Alfawise S95-tel. Ugyanaz a hardver (S905W, 1/2GB RAM, 8/16 GB ROM), Android 7.1 fut rajta, és a méret, valamint a csatlakozók is teljesen megeyeznek. Mindkettő egy bevált típus, azt érdemes választani, amelyik épp jobb árban van, vagy jobban tetszik a dizájnja.

MECOOL M8S Pro+

Ez a típus tudásban nagyon hasonló az előző kettőhöz, annyi eltéréssel, hogy ebbe az Amlogic S905X egység került (S905W helyett). A különbség mindössze annyi a két chipset között, hogy ez 4K@60fps lejátszást is támogatja. Erre a legtöbb felhasználónak nincs szüksége, de ha neked igen, akkor érdemesebb ezt a típust választani.

A többi jellemző megegyezik, Android 7.1-es rendszer, 1 vagy 2 GB RAM, 8 vagy 16 GB tárhely jellemzi a masinát, és a csatlakozók ugyanazok, mint az előző kettőnél. A 2 GB RAM-os verzió ára olyan 40-50 dollár körül szokott lenni, vagyis kb. 13 ezer Ft.

 

Az itt felsorolt négy típus a legtöbb felhasználó számára tökéletesen elég mádialejátszásra vagy alap feladatokra, de azért komolyabb teljesítményt ne várjuk, játékra például már nem ajánljuk őket (kivéve persze az egyszerűbb játékokat). Ami még hátrány ezeknél, hogy nincs bennük Bluetooth, és csak a 2.4GHz-es Wifi hálózatokat támogatják, de ezek azért nem olyan nagy problémák.

Középkategória

50-100 dollár

Xiaomi Mi TV Box nemzetközi verzió

A Xiaomi Mi TV Box egy remek kütyü lett, én is használom, csak ajánlani tudom. Hardveresen nem különösebben erős (négymagos Amlogic S905X, 2 GB RAM, 8 GB tárhely), viszont ezen már Google saját Android TV rendszere fut, ami kifejezetten ilyen TV-okosítókra készült.

Lejátssza a 4K/60fps-es videókat is, támogatja a HEVC kódolást, valamint a HDR-t is. Az eddigi eszközökkel elletétben itt már van 5GHz-es Wifi támogatás és Bluetooth is. Hangzás terén pedig kapunk DTS és Dolby Digital Plus szabványokat is. További remek extra, hogy a távirányítón van mikrofon, így tudunk hang alapján is keresni például YouTube-on.

Csatlakozók terén nem valami izmos a Xiaomi kütyüje, mindössze egy USB 2.0 portot, egy HDMI 2.0 kimentet valamint egy 3.5 mm-es audio kimenetet kapunk, viszont a legtöbb dologra ez tökéletesen elég. Azt kell még tudni a készülékről, hogy ez a Mi Box 3 nemzetközi verziója, tehát EU-s adapter jár hozzá és van benne magyar menü. Az ára olyan 18 és 25 ezer Ft között alakul általában.

Alfawise H96 Pro+

Az Alfawise H96 Pro+ már egy jóval izmosabb masina, ezt ugyanis a 8 magos Amlogic S912 chipset hajtja maximum 2.0GHz-en pörgő Cortex-A53 magokkal és Mali-T820MP3 grafikus gyorsítóval. Ehhez ráadásul 3 GB RAM és 32 vagy 64 GB-os belső térhely jár.

Itt is kapunk mindenféle remek képességet, többek között 4K/60fps lejátszást, HEVC támogatást, HDR-t, DTS támogatást, 2.4/5GHz-es Wifit és Bluetooth 4.1-et, a rendszer pedig Android 7.1-es, azaz egész friss.

Csatlakozók terén sem lehet panaszunk, van 2 db USB 2.0 port, HDMI, AV, SPDIF, Ethernet port és memóriakártya foglalat is, ráaádsul ehhez is EU-s hálózati adapter jár. Az ára olyan 70-80 dollár szokott lenni, vagyis kb. 20.000 Ft, és ezért az összegért határozottan az egyik legjobb masina. Egy bevált, népszerű TV-okosítóról van szó, sokan használják megelégedve, csak ajánlani tudjuk!

Sunvell T95Z Plus

Sunvell T95Z Plus-t azért nem részletezném túlzottan, mert szinte mindenben megegyezik az előző Alfawise TV-okosítóval. Ugyanaz az S912 chip van benne 3 GB RAM-mal és 32 GB tárhellyel, és a szoftver is Android 7.1-es.

Ami eltér, az a dizájn, egy érdekes hatszög alakú formát kapott a kütyü körbe színes LED csíkkal, és egy egyszerűbb kijelzője is van. Az ára 86 dollár körül alakul, ami durván 23 ezer Ft.

Beelink GT1 Ultimate

A Beelink GT1 Ultimate is a belsőt tekintve megegyezik az előző kettővel, és a csatlakozók is ugyanazok rajta. A különbségeket a dizájnban találjuk. Nem lett túlzottan hivalkodó, mégis kifejezetten jól néz ki ez a TV box.

 

Ennyi lett volna ez a kis gyűjtemény, remélem mindenki talál kedvére valót ezek között. Ha mégsem, akkor itt böngészhetsz további Android TV Box-ok között.

Fontos: ha a végösszeg (szállítási díjjal együtt) 37 euró (kb. 43 dollár) fölött van, akkor megvámolhatják a terméket. Ebben az esetben érdemes vámmentes Priority Line szállítási módot választani (EU Express vagy EU Priority line).

Napidroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid