Az amerikai hadsereg megtiltotta katonáinak az okosórák használatát, mert azok titkos bázisokat lepleztek le

0

Múlt héten lépett érvénybe egy katonai parancs, ami az Egyesült Államok teljes haderejére vonatkozik, és a legmagasabb helyről, a Pentagonból származik. A vezérkar betiltott minden helymeghatározó szolgáltatást, vagy ilyen jellegű szolgáltatáson alapuló eszközt, amit eddig a katonák használtak. Ebbe a körbe beletartoznak az okostelefonok, az okosórák, és minden egyéb masina, ami GPS lehetőséggel rendelkezik. Mint cikkünkből kiderül, a viselhető eszközök okoztak némi galibát, így a tiltás minden olyan helyen érvényben van, amelyek működési területnek számítanak az amerikai hadsereg számára.

A háttérben legnagyobb valószínűséggel az a hőtérkép található, amit a Strava nevű fitnesz alkalmazás generál, és amin az aktív felhasználókat lehet látni. Az alkalmazás felfedte különböző amerikai hadibázisok pozícióját olyan régiókban, ahol az Egyesült Államok seregei tevékenykednek. Míg hazai területen annyira nem nagy szám, ki merre hogyan fut és hasonlók, addig egy olyan területen, mint mondjuk Afganisztán, esetleg a Közel-Kelet, az applikáció ennél sokkal többet fedett fel. Mivel ezeken a helyeken a Strava felhasználók nagyrészt katonai személyekből álltak, az amcsi bázisok csak úgy világítottak a térképen, még azok is, amelyeket nem tettek közzé, vagy töröltek az olyan nyilvános szolgáltatásokból, mint például a Google Maps. A Strava követési rendszere annyira pontos volt, hogy az objektumok tervrajza is kiolvashatóvá vált az adatokból, és mindez a szorgosan futó katonáknak volt köszönhető. Maguk az esetek nem most történtek, a botrány még az év elején sepert végig a világon, a szankciók viszont most születtek meg a jelenség meggátolásának érdekében.

Egy bázis amit az alkalmazás térképezett fel

Mindezek után nem csoda, hogy a Pentagon fejesei úgy határoztak, hogy a GPS kapcsolattal rendelkező eszközök biztonsági kockázatot jelentenek, és az általuk kinyerhető információt az USA ellenségei felhasználhatják, még akkor is, ha azokat az applikáció fejlesztői nem is teszik egyértelműen közzé. Persze ez nem jelenti azt, hogy minden külföldön szolgálatot teljesítő katonától elvették volna az okosórát vagy az okostelefont, viszont kötelező nekik a helymeghatározás opciót kikapcsolni ezeken az eszközökön.

Forrás: PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid