Az Android 14 végre leszámol a kamu “gyorsító” appokkal

0

Nem mindenkinek van pénze csúcskategóriás telefonra, az olcsóbb modellek viszont idővel sokszor belassulnak, és persze olyan is előfordul, hogy egy készülék már gyárilag sem túlzottan gyors. Ilyenkor nagy a kísértés, hogy valamilyen csodákat ígérő gyorsító appot letöltsünk, ezek azonban a legtöbbször semmit sem érnek, sőt, inkább még csak rontanak a helyzeten. Éppen ezért a Google is fellép ellenük.

A különféle “task killer” alkalmazások azzal próbálják meg gyorsítani a telefont, hogy bezárják a háttérben futó alkalmazásokat és más háttérfolyamatokat, ezzel memóriát szabadítva fel, azonban akármennyire is jól hangzik ez, a valóságban semmi szükség nincs rájuk. Az Android rendszer önmagában is megfelelően kezeli ezeket, megvannak a beépített mechanizmusok a multitaskingra, a folyamatok kilövése pedig csak plusz terhet ró a készülékre, amikor újra el kell őket indítani.

A tapasztaltabb felhasználók tisztában vannak azzal, hogy a “gyorsító” appok valójában nem sokat érnek, és egyáltalán nem is ajánlott a használatuk, azonban sokan bedőlnek ezeknek. A Google most úgy látszik, megelégelte ezt, és fellép az ilyen alkalmazások ellen.

Az Esper blog beszámolója szerint az Android 14-ben korlátozni fogják azt az API-t, amit a népszerű “task killer” alkalmazások használtak. A korábbi verziókban azok az appok, amelyek hozzáfértek a KillBackgroundProcesses funkcióhoz, bármely alkalmazás összes háttérfolyamatát be tudták zárni, az Android 14-től kezdve azonban csak a saját folyamataikra lehetnek majd ráhatással.

A kamu gyorsító appok így gyakorlatilag semmire nem lesznek jók, és erről a Google is igyekszik tájékoztatni a felhasználókat, illetve a fejlesztők is megkapják az ezzel kapcsolatos tudnivalókat. Külsős alkalmazások nem tudják a készülékek memóriafelhasználását és energiafogyasztását javítani, illetve a melegedést sem fogják csökkenteni.

Forrás

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid