Az AnTuTu kitiltott egy csúcsmobilt csalás miatt (frissítve)

0

Úgy néz ki, hogy nem lehet csak úgy büntetlenül csalni a gyártóknak az AnTuTuban, a benchmark program fejlesztői ugyanis nemrég felfedezték, hogy a Realme szoftveres trükkökkel manipulálja az elért pontszámot, és ki is tiltották a gyártó új, megfizethető csúcsmodelljét a hivatalos toplistákról. (Frissítés: a cikk végén olvasható a Realme hivatalos állásfoglalása!)

A Realme GT meglepően olcsón, átszámolva nagyjából 130 ezer Ft-os áron kínál Snapdragon 888 processzort és 120 Hz-es AMOLED kijelzőt, de úgy néz ki, hogy még így sem gondolta elég vonzó ajánlatnak a gyártó, ugyanis különféle szoftveres megoldásokkal igyekeztek feljebb tornászni a készülék AnTuTu pontszámát. Erre a benchmark program hivatalos Weibo-oldalán hívták fel a figyelmet egy posztban.

Az AnTuTu szakemberei rögtön a megjelenés után megvásárolták a Realme GT-t, amelyet úgy hirdetett a vállalat, hogy 760 ezer pontnál is többet képes elérni. A tesztek során 750 ezer körüli pontszámokat kaptak a benchmark program fejlesztői, ami még mindig kirívóan magas más Snapdragon 888-cal szerelt mobilokhoz képest, a Xiaomi Mi 11 például 708 ezer pont körül kap átlagban.

Az AnTuTunál megállapították, hogy a Realme GT magas pontszáma nem kizárólag a nyers erőnek köszönhető, a készülék csalással ér el ilyen eredményt.

A technikai részletek közül kettőt emelt ki az AnTuTu, az egyik az, hogy a többmagos teszt során valamilyen módon manipulálták a szálakat, hogy az erősebb magok végezzék a feladat nagy részét, olyan számításokat is, amiket a takarékos magoknak kellene. A másik pedig, hogy a JPG dekódolásnál egyszerűen kihagyott rengeteg részletet a telefon, így gyorsabban tudott végezni a feladattal. Mivel a dekódolt képet nem mutatja meg az AnTuTu, ez nem szembetűnő a futtatás során, de most közzétették, hogy mit produkált a Realme GT, illetve azt is, hogy mit kellett volna:

Az Realme csalása nem maradt büntetlenül, három hónapra kitiltották a telefont mindenféle AnTuTu toplistáról. Amennyiben a gyártó módosít a szoftveren, és felhagynak ezzel a gyakorlattal, akkor utána visszakerülhet a készülék ezekre a listákra, ha viszont ezt nem teszik meg, akkor végleges tiltást kaphatnak.

Egyébként örök vita tárgyát képezi, hogy mi számít csalásnak egy tesztprogram futtatása során, de úgy néz ki, hogy a Realme most túl messzire ment.

A vállalat egyik vezetője, Xu Qi Chase reagált az AnTuTu közleményére, szerinte teljesen valósak a telefon által elért eredmények, de azt írja, hogy felhagynak a pontszámok hirdetésével, és hagyni fogják, hogy a termékeik “magukért beszéljenek”.

Frissítés: megérkezett a Realme hivatalos állásfoglalása!

Röviden összefoglalva arról van szó, hogy a Realme GT nagy teljesítményre képes, és a benchmark pontszámok valós adatokon alapulnak az AnTuTu aktuális verziójában. A Realme igyekszik tisztázni a helyzetet az AnTuTuval, továbbá azt írják, hogy az AnTuTu eredményeket nem használták hivatalos sajtóanyagokban, és nem is fogják, amíg meg nem oldódik a helyzet. A Realme mindig is elkötelezett volt abban, hogy kiváló teljesítményt nyújtson a felhasználók számára, a valós felhasználói élmény a legmagasabb prioritás náluk.

Forrás: AnTuTu, via

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid