Az egyik EU-s tagállam szerint nem szabadna Xiaomi telefonokat venni (frissítve)

0

Egy litván kiberbiztonsági jelentés szerint a Xiaomi készülékei egy távolról aktiválható cenzúra funkcióval rendelkeznek, amely képes bizonyos, a kínai állam számára kellemetlen kifejezések blokkolására. (Frissítés: a Xiaomi hivatalos álláspontját a cikk végén találod.)

A Xiaominak eddig rettentően jól sikerült a 2021-es év, stabilan megszerezték a mobilpiac második helyét, sőt, júniusban már a Samsungot megelőzve az élre is tudtak kerülni. Óriási mennyiségű készüléket értékesítenek többek között Európában is, ahol számos országban már átvették a vezető szerepet.

Litvánia kiberbiztonsági hivatala azonban nemrég több kínai okostelefont is megvizsgált, név szerint a Xiaomi Mi 10T-t, a Huawei P40-et és a OnePlus 8T-t, majd kiadtak egy jelentést a felfedezett kockázatokról.

Leginkább a Xiaomi telefonnál találtak problémákat, állítólag ugyanis van egy beépített funkció, ami képes cenzúrázni bizonyos szavakat, mint a “tajvani függetlenség”, a “Tibet felszabadítása”, a “demokrácia mozgalom” és hasonlók. Bizonyos gyári alkalmazások, mint például a Mi Böngésző, időnként megkapják a friss listát a blokkolandó kifejezésekről, legalábbis ez áll a jelentésben.

Fontos kiemelni, hogy a vizsgált készüléknél, ami egy Global verziós modell, ez a funkció inaktív volt, Európában tehát nincs ilyesfajta cenzúra. Minden bizonnyal elsősorban a kínai felhasználók számára hozták létre, de állítólag távolról is lehetne aktiválni.

Ezen kívül még egy kérdéses dolgot fedeztek fel a litván szakemberek, a Xiaomi felhőszolgáltatásába való regisztrációkor kimegy egy titkosított SMS, aminek a tartalma nem ismert, így nem tudni, hogy ez esetleg tartalmaz-e személyes adatokat, vagy egyszerűen csak kell a visszaigazoláshoz.

A Huawei P40 esetében azt kifogásolták, hogy az App Gallery rengeteg alkalmazás esetében külső oldalakra irányít, így nagyobb az esélye annak, hogy kártékony appot töltünk le.

A OnePlus 8T-nél pedig nem fedeztek fel biztonsági problémát.

Egyébként lehetséges, hogy nem véletlenül kezdett vizsgálódni Litvánia, kicsit feszült a helyzetük Kínával, ugyanis engedték, hogy Tajvan a saját nevével indítson egy missziót az országban.

“A mi ajánlásunk az, hogy ne vásároljunk új kínai telefonokat, és amilyen gyorsan csak lehet, szabaduljunk meg a már meglévőktől” – mondta Margiris Abukevicius védelmi miniszterhelyettes.

Frissítés: íme a Xiaomi hivatalos álláspontja:

  • A Xiaomi készülékek semmilyen módon nem cenzúrázzák a felhasználók kimenő vagy bejövő kommunikációját.
  • A Xiaomi ahogy eddig, úgy a jövőben sem fogja akadályozni az okoskészülékeit használókat semmilyen tevékenységükben, így korlátozás nélkül indíthatnak kereséseket, hívásokat, böngészhetik az internetet, vagy használhatnak harmadik fél által biztosított szoftvereket.
  • A Xiaomi teljes mértékben tiszteletben tartja és védi minden felhasználójának a törvény által biztosított jogait.
  • A Xiaomi teljes mértékben megfelel az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletében (GDPR) foglalt előírásoknak.

 

Ha ez a hír nem tántorít el téged, akkor ajánljuk az alábbi friss válogatást:

Forrás, via

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid