Az elemzők szerint idén hanyatlani fog az okostelefon-piac

0

A Trendforce nevű elemzőcég nemrégiben publikált egy kutatást, ami az okostelefon-piacra vonatkozó jóslatokat tartalmaz az idei naptári évre vonatkozóan. A jelentés szerint a szállítások csökkenni fognak, holott már az első negyedévre érvényes teljesítmény sem volt éppen lenyűgöző. Az elemzők az okokat is tudni vélik, egyfelől az infláció, másfelől pedig a koronavírus-járvány kínai gazdaságra gyakorolt hatásai állhatnak majd a hanyatlás hátterében.

Az egész évre vonatkozó termelési előrejelzésekben összesen 1,333 milliárd készülék szerepel, ami kevesebb, mint 2021-ben volt, és az sem kizárt, hogy a vártnál is rosszabbul alakul majd az idei év. A piac visszaesésének tehát az egyik legfőbb oka a Kínában jelenleg is zajló zárlat, amelynek általános negatív hatásait a gazdaság egésze megsínyli.

Ilyen körülmények között sokkal kevesebben fognak okostelefonokat vásárolni, és mivel Kína egy fontos régió, a legkisebb visszaesésnek is érezhető hatásai lesznek a globális piacon. Az ázsiai országban egyébként a tavalyi évhez viszonyítva 13 százalékos csökkenésre lehet számítani.

Az elemzők szerint a második félév is küzdelmes lesz. Ha Kínának sikerül is úrrá lenni az ismét pusztító járványon, attól még az inflációs válság további piacokra is hatást fog gyakorolni. Példának okáért az indiai régió sem lesz képes tartósan fenntartani a növekedést a jelenlegi körülmények között.

A Trendforce csapata rangsorolta a régiókat is a szállítások szempontjából. A zsugorodás ellenére továbbra is Kína marad a legjelentősebb piac, ám 24,2 százalékról 21,1 százalékra csökken az országban eladott készülékek aránya. A második legnagyobb okostelefon-piac az indiai lesz, itt bonyolódik az idei szállítások 13,1 százaléka, a harmadik helyen pedig az Egyesült Államok áll a maga 11 százalékával.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid