Az Exynos 980 az első integrált 5G modemmel rendelkező lapka a Samsungtól

0

A frissen bemutatott Samsung Galaxy A90 5G kiadásával a koreai gyártó immáron három olyan készüléket is kínál a vásárlóknak, melyek belsejében 5G modem található. Ezekben a telefonokban Qualcomm Snapdragon 855, illetve Exynos 9820 chipsetek végzik a számításokat, az új szabványú hálózatra pedig a Snapdragon X50 vagy az Exynos 5100 modemek segítségével képesek csatlakozni. A Samsung most tett egy további lépést az Exynos 980 lapkakészlet bejelentésével, ami a vállalat első olyan mobil lapkája, mely saját integrált 5G modemmel rendelkezik.

Habár ez így első hallásra nagyon izgalmasnak tűnik, de nem árt már az elején tisztázni, hogy nem egy csúcshardverről, hanem egy felső-középkategóriás megoldásról van szó. A chipset belsejében lévő processzor két Cortex-A77, valamint hat Cortex-A55 maggal dolgozik, előbbiek órajele 2,2 GHz, míg a többiek 1,8 GHz-en ketyegnek. Összehasonlításképpen az Exynos 9820 képes akár 2,73 GHz-en is pörögni. A grafikus számításokat egy Mali-G76 MP5 GPU végzi, a lapkakészlet egyébként teljes egészében a 8 nanométeres FinFET eljárásra épül.

A további fontos jellemzők között szerepel a WQHD megjelenítők támogatása egészen 3360 x 1440 felbontásig, aztán ott van az 5G NR modem, melynek maximális elméleti letöltési sebessége 2,55 Gbps, míg a feltöltési sebesség elméleti maximuma 1,28 Gbps. LTE szempontból vizsgálva ez egy Cat.16 5CA modul, 1 Gbps letöltési, valamint 200 Mbps feltöltési maximummal. Az Exynos 980 támogatja az UFS 2.1,valamint eMMC 5.1 tárhelyeket, viszont csak az LPDDR4x RAM modulokkal képes együttműködni.

Ami a kamerák támogatottságát illeti, a lapkakészlet boldogul 108 megapixeles felbontással is egyetlen képrögzítő esetén, illetve gond nélkül üzemeltet 20+20 megapixeles duál kamerarendszereket. A videók rögzítése terén továbbra is felsőkategóriás a szint, 4K felbontású videókat 120 képkockával másodpercenként lehetséges felvenni azzal a telefonnal, amiben ez a chipset dolgozik. Természetesen ezek csupán elméleti adatok, minden a gyártóktól, és azok szoftveres optimalizációjától függ.

Az Exynos 980 tömeggyártása várhatóan az év végén indul, ami azt jelenti, hogy okostelefonok belsejében valamikor a következő év első negyedévben bukkanhat fel.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid