Az Oppo bejelentette a ColorOS 14-et, hamarosan indulnak a frissítések

0

Hivatalosan is bejelentette az Oppo a ColorOS 14-et, a rendszer globális béta verziója már el is indult egyes régiókban. Az első készülék, amelyre eljuthat a stabil változat, a Find N2 Flip lesz, a hajlítható kijelzős okostelefon december közepén kapja meg az új szoftvert. Lássuk, hogy milyen újdonságokkal kecsegtet bennünket a kínai gyártó szoftveres ökoszisztémája, amelynek alapjául természetesen Android 14 szolgál.

A rendszer részét képezi a frissített Trinity Engine. Ez biztosítja az úgynevezett ROM Vitalization funkciót, amely tömöríti az alkalmazásokkal és fájlokkal kapcsolatos adatokat, és képes akár 20 GB tárhelyet is megtakarítani számunkra. A RAM Vitalization kicseréli az Android operatív memória kezelését egy olyanra, amely elvileg jobban működik, hatékonyabban kezeli a háttéralkalmazásokat. A Trinity Engine utolsó összetevője a CPU Vitalization, amely elvileg képes kiegyensúlyozni a lapkakészlet teljesítményét, illetve annak energiafogyasztását.

A ColorOS 14-be került egy úgynevezett Smart Charging rendszer, amely egy mesterséges intelligencia algoritmust használ arra, hogy beállítsa a töltési áramot az alapján, hogy éppen használjuk-e a készüléket, illetve hogy milyen módon. A szoftveres összetevői célja, hogy visszafogja az akkumulátor elhasználódását.

Az adatvédelmi funkciók közé bekerül egy Picture Keeper elnevezésű lehetőség. Ez egy külön engedélyt kér az okostelefonon lévő egyes kiválasztott fényképekhez és videókhoz való hozzáféréshez. A Smart Image Matting segítségével ezentúl akár több embert, illetve állatot is kivághatunk egy fotóból, illetve kiragadhatunk egy állóképet bármilyen videóból.

Elképesztően hasznos és produktív a Smart Touch nevű funkció, amelynek segítségével az Oppo által fejlesztett, illetve a külsős fejlesztésű alkalmazásokból jelölhetünk ki szövegeket, képeket, videókat, majd azokat összegyűjthetjük a File Dockban. Ez lényegében olyan, mint egy vágólap, amely lehetővé teszi a tartalmak elmentését későbbi felhasználásra. A File Dockban az az igazi varázslat, hogy képes szinkronizálódni más ColorOS rendszert futtató eszközök között. Vagyis ha elmentünk valamit egy Oppo márkájú táblagépen, azt meg tudjuk nézni egy Oppo mobilon.

Azok, akik használják a Snapchatet, kapnak egy kis extrát. Hogy minél gyorsabban elérhessék az alkalmazást, a záróképernyőre fel lehet tenni az app parancsikonját, illetve van egy widget is, amely valós időben frissíti az új üzeneteket, státuszokat. A widget még arra is képes, hogy megmutassa a hozzánk legközelebbi barátok tartózkodási helyét.

Frissült a felhasználói felület megjelenése letisztult, egységesített elemekkel. Ezek együttesét úgy hívják, hogy Aqua Dynamic dizájn, a célja, amellett hogy a szemet gyönyörködtesse, hogy a lehető legkevesebb zavaró tényező mellett jelenítse meg a számukra fontos, illetve szükséges funkciókat.

Az állapotsort és a képernyőn megjelenő tartalmakat az Aquamorgraphic rendszer színezi, ez a napszaknak legmegfelelőbb árnyalatokat választja.

Az Always On Display új, Go Green stílussal egészült ki. Lehet Bitmoji matricákat is használni, ezek a nap során automatikusan frissülnek aszerint, hogy éppen merre járunk, mit csinálunk, milyen az időjárás stb.

Végül pedig íme a ColorOS 14 globális béta verziójának bevezetési ütemterve. Azt azért érdemes megemlíteni, hogy a pontos időzítés régiónként és szolgáltatóként is eltérhet.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid