Egyszerre hasznos és veszélyes a Google új, kísérleti funkciója

0

A Google egy új kísérleti funkcióval rukkolt elő, amelynek segítségével a felhasználók nyilvános jegyzetekkel láthatnak el bármilyen weboldalt, illetve ott olvasható cikkeket. Habár elsőre ez úgy tűnhet, hogy kiváló lehetőség arra, hogy tippeket, tanácsokat, ötleteket adjunk egymásnak, az új lehetőség melegágya lehet az álhíreknek és a dezinformációnak.

Az új funkcióval bárki létrehozhat jegyzeteket weboldalakhoz, az ott publikált cikkekhez. Ezeket készíthetik bennfentes, az adott témakörben járatos szakértők, de egyszerű, mezei felhasználók is hozzáfűzhetik a gondolataikat bármihez, ami kint van az interneten.

A gyakorlatban ez úgy fog működni, hogy a Google keresési eredményei alá két fül kerül, az egyik felajánlja a Jegyzetek készítésének lehetőséget, a másik pedig a már meglévők elolvasását teszi lehetővé. Utóbbi opcióval élve egy olyan felületre kerülünk, ahol mások gondolatait olvashatjuk el az adott oldallal, az ott közzétett cikkekkel kapcsolatban, így biztosítva segítséget azoknak, akik később meglátogatják azt.

Ezek a jegyzetek nyilvánosak, el lehet őket menteni későbbi tanulmányozásra, lájkolni lehet azokat, megosztani másokkal, de jelenteni is lehet őket a Google-nek, ha úgy gondoljuk, káros vagy hamis az, ami benne foglaltatik. Kérdés az, hogy ki dönti el és mi alapján, hogy egyes gondolatok félrevezetők vagy kártékonyak-e? A Google ígérete szerint nem csupán algoritmus, hanem emberi személyzet is óvni fogja a jegyzetek hitelességét.

A keresőóriás a jegyzeteket relevancia alapján fogja rangsorolni, minél jobban kapcsolódnak egy keresési kifejezéshez, annál feljebb fognak kerülni. A funkció olyan témakörök esetében lesz elérhető, mint a technológia, a divat, a videojátékok, de az olyan érzékeny, és meglátásunk szerint nem kevésbé képlékeny témák esetében, mint a politika, a választások, nem lehet majd jegyzeteket készíteni. Az egészségügy is tiltólistára került, szóval nem lesznek oltásellenes kifakadások sem. A Google újdonsága a napokban élesedik, elérhető lesz iOS és Android felhasználók számára egyaránt, de egyelőre csak az USA-ban és Indiában lehet majd kipróbálni.

Forrás: 9to5Google

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid