Az Oppo bemutatta a ColorOS 13-at

0

Az Oppo végre bemutatta ColorOS 13 nevű szoftveres környezetét, amelyet a nemzetközi felhasználók részére fejlesztettek a cég munkatársai. Mondanunk sem kell, hogy az alapokat az Android 13 szolgáltatja. Az új interfész számos új funkcióval és megújult külalakkal igyekszik kedvére tenni mindazoknak, akik a kínai vállalat készülékeit választják.

Az új rendszer vizuális megújulással, továbbfejlesztett eszközök közötti kommunikációval és együttműködéssel, valamint egyebek mellett új Always On Display funkciókkal kecsegtet. Az ígéret szerint a ColorOS 13 még a hónap végéig eljut az Oppo Find X5 és Find X5 Pro készülékekre, és összesen 60 modellre lesz telepíthető 2023 első felének végéig.

Ami a ColorOS 13 külsejét illeti, a gyártó az úgynevezett “Aquamorphic design”-t alkalmazza, a kialakításhoz az ihletet a víz fodrozódása adta. A gyakorlatban az új külső lekerekített éleket és formákat jelent majd a kezelőfelületen belül, illetve a widgeteken egyaránt. Az ikonok is szebben festenek, a gyártó egyébként a Material You dizájnnyelvet is integrálta vadonatúj interfészébe. Az animációk is megújultak, ezek is a víz mozgását idézik, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy az Androidból ismert színpaletták is bekerültek az Oppo által fejlesztett rendszerbe.

Az Always On Display funkciót érintő újdonságok közé tartoznak a Bitmojik, illetve most már megjelennek az éppen játszott zenékkel kapcsolatos adatok is. Mondjuk ez egyelőre csak a beépített lejátszóval és a Spotify alkalmazással működik, de talán az vigasztal bennünket, hogy az AoD mostantól plusz adatokkal is képes szolgálni, például jelzi majd, hogy mikor, illetve mennyit volt feloldva az adott okostelefon kijelzője.

A  multimédia lejátszás vezérlése bekerült a Control Centerbe, ami így most már nem csupán egy értesítésként jelenik meg. A vezérlő támogatja mostantól a fektetett nézetet is, ilyenkor a kapcsolók balra, az értesítések pedig jobb oldalra kerülnek.

A ColorOS 13 számos adatvédelemmel és biztonsággal kapcsolatos javítást foglal magában. Ezentúl ha képernyőképeket készítünk, a felület automatikusan ki fogja kockázni a chatben lévő arcokat és a neveket, így ha egy beszélgetést meg akarunk osztani a nyilvánossággal, akkor nem nekünk kell külön elfedni ezeket az érzékeny adatokat.

Az is nagyon klassz, hogy a többképernyős, eszközök közötti együttműködés is elérhető, és teljesen mindegy, hogy a mobil mellé egy Oppo Air tabletet vagy egy Windows PC-t használunk. A GSMArena sorba rendezte, hogy mely készülékek mikor kapják meg a ColorOS 13 frissítést, ezt az alábbi táblázatban tudjátok megtekinteni.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid