Az SK hynix leleplezte az LPDDR5T RAM-ot

0

Az SK hynix saját állítása szerint bemutatta a világ leggyorsabb, okostelefonokba szánt DRAM modulját, amelyet a cég LPDDR5T-nek hív. Jelen esetben a “T” a Turbo szót jelöli, mivel az új operatív memóriachip 13 százalékkal gyorsabb, mint az az LPDDR5X RAM, amely a közelmúltban kezdett el megjelenni a felsőkategóriás mobilok belsejében.

Az LPDDR5T chip 9,6 Gbps sebességgel képes üzemelni, míg az LPDDR5X megoldások esetében 8,5 Gbps a maximum, a korábbi LPDDR5 RAM-ok esetében pedig legfeljebb 6,4 Gbps-ra lehet számítani. Egyszerűbben megfogalmazva, az új RAM képes 77 GB adatot mozgatni mindössze egyetlen másodperc leforgása alatt.

Azt azért érdemes megemlíteni, hogy nem történt forradalmi volumenű előrelépés, az LPDDR5T nem felváltja LPDDR5X modulokat, csupán egy továbbfejlesztett változatról van szó, vagyis még nem léptünk át a DRAM-ok új generációjába. A memóriachipek az 1anm eljáráson alapulnak, amely a 10 nanométeres gyártási metódus negyedik generációja.

A chipek előállításakor az úgynevezett HKMG (High-K Metal Gate) eljárást is használják, ami növeli a modulok sebességét és energiatakarékosabbá teszi azokat. Ezt a megoldást éppen az SK hynix vezette be tavaly, amikor megérkeztek az LPDDR5X RAM-ok.

A vállalat már küldött ki gyártási mintákat a partnereinek, ezek 16 GB-os csomagok, amelyek több LPDDR5T chipet egyesítenek egy csokorba. A tervek szerint az LPDDR5T modulok tömeggyártása még az idei év második felében megkezdődhet.

A gyorsabb operatív memória egységek természetesen elsősorban okostelefonok belsejében fognak szolgálni, de az SK hynix szerint alkalmazni lehetne ezeket a mesterséges intelligencia, illetve a kiterjesztett/virtuális valóság területén is.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid