Az USA szerint a Huawei világszerte hozzáfér a mobilhálózatok adataihoz

0

Súlyos vádakat fogalmazott meg az Egyesült Államok a Huawei ellen, szerintük a kínai vállalat hátsó ajtókon keresztül hozzáfér a világ mobilhálózatain keresztülfolyó adatokhoz.

A The Wall Street Journal friss jelentése szerint a Egyesült Államok titkosszolgálata már tavaly év végén figyelmeztette a szövetséges országok társszerveit, hogy a Huawei az egész világon képes hozzáférni az általa kiépített hálózatokon továbbított adatokhoz. Az értesülés szerint a vállalat a bűnüldöző szervek számára kialakított hátsó ajtókat (backdoor) használja erre a célra.

Az amerikai hatóságok állítólag a 4G hálózatok vizsgálata során jutottak erre a következtetésre, és szerintük a Huawei szándékosan úgy tervezte meg ezeket a rendszereket, hogy azokhoz később hozzáférhessen. Mindez egyébként már nem egy friss probléma, az értesülések szerint már több, mint egy évtizede a kínai vállalat rendelkezésére állnak ezek a hátsó ajtók.

Robert O’Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a következőket nyilatkozta a lapnak:

“Bizonyítékunk van arra, hogy a Huawei képes titokban szenzitív és személyes információkhoz hozzáférni azokon a hálózatokon keresztül, amelyeket ő árul és tart fenn a világban.”

A Huawei teljes mértékben visszautasítja a vádakat, íme a vállalat hivatalos állásfoglalása:

A Huawei Technologies kategorikusan visszautasítja a Wall Street Journal által terjesztett lejárató és hamis rágalmakat. A cikkben szereplő vádak bizonyíték hiányában alaptalanok.

A Huawei nem keveredik és soha nem is keveredett kémkedési ügybe. Szeretnénk leszögezni, hogy a Huawei száz százalékban magántulajdonban lévő vállalat, amelyet a kínai állam semmilyen módon nem irányít.

A Huawei semmilyen támogatást nem kap egyetlen kormányzattól sem, így a Huawei-t a kínai kormányzat sem részesíti különös bánásmódban. „Masszív állami támogatásról” pedig egyértelműen nincs szó.

Forrás: WSJ, via Index

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid