Azzal fenyeget Meta, hogy eltünteti a híreket a Facebookról

0

Kanadában egy olyan törvényt terveznek elfogadni, ami arra kötelezné a Facebook és a Google anyavállalatát is, hogy osszák meg a hirdetési bevételeiket a nagy híroldalakkal a megjelenített hírekért cserébe. Ez természetesen nem tetszik a techóriásoknak, és a Meta most azzal fenyeget, hogy amennyiben bevezetik az új szabályozást, eltüntetik a híreket a Facebookról az országban.

A Meta múlt héten közölte, hogy teszteket indított a Facebook és az Instagram közösségi oldalakon, amelyek során korlátozzák egyes felhasználók és kiadók számára bizonyos hírek megtekintését vagy megosztását.

A tesztelési időszak több hétig tart majd – közölte a közösségi médiaóriás, hozzátéve, hogy a tesztelésbe bevont felhasználók értesítést fognak kapni, ha megpróbálnak híranyagot megosztani.

A tesztelést a kanadai “Online News Act” nevű tervezetre válaszul kezdték el. A tavaly áprilisban benyújtott jogszabály tervezet arra kényszerítené az olyan vállalatokat, mint a Meta és az Alphabet (a Google anyavállalata), hogy kereskedelmi megállapodásokat kössenek a kanadai hírkiadókkal, és fizessenek a tartalmakért.

A Meta márciusban figyelmeztetett, hogy megszünteti a kanadaiak számára a híreket tartalmazó bejegyzések elérhetőségét a platformjain, ha a törvényjavaslatot a jelenlegi formájában fogadják el.

Pablo Rodriguez kanadai örökségvédelmi miniszter, aki a törvényjavaslatot tavaly benyújtotta, “elfogadhatatlannak” nevezte a teszteket.

“Amikor egy nagy technológiai vállalat… azt mondja nekünk: ‘Ha nem teszitek ezt vagy azt, akkor lehúzom a rolót’ – az fenyegetés. Soha nem tettem semmit azért, mert féltem a fenyegetéstől” – mondta Rodriguez a Reutersnek.

A Google az év elején hasonló teszteket hajtott végre, amelyekben egyes kanadai felhasználók számára blokkolta a hírtartalmakat.

Forrás: Reuters

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid