Azzal vádolják az Apple-t, hogy már az újabb iPhone-okat is lassítja frissítésekkel

0

Egy spanyol fogyasztóvédelmi szervezet azzal vádolta meg az Apple-t, hogy az iOS 14.5-ös, illetve ez utáni frissítésekkel lassították az iPhone 12, 11, XS és 8 modelleket. Amennyiben az almás vállalat nem ad megfelelő magyarázatot, és nem kompenzálja a felhasználókat, peres úton fogják rendezni az ügyet. Nem ez lenne egyébként az első hasonló eset.

Először 2016-ban robbant a “Batterygate” botrány, miután az Apple frissítések révén szándékosan lassította az iPhone 6 és 6s modellek processzorát. A vállalat akkor azt a magyarázatot adta, hogy az akkumulátorok degradációja miatt volt szükség a lassításra, hogy fenn tudják tartani a készülékek stabil működését. Az ügy vége az lett, hogy az Apple kártérítést fizetett az felhasználóknak az USA-ban, illetve több országban is komoly büntetést kaptak. A cég továbbá kedvezményes akkumulátorcserét ajánlott fel, és bevezették a iOS 11.3-ban az “Akkumulátor állapota” menüpontot, amelyben ki lehet kapcsolni a teljesítmény korlátozását.

A felhasználók szempontjából tehát nagyrészt pozitívan rendeződött a 2016-os botrány, de korántsem biztos, hogy az Apple felhagyott a telefonok lassításával. Egy spanyol fogyasztóvédelmi szervezet, az Organisation of Consumers and Users (OCU) most azzal vádolja a céget, hogy az iOS 14.5, 14.5.1 és 14.6 frissítésekkel csökkentették az iPhone 12, 11, 8 és XS készülékek teljesítményét. Egy levelet is írtak az Apple-nek, amelyben arra szólítják fel őket, hogy tisztázzák a helyzetet, és a szervezettel közösen találjanak ki valamilyen kompenzációt, hogy kárpótolják a vásárlókat. Ellenkező esetben bíróságon fogják megvédeni a felhasználók jogait.

A 2016-os esethez képest a nagy különbség ezúttal az, hogy állítólag már az aktuális széria, vagyis az iPhone 12 modellek is érintettek, nem csak korábbi készülékek. Az Apple egyelőre nem reagált a vádakra, kíváncsian várjuk, hogy lesz-e folytatása az ügynek.

Forrás, via 9to5Mac

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid