Három új mobilos processzort jelentett be a Qualcomm

0

A nemrégiben bemutatott felsőkategóriás Qualcomm Snapdragon 865 után most újabb lapkák érkeztek az amerikai félvezető-gyártó jóvoltából, amelyek elsősorban a középkategóriás és a belépőszintű mobilok belsejében arathatnak sikereket. Egy a közelmúltban tartott indiai rendezvényen jelentették be az újdonságokat, amelyek igyekeznek fokozni a hangélményt, a kapcsolati lehetőségeket, és a teljesítményt úgy összességében.

Ami mindhárom lapkában közös, bár minket kevésbé érint, az az, hogy mindannyian megkapták India saját fejlesztésű NavIC navigációs rendszerének támogatását, tehát elsősorban, de vélhetően nem kizárólagosan az ottani piacra szánt telefonokban tervezik hasznosítani ezeket az új chipseteket.

Qualcomm Snapdragon 460

A Snapdragon 460 egy egészen komoly előrelépést jelent a belépőszinten, a gyártó állítása szerint a teljesítményre kiélezett magok 70 százalékkal többre képesek, mint az elődök esetében. A grafikus gyorsítást a 610-es Adreno végzi, aminek azért lesznek jótékony hatásai a szűkebb pénztárcával rendelkező játékosok életére. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de valószínűleg kicsit folyamatosabbá válik a játék, kapunk pár extra másodpercenkénti képkockát. A lapka új képfeldolgozó chipet is szerzett, mégpedig a Spectra 340-et, ami támogatja két 16 megapixeles, valamint egyetlen 25 megapixeles képrögzítő egység használatát.

A chipset lehetővé teszi a tripla kamerás rendszerek alkalmazását is, de a gyártóknak kompromisszumokat kell majd hoznia a felbontást illetően. A Qualcomm állítása szerint az újdonság jóban van a Wi-Fi 6 szabvánnyal, illetve támogatja az alá tartozó funkciókat, melyeket a FastConnect 6100 szabadalom magában foglal.

Qualcomm Snapdragon 662

Míg a 460 elsősorban a belépőszinten érhet el sikereket, addig a 662-es modellre a középkategóriában várhatnak babérok. Biztosra vehető, hogy egy rakás ár/érték arányra gyúró ázsiai mobilban megtaláljuk majd a jövőben. Ez egy nyolcmagos processzor, ami összesen négy Cortex-A73, valamint szintén négy Cortex-A53 magot foglal magában, előbbiek 2,0, utóbbiak 1,8 GHz-en pörögnek. Ez a teljesítmény és energiahatékonyság kombó nem ismeretlen számunkra, hasonló elvre épül a Snapdragon 660 is, amit már Ti is jól ismertek. Azt azért fontos megemlíteni, hogy a 662-es chipset jobb GPU-val büszkélkedhet, ami jelen esetben szintén az Adreno 610-et takarja.

A képfeldolgozó chip szerepét a Spectra 340T tölti be, ez a modul támogatja a 48 megapixeles kamerákat, illetve a HEIF fotózást is, ami sokban csökkentheti a készült fényképek méretét, amit a tárhelyünk biztosan meghálál. Az ISP lehetővé teszi a tripla kamerás rendszerek érzékelői közötti gyors váltást is. Kapcsolati téren is vannak előrelépések, hiszen a Bluetooth 5.1, valamint a Qualcomm TrueWireless szabványok támogatása mellett számítani lehet nagyobb hatótávra, valamint sokkal megbízhatóbb összeköttetésre, feltéve ha új generációs fülessel próbálkozunk. A lapkakészlet kompatibilis a Wi-Fi 6-tal, de azt nem tudni, teljeskörű-e a support, vagy csupán a FastConnect 6100 lehetőségeivel lehet élni.

Qualcomm Snapdragon 720G

Az utolsó modell a középkategória felsőbb szegmensét képviseli, ami valamivel a Redmi K30 belsejében szolgálatot teljesítő Snapdragon 730 alá pozicionálható. A Snapdragon 710 széria frissítésének is tekinthető chipset két Cortex-A76 magot szólít küzdelemre hat Cortex-A55 maggal egyetemben, míg a grafikus számításokat egy Adreno 618 végzi. Ilyen kiépítéssel a felhasználók okkal számíthatnak sokkal jobb játékélményre a korábbi Snapdragon 712-es modellhez viszonyítva.

Ami a fotózást illeti, Spectra 350L chipet kapunk, ami lehetővé teszi az akár 192 megapixeles fényképek készítését, és persze van HEIF támogatás is. Sokat fejlődött a mesterséges intelligencia, és a virtuális asszisztensek működése elvileg gördülékenyebb lesz az új lapkával. Kapcsolati téren is lesz rendesen fejlődés, mivel FastConnect 6200 és Wi-Fi 6 támogatást egyaránt kapunk, mellé pedig ott lesz a Bluetooth 5.1 modem és a TrueWireless Stereo.

A két olcsóbb lapka egyébként 11 nm-es gyártástechnológiával készül, ami még kifejezetten modernnek számít az olcsóbb árkategóriákban, a 720G pedig 8 nm-es eljárással készül, ami elég közel áll a jelenlegi csúcshardverek 7 nm-es megoldásához.

Forrás: AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid