Bemutatkozott a MediaTek Dimensity 9200 lapkakészlet

0

A MediaTek bemutatta legújabb zászlóshajó-kategóriás lapkakészletét, a Dimensity 9200-at. A chipset több új technológiával gyarapítja az okostelefonos világot, a 4 nanométeres konstrukció Cortex-X3 elsődleges CPU maggal és olyan grafikus gyorsítóval rendelkezik, amely hardveresen támogatja a sugárkövetést.

A MediaTek Dimensity 9200 az első olyan lapkakészlet, amely dologra fogja az ARMv9 architektúrára épülő, 3,05 GHz-es Cortex-X3 processzormagot. Maga a CPU ezenkívül további három Cortex-A715 magot pörget 2,85 GHz-es órajelen, valamint négy Cortex-A510 magot, amelyek 1,28 GHz-en duruzsolnak. A frissen leleplezett lapkakészlet a TSMC 4 nanométeres N4P gyártási eljárása révén készül.

A másik fontos újítás, ami ezzel a lapkakészlettel debütál, az ARM Immortalis-G715 GPU , amely már hardveresen támogatja a számítógépes és konzolos videojátékok világában elterjedt sugárkövetést. Az új grafikus gyorsító az elődhöz képest kétszeres gépi tanulási teljesítményre képes, a csökkentett sávszélesség-használat érdekében pedig ARM Fixed Rate Compression-t alkalmaz. Támogatott továbbá VRS (Variable Rate Shading) is.

A Dimensity 9200 fel lett szerelve egy hatodik generációs mesterséges intelligenciára alapuló feldolgozó egységgel is, amely az APU 690 névre hallgat. Amennyiben hihetünk az ETHZ5.0 benchmark alkalmazás méréseinek, az új MI-modul 35 százalékkal képes többre, mint az elődje. Mindezek mellett a tajvaniak lapkakészlete támogatja az LPDDR5X RAM modulokat, amelyek akár 8533 Mbps-ok is lehetnek, illetve gond nélkül csatlakoztathatunk hozzá egy UFS 4.0 szabványnak megfelelő háttértárat is, amely nem csupán villámgyors adatátvitelt tesz lehetővé, hanem közvetlen elérést is biztosít a CPU-magoknak a háttértárhoz.

A MediaTek Dimensity 9200 képes kezelni akár két 5K felbontású megjelenítőt 60 Hz-en, a WQHD felbontást 144 Hz-es, a Full HD-t pedig 240 Hz-es képfrissítési frekvencia mellett. Ez az első lapkakészlet, amely támogatja a Wi-Fi 7 szabványt, ami lehetővé teszi az akár 6,5 Gbps-os adatátvitelt. Ami a mobilhálózatokat illeti, egyaránt támogatottak a 6 GHz alatti és az mmWave 5G kapcsolatok, illetve a Bluetooth 5.3 is.

Az Imaging 890 képfeldolgozó egység 34 százalékkal működik takarékosabban a korábbi megoldásokhoz képest, ráadásul natívan támogatja az RGBW szenzorokat. Említést érdemel a MediaTek eXtreme Power Saving Technology elnevezésű, szintén mesterséges intelligenciára épülő funkciója, amely képes rendszerszinten akár 30 százalékkal csökkenteni az energiafogyasztást.

Az első MediaTek Dimensity 9200 lapkával szerelt okostelefonok az idei év végén jelenhetnek meg, vagyis hamarosan megismerkedhetünk velük. Az új lapkakészlet legnagyobb kihívója – legalábbis Android berkeken belül – a szintén ebben a hónapban debütáló Snapdragon 8 Gen 2 lesz. Kíváncsian várjuk, hogy mivel készül a tajvaniak konkurenciája.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid