Bemutatták a MediaTek Dimensity 820 lapkát

0

A tajvani MediaTek bemutatta legújabb lapkakészletét, a Dimensity 820-t, ami lényegében nem más, mint egy jóval erősebb variánsa a már piacon lévő Dimensity 800-nak. Az újdonság megnövelt processzor és grafikus gyorsító teljesítménnyel, valamint jóval fejlettebb 5G kapcsolattal debütált.

A vadonatúj lapkakészlet ugyanúgy 7 nanométeres gyártási eljárás révén készül, és négy darab nagy erejű Cortex-A76, valamint szintén négy Cortex-A55 magot dolgoztat. Ami újdonság, hogy az A76 magok órajele nőtt, ezúttal 2,6 GHz-en pörögnek. A CPU mellé maximálisan 16 GB operatív memória társítható, ezek már LPDDR4x szabványúak is lehetnek. A Mali-G57 GPU egy újabb maggal gazdagodott, immáron 5 teljesít benne szolgálatot. Az újítás lehetővé teszi a 120 Hz-es képfrissítési ráta elérését, mondanunk sem kell, csak a megfelelő kijelző panel mellett.

A lapkakészlet nem kifejezetten gamer okostelefonok belsejében lett fejlesztve, ugyanakkor azok a telefonok, táblagépek, amelyekben ez a chipset teljesít szolgálatot, kellően igényes játékélményt biztosíthatnak majd a felső-középkategóriában. A lapkakészlet által támogatott maximális kijelző felbontás továbbra is Full HD+, ebből is látszódik, hogy egy nagyon korrekt teljesítményű, de azért mégsem csúcskategóriás ajánlattal van dolgunk.

A MediaTek Dimensity 820 már boldogul akár két SIM kártya 5G hálózatokra való csatlakoztatásával is, nyilván nem egy időben, emellett VoNR támogatást is kapunk. Azok kedvéért, akiket érdekelnek a különbségek a MediaTek 5G-kompatibilis lapkakészletei között, a GSMArena munkatársai készítettek egy összehasonlító táblázatot, amelyet lentebb meg is lehet tekinteni.

Persze adja magát a jogos kérdés: vajon az újdonság és annak képességei hogyan viszonyulnak a Qualcomm hasonló kategóriás ajánlataihoz. A most bemutatott chipset leginkább a Snapdragon 765G kihívójának tekinthető, a régebbi modellek közül pedig a Snapdragon 845 szintjén állhat.

Geekbench 4.2 megnövelt CPU teljesítményt jelez az elődhöz képest, ami számszerűen 7 százalékkal nagyobb egymagos, és 37 százalékkal jobb többmagos mérések esetén, míg a GFXBench Manhattan 3.0 33 százalékkal több másodpercenkénti képpontot mért, ami az új grafikus gyorsító érdeme. A tajvani felvezető-gyártó alacsonyabb energiafogyasztást ígér 5G hálózatok használata közben, valamint háromszoros NPU teljesítményt. Az eddigi szivárogtatások, illetve korábbi benchmark eredmények alapján az első okostelefon, amiben a MediaTek Dimensity 820 szolgálatot teljesíthető, nem más, mint a Redmi 10X.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid