Az USA tovább szigorított, veszélyben a Huawei processzorok!

0

Arról már írtunk korábban, hogy az Egyesült Államok vezetősége újabb egy éves kereskedelmi tiltást rótt ki a Huaweire, amelynek következtében a gyártó továbbra sem férhet hozzá olyan szabadalmakhoz, termékekhez, hardverekhez, amelyeknek előállítói amerikai székhellyel rendelkeznek. Pontosan ezért nem elérhetőek számukra a Google szolgáltatásai sem, amelyeket azért igyekeznek pótolni a saját megoldásaikkal. Az USA azonban itt nem állt meg, további szigorításokat vezetett be, így komoly veszélybe került a Huawei saját processzorainak gyártása.

Tajvani források alapján úgy tudjuk, hogy a TSMC nemrégiben 700 millió dolláros rendelést kapott volna a Huawei felől 5 és 7 nanométeres chipek gyártására. A feltételezések szerint az 5 nanométeres csíkszélességű modul nem más, mint a Kirin 1020, vagyis az új csúcslapka, míg a 7 nanométeres chipek egyéb 5G-s konstrukciókat jelentenek. A legfrissebb fejlemények szerint azonban az USA útját állja a gyártásnak.

Pénteken az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma kihirdette az új szabályozást, mely szerint azok a gyártók, amelyek amerikai fejlesztésű felszerelést és szoftvert használnak, legyen székhelyük bárhol a világon, különleges engedélyt kell, hogy kérjenek, ha a Huaweijel szeretnének kereskedni. Emiatt állítólag a TSMC nem fogadhat új megrendeléseket kínai vállalattól.

A Huawei nagy szerencséjére a most életbe lépett szabályozás nem érvényes a már meglévő rendelésekre, így azokat továbbra is teljesíthetik partnerei, de csak a következő 120 napban, utána komoly problémáik lesznek. A TSMC a világ egyik legnagyobb chipgyártója, amelynek egyébként az Apple után a Huawei a második legnagyobb megrendelője. Amennyiben az USA nem enyhít, a kínai gyártó kénytelen lesz a Samsunghoz fordulni, mivel ők tudnak még ilyen mennyiségben mobilos processzorokat gyártani.

Íme a Huawei hivatalos reakciója az USA döntésére:

A Huawei Technologies kategorikusan ellenzi az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának exportszabályozást kiegészítő újabb rendelkezéseit, amelyek kifejezetten a vállalatunkat célozzák.

Az Egyesült Államok kormányzata 2019. május 16-án indoklás nélkül tette a Huawei-t az úgynevezett Entity List-re. Azóta, és annak ellenére, hogy számos kulcsfontosságú ipari és technológiai alkatrész vált elérhetetlenné az akkori intézkedések miatt számunkra, továbbra is elkötelezettek vagyunk az amerikai kormányzat minden előírásának és rendelkezésének betartása mellett. Mindeközben felhasználóink és beszállítóink felé is eleget tudunk tenni szerződéses kötelezettségeinknek, valamint az amerikai megkülönböztetés ellenére túléltük ezeket az intézkedéseket és minden erőnkkel igyekeztünk előrelépni.

Ugyanakkor az amerikai kormányzat nem adta fel tervét, hogy kíméletlenül tovább szorongassa a vállalatot, teljességgel figyelmen kívül hagyva számos vállalat és iparági szervezet aggályait.

A mostani döntés is önkényes, ártalmas, a teljes globális iparág aláásásával fenyeget. Az új szabályozás befolyással lesz a világ több mint 170 országában kiépített, több százmilliárd dollár értékű hálózataink bővítésére, fenntartására és folyamatos működésére. Ugyancsak befolyásolja majd a kommunikációs szolgáltatásokat azon több mint hárommilliárd ember számára, akik világszerte a Huawei termékeit és szolgáltatásait használják.

Egy másik országból származó, távközlési és infokommunikációs vezető vállalat megtámadásával az Egyesült Államok kormányzata szándékosan fordított hátat a Huawei felhasználók és fogyasztók érdekeinek. Mindez ellentmond az Egyesült Államok kormányzata azon állításának is, miszerint döntéseit a hálózati biztonság indokolja.

Az Egyesült Államok kormányzatának döntése nemcsak a Huawei-t érinti, hanem komoly hatással lesz a világ számos iparágára is. Hosszú távon károsítja a globális félvezető iparágon belüli bizalmat és együttműködést, melytől számos további ágazat függ, növelve ezzel a belső konfliktusokat és a veszteségeket.

Az Egyesült Államok saját erőfölényét használja ki, hogy etikátlanul határán kívüli vállalatokat zúzzon össze. Mindez azonban csupán a nemzetközi vállalatok amerikai technológiába és ellátási láncba fektetett bizalmát fogja aláásni, így végső soron az Egyesült Államok érdekeit károsítja majd.

A Huawei átfogó vizsgálat alá veti az új, USA rendeletet, amely várakozásaink szerint elkerülhetetlenül hatással lesz az üzleti tevékenységünkre. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megoldást találjunk. Ugyanakkor bízunk benne, hogy felhasználóink és beszállítóink továbbra is mellettünk állnak majd, és közösen minimalizálni tudjuk ennek a diszkriminatív szabályozásnak a hatásait.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid