Fobase Watch 6 Pro DIY teszt – Okosóra cserélhető kerettel!

0

Tökéletes és egyedi ajándék lehet egy saját névvel ellátott, személyre szabható aktivitásmérő okosóra, amely vízálló, sokáig bírja egy töltéssel, és nem is drága. 

A viselhető okoseszközök nagy népszerűségnek örvendenek szerte a világban. A kínálat hatalmas, vannak drága és profi megoldások sportoláshoz, túrázáshoz, de ezekre nem mindenkinek van szüksége. Általános felhasználásra, az aktivitásunk követésére léteznek egyszerűbb és megfizethetőbb árú eszközök, mint például a Fobase Watch 6 Pro DIY okosóra.

A Huawei, Xiaomi páros fitneszkarkötői és órái komoly szerepet játszottak és játszanak ma is a piacon. Mi is több alkalommal teszteltük ezen gyártók termékeit. A konklúzió gyakorlatilag mindig az volt, hogy az általános fizikai aktivitásunk digitális nyomkövetésére remek kütyük ezek.

Az ismert brandek mellett sok másodvonalas cég is próbálkozik a vásárlók elhódításával több-kevesebb sikerrel. Ahhoz, hogy egy ismeretlen gyártó produktumát megvásárolják, szükség van valami egyedire. A 2018-ban alapított Fobase egy filléres, de annál zseniálisabb ötlettel oldotta meg ezt.

A dobozon feltüntetett DIY (Do It Yourself) felirat, avagy „készítsd el magad” sejtelmesen utal arra, hogy itt bizony lesz valami egyedi meglepi. Volt is, a pakk kibontás után a saját nevem láttam gyárilag az óra előlapjára gravírozva. A doboz alján is feltüntették a sorszámot (esetemben a 33) és a nevet. A DIY trükk egy lecsavarható, cserélhető órakeretben rejlik, melyből még egy fekete és egy kék darabot is mellékeltek, vagyis nem nekünk kell összelegóznunk az órát, csak az előlapját tudjunk variálni. A dobozkában kapunk még egy használati útmutatót és egy mágneses töltőt is.

A Fobase Watch 6 Pro egy klasszikus megjelenésű sportkaróra prémium anyaghasználattal és összeszerelési minőséggel. Nem mellesleg a Foxconn gyártósorain készül, ahol az Apple termékek is. A 46.5 mm-es, finom kidolgozású cink ötvözet ház hibátlan összeszerelési minőséggel és IP67 védelemmel rendelkezik.

A formatervezés egyszerű, a jobb oldalon csak egy piros festéssel kiemelt fizikai gomb található, amely ki-be kapcsoló, valamint home gombként működik. A vezérlés többi része az érintőképernyőn történik. Az érintőkijelző 1,3 hüvelykes, 240×240 képpont felbontású, LCD panel, amely napsütésben is jól látható, már közepes fényerőn is. Az automatikus fényerő szabályozás sajnos kimaradt a repertoárból, de ez olcsóbb óráknál amúgy sem jellemző. A ház alján található az optikai szenzor, amely pulzusmérés mellett véroxigén-szint és vérnyomás mérésére is hivatott, valamint a töltőállomás két érintkezési pontja.

A gyorszárral rögzített, 22 milliméteres, szabványos, cserélhető szilikon óraszíj jól igazodik a csuklóhoz. Viselése kényelmes, amelyet az 65 grammos tömeg és a 13,1 milliméteres tok vastagság sem gátol meg.

Az óra Android és iOS készülékekkel is használható, le kell tölteni a Da Fit nevű alkalmazást a Play Áruházból vagy az App Store-ból. Kapcsoljuk be a Bluetooth-t a telefonon, majd indítsuk el az alkalmazást. A Profil fülön állítsuk be személyes adatainkat, majd a következő lapon adjuk hozzá az eszközt. A kapcsolat 4.0 verziószámú Bluetooth-on keresztül valósul meg.

Az alkalmazást már bemutattuk a Kospet Magic tesztben, amely szintén ezt használja. A Da Fit applikációt egyszerű kezelni, átlátható és informatív felület jellemzi. Három darab számlap áll gyárilag rendelkezésére, ebből egy teljes mértékben személyre szabható.

Nagyon részletesen és pontosan kielemzi a sporttevékenységünket, illetve alvási szokásinkat, amelyekről, napi, heti és havi lebontásban tárol információkat. Az óra 8-féle sportolási tevékenységet ismer.

Minden értesítés, ami a telefonra érkezik, olvasható az órán is, ami az ékezetes betűket is megjeleníti, de megválaszolni nem tudjuk őket, ahogyan a bejövő hívást is csak elutasítani lehet. Hangszóró híján csak rezgéssel értesít minket. A mozgásérzékelő automatikusan felismeri, hogy mikor mozog az óra és a képernyőt bekapcsolja ilyenkor.

A zenelejátszó-vezérlés jó és hasznos funkció, ha már úgyis nálunk kell tartani a telefonunkat, mert csak arról tud GPS adatokat rögzíteni a kültéri sport tevékenységek során. Használhatjuk az okosórát távirányítóként fotózáskor, elég csak az órát megrázni, vagy a kamera ikonra kattintani a kijelzőn és már kész is van a fotó.

A beépített optikai szenzor fotopletizmográfiai (PPG) módszerrel mér, vagyis a zöld fénnyel megvilágított bőr alatti erekben áramló vér sebességéből kalkulálja a pulzust, a vérnyomást és a véroxigén-szintet. A mért értékek reálisnak tűnnek, de nem hitelesített orvostechnikai eszközről beszélünk, tehát ne vegyük halálosan komolyan az eredményeket.

A beépített 280 mAh kapacitású Lithium-Polymer akkumulátor nálam 8 napos üzemidőt biztosított. Az óra 20-ról 100%-ra 120 perc alatt tölthető fel.

Összegzéskép elmondható, hogy az „egészség-figyelő” eszköz remekül monitorozza az általános egészségi állapotunkat, testmozgásunkat, és segíthet az egészségesebb életmód kialakításában. Kényelmesebbé teszi a mindennapokat, nem kell előbányászni a mobilt, ha érkezik egy értesítés vagy hívás, valamint ébresztéskor sem kell a telefon csörömpölésével a családot felkelteni.

Rendeléskor sajnos nem lehet kérni a sorszámozást és az előre gravírozást a cserélhető óra előlapokra. Tudomásom szerint 50 darab készült névre szólóan gyárilag. A vásárlás után tekerjük le az előlapot, gravíroztassuk, állítsunk be egy egyedi óraszámlapot és utána adjuk át a kiválasztott személynek. Irtó menő és egyedi ajándék lesz, ez garantált!

Fobase Watch 6 Pro DIY óra változattól függően jelenleg 40-46 dollár körüli áron vásárolható meg az Aliexpress oldalán, ami 13-15 ezer forint. A szállítás ingyenes, de elképzelhető, hogy a Magyar Posta igényt tart az ÁFA és a vámügynöki szolgáltatás megfizetésére, ami kb. 7500 forinttal dobhatja meg a végső árat.

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid