Betiltják a kártyafüggő mobilok forgalmazását az Egyesült Királyságban

0

Sokak szerint a kártyafüggő telefonok a mobilos világ legidegesítőbb jelenségei, hiszen a szolgáltatók megakadályozzák, hogy más operátorok hálózati kártyáját is használjuk az adott készülékkel, ami példának okáért duál SIM-es telefonok esetében módfelett kellemetlen lehet. Bár a különböző szolgáltatók érthető okokból kifolyólag sokszor élnek a hálózati korlátozás lehetőségével, bizonyos hangok szerint ezzel mégiscsak a fogyasztók jogait korlátozzák. Úgy látszik, az Egyesült Királyságban a törvényhozók is hasonlóan vélekednek, mert a minap bejelentették, hogy a jövőben betiltják a kártyafüggő mobilok értékesítését.

A változtatást a kommunikációs szabályozásért felelős Ofcom jelentette be, a tiltás 2021 decemberétől lesz érvényben – tudósítja a BBC. Az új változtatás érinteni fogja a Vodafone-t, a Tesco Mobile-t és az EE-t, ők még mindig kártyafüggő mobilokat értékesítenek a vásárlók számára, viszont az O2, a Sky, a Three és a Virgin számára irreleváns lesz a korlátozás, mert ezek az operátorok már egy ideje nyitott mobilokat árulnak előfizetőiknek.

Az Ofcom igazgatója, Selina Chadha azt nyilatkozta, hogy jól tudják, mennyire el lehet riasztani az embereket a váltástól, ha le van a készülékük zárva. Éppen ezért megtiltják a szolgáltatóknak az ilyen telefonok értékesítését, és abban bíznak, hogy a döntés időt, pénzt és energiát takarít majd meg az emberek számára, ráadásul így sokkal jobb üzleti ajánlatok léphetnek majd életbe.

A szolgáltatók a múltban mindig arra hivatkoztak, ha meg kellett indokolni, hogy miért értékesítenek kártyafüggő készülékeket, hogy ezzel féken lehet tartani a lopásokat és a csalásokat. Ez szépen is hangzik, de valószínűleg a háttérben inkább az van, hogy így sokkal nehezebbé tudják tenni a felhasználók számára az adott szolgáltatás elhagyását. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy az operátorok sokszor jóval olcsóbban kínálnak egy-egy készüléket, és a hálózati korlátozás valamelyest kompenzálja az erre szánt extra kiadást.

Az Ofcom szóvivői még azt is megjegyezték, hogy a briteknél átlagosan 10 fontba kerül egy telefon függetlenítése – most nyilván legális módozatokra kell gondolni, nem pedig a törvénytelen mókolásra -, de az ezt megkísérlő emberek nagyjából fele valamilyen problémát tapasztal a folyamat során. Sokáig kell várni a feloldó kódra, ami aztán állítólag hajlamos nem működni. A szabályozó testület azt is állítja, hogy nagyon sok fogyasztó nem is tudja, hogy a mobilja kártyafüggő, így a szolgáltatóváltás esetükben a hálózati hozzáférés teljes elvesztését eredményezheti.

Forrás: AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid