Bill Gates szerint élete nagy hibája volt, hogy engedte az Androidot felülkerekedni

0

A Village Global nevű kockázati tőketársaság munkatársaival folytatott beszélgetés során a Microsoft-alapító Bill Gates elismerte, élete egyik legnagyobb hibája az volt, hogy nem sikerült a Google és az Android fölé kerekednie akkor, amikor az Apple-független okostelefonos platform létrehozása volt a cél. A világ leggazdagabb emberei között előkelő helyet elfoglaló Gates a múltról és az elszalasztott lehetőségekről beszélt.

“A szoftveres világban, főleg a különböző platformok piacán mindent a győztes visz. Szóval a legnagyobb hiba az volt, amikor bármilyen rossz szervezés okán is, de nem sikerült a Microsoftot azzá tenni, ami most az Android. Az Android jelenleg az alapvető, Apple-től független okostelefon platform. Szinte adta magát, hogy ezt a Microsoftnak kell elérnie és megvalósítania. És ez tényleg egy olyan szituáció, amiben a győztesé minden. Viszont ha csak a konkurencia alkalmazáskínálatának felével, sőt, akár 90 százalékával is rendelkezel, remek úton jársz a bukás felé. Csupán egyetlen Apple-től független mobil operációs rendszernek van helye a piacon, és ez tudod mennyit ér? 400 milliárd dollárt, ezt az összeget a “G” vállalat helyett az “M” vállalat kaphatta volna meg.”

A fentiekben Bill Gates saját szavaival jellemezte a helyzetet, ami azóta is változatlanul fennáll. Igazából lehetne sok mindent, netán sok mindenkit okolni, amiért a Microsoft nem tudta megszerezni ezt a pozíciót a saját rendszerével. Van, aki szerint eleve le voltak maradva, és Steve Ballmer volt a felelős azért, amiért a redmondi cég nem vette elég komolyan az iPhone-t, mert az túl drága volt, és szerintük nem lehetett vonzó az üzleti felhasználók számára a fizikai billentyűzet hiánya miatt. Akkoriban a Microsoft a Windows Mobile nevű rendszert hegesztgette, ami lényegében a PC-s verzió kicsinyített változata volt, semmi egyéb. Amikor megérkezett az iPhone 2007-ben, majd követte az Android, hamar kiderült, hogy az emberek igenis a teljes képernyőt betöltő operációs rendszerekre gerjednek.

Persze a Microsoft nem adta fel, és igyekezett visszaszállni a versenybe 2010-ben a Windows Phone 7-tel, de az addigra már nagyon szegényesnek számító alkalmazáskínálata és a gyártók támogatásának hiánya nem tett neki jót. A Windows Phone 8 sem hozta meg a kívánt áttörést, így végül a redmondi csapat rendszere szépen lassan elsüllyedt a semmibe. Sajnálatos, mert szerintem nagyon stabil volt, és azt is kedveltem benne, hogy minimális vason is képes volt tisztességes sebességgel működni. Csak épp egy normális Messenger app nem volt rá, sok más egyéb hiányosság mellett…

Persze nem érdemes a Microsoftot vagy Bill Gates-t sem sajnálni, hiszen a nevük továbbra is megkerülhetetlen a számítógépes világban, és Satya Nadella vezetése alatt az elmúlt években a Microsoft egyike lett a világ legtöbbet érő cégeinek, sőt, egy ideig az aranyérmet is magáénak tudhatta. Bill Gates-nek pedig külön respekt, mert hatalmas filantróp a fickó, és a rengeteg pénzével próbál tenni is valamit azért, hogy ez a bolygó valamivel élhetőbb legyen mindenki számára.

Ti használtatok valamilyen Windows rendszerű okostelefont?

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

NapiDroid