Bluetti EB55 akkumulátor állomás teszt – A tartós megoldás!

0

Az idei év egyik slágerterméke kétségkívül a “power station”, vagy magyarul akkumulátor állomás lesz, ami rengeteg mindenre jó, de röviden összefoglalva egy áramvételi lehetőséget biztosít bárhol, bármikor. Sokféle méretben, sokféle teljesítménnyel gyártják ezeket, illetve fontos szempont a választásnál a minőség is. A Bluetti az egyik legnagyobb, legismertebb gyártó a kategóriában, és most nekik fogjuk bemutatni az egyik népszerű, nagy tudású modelljüket, az EB55-öt.

Az ilyen eszközök használhatók áramszünet esetén otthoni vésztartaléknak, olyan nyaralóban, telken, ahol nincs hálózati áram, vagy akár kempingezések, lakóautós utazások során. Egy hordozható napelemmel kombinálva pedig különösen hasznosak lehetnek, hiszen a nap erejével tölthetjük fel őket teljesen ingyen. Az ilyen kombinációt napelemes generátornak is hívják.

A Bluetti EB55 egy kompaktabb méretű, könnyen hordozható készülék, de azért már elég tisztességes kapacitással és teljesítménnyel rendelkezik. A készülék egyik fő alkotóeleme az 537 Wh-s, prémium LiFePO4 (Lítium-vasfoszfát) akkumulátor, ami rendkívül tartós és biztonságos (nem kap például lángra túltöltés, túlfeszültség vagy mechanikai sérülés esetén). A tipikus teljesítmény pedig 700 W, amit egy tiszta szinuszhullámos AC inverter biztosít (a csúcsteljesítmény 1400 W, de ezt csak rövid ideig tudja).

Ezek alapján már látható, hogy az EB55 nem arra való, hogy egy teljes háztartást működtessen, de közepes teljesítményű gépekkel még simán elbír (tévé, normál irodai számítógép, hűtő, világítás, stb.), és a különböző eszközök (laptop, tablet, telefon, stb.) töltése sem okoz neki gondot.

Csomagolás, tartozékok

Egy egyszerű kartondobozban érkezett a készülék, gondosan becsomagolva és masszív belső védelemmel ellátva, így a szállítás közbeni sérülések miatt egyáltalán nem kell aggódni.

A tartozékok között szinte mindent megtalálunk, amire szükségünk lehet. Van itt egy masszív, szinte tégla méretű, 200 W-os hálózati adapter, amivel villámgyorsan feltölthető az akkumulátor állomás, egy 12/24V-os autós töltő, egy napelemes csatlakozó (szintén töltéshez), illetve természetesen nem maradt ki a használati útmutató, valamint a garanciajegy sem.

Itt említenénk meg, hogy a BLUETTI 2 év EU-s garanciát vállal az akkumulátor állomásra, továbbá élethosszig tartó támogatást kapnak a vásárlók.

Külső kialakítás, csatlakozók

A Bluetti EB55 tulajdonképpen egy 28 x 20 x 20 cm-es “doboz”, ami 7,3 kg-ot nyom. A külső borítása teljes egészében műanyag, de nem a gagyi fajta, abszolút minőségi, időtállónak tűnik, és a tapintása is kellemes. Felül van egy kihajtható fogantyú, ami nagyban megkönnyíti a szállítást, ha pedig nincs rá szükség, akkor teljesen belesimul a házba, tehát egy egyenes felületet kapunk, ami miatt könnyebben pakolható a készülék.

Szintén fent találjuk a 15W-os vezeték nélküli töltőt, aminek a helye egy szaggatott kör vonallal van jelölve.

A lényeg azonban elöl van, számos csatlakozó került ide, illetve egy LCD kijelző, ami mutatja a töltöttséget (sajnos nem százalékosan, hanem egy 5 fokozatú skálán, ami 20%-onként változik), valamint a kimenő, és a bejövő teljesítményt. További apróbb hiányosság, hogy kijelző nem marad folyamatosan bekapcsolva működés közben, körülbelül 30 másodperc után magtól kikapcsol, így ha ezután meg akarjuk nézni az aktuális értékeket, akkor be kell nyomni valamelyik gombot.

A jobb felső sarokban, egy gumisapka mögött van a két bemeneti port, az egyik XT60 típusú csatlakozó (12-18V/8A) a napelemhez és az autós töltéshez, a másik pedig egy normál DC bemenet (25-28V/10A) a hálózati adapterhez. A töltésről lesz még szó, de annyit elöljáróban érdemes megemlíteni, hogy a két port egyszerre is használható, így akár 400 W-os töltési teljesítményt is elérhetünk (a 200 W-os hálózati adapterrel és például egy 200 W-os napelemmel), amikkel cirka 2 óra alatt teljesen feltölt az eszköz.

A kimeneti portok három szekcióra vannak osztva (USB csatlakozók, AC és DC), ami külön-külön kapcsolhatók, a gombjaikon ráadásul állapotjelző LED is található, így tudjuk, hogy épp melyik aktív (természetesen egyszerre több is működhet).

Az USB-s szekcióban összesen 4 darab normál USB-A port van, amik egyenként 5V/3A, vagyis 15 W teljesítményre képesek, fölöttük pedig van egy 100W-os USB-C port, ami természetesen támogatja a Power Delivery szabványt, így rengetegféle eszköz gyorstöltésére alkalmas (telefonok, tabletek, laptopok, stb.).

Sokak számára a leghasznosabb valószínűleg a két darab AC csatlakozó lesz, ami megegyezik a normál fali aljzatokkal. Ezek mögött tiszta szinuszhullámú inverter dolgozik, vagyis bármilyen 220-240V-os berendezés biztonságosan üzemeltethető róluk. Arra kell csak figyelni, hogy az összteljesítmény hosszabb távon ne lépje túl a 700W-ot, a csúcsteljesítmény pedig 1400W lehet, de ezt csak rövid ideig tudja a masina. Szerencsére akkor sincs gond, ha nagyobb teljesítményű gépet dugunk rá, mindössze annyi történik, hogy hibát jelez az aksi, és lekapcsol, de kárt nem tudunk tenni benne.

A kijelző jobb oldalán találjuk a DC csatlakozókat, van itt két darab 12V/10A-es kimenet, valamint egy szivargyújtó, utóbbit szintén gumisapka védi.

Az EB55 két oldalán egy szép, csíkozott minta töri meg a sima felületet, és van itt egy-egy rácsozott nyílás is, amiken keresztül a ventilátoros hűtés történik.

Hátul találunk egy erős LED világítást, ami jól jöhet kempingezéshez vagy például egy műhelybe, nem túl zavaró, szórt fényt áraszt magából. Két erősségi fokozata van, illetve egy SOS mód.

Alulra pedig négy gumitalp került, amiknek köszönhetően stabilan megáll a készülék az egyenes felületeken, nem csúszkál semerre.

Használat, tapasztalatok

Az eszköz bekapcsolása egyszerű, csak aktiválni kell a 3 csatlakozó szekció közül az egyiket a mellette lévő gombbal, és máris feléled a kijelző, illetve megkezdhetjük az áramvételezést, ami egészen addig tarthat, ameddig az 537 Wh-s telep le nem merül. A ténylegesen kinyerhető kapacitás nyilván ennél egy kicsit kevesebb, hamarosan lesz szó erről is.

Próbáltuk mindenféle eszközzel a Bluetti EB55-öt. Az vezeték nélküli töltés többféle telefonnal is ment (Samsung, Xiaomi, iPhone), és az USB csatlakozókat is igyekeztünk mindenféle kombinációban letesztelni. A töltés mindig működött, változó sebességekkel (hol a telefon, hol a csatlakozó volt a szűk keresztmetszet). A normál USB portok sajnos nem támogatnak komolyabb gyorstöltési szabványokat, így ezek bizonyos esetben elmaradnak a telefonok gyári adaptereinek a sebességétől (már amihez jár töltő manapság…), de szerencsére ott van alternatívaként a 100 W-os Type-C PD, ami jóval gyorsabb töltésre képes. Kipróbáltuk számos telefonnal, többféle tablettel és notebookokkal is (a Macbookot is szépen töltötte).

A különféle kütyük töltésével tehát nincs gond, legfeljebb annyi, hogy nem mindig tudjuk elérni a maximális támogatott sebességet.

Térjük át az AC “fali” csatlakozókra, ebből kettő áll rendelkezésre, de elosztókkal és hosszabbítókkal ez természetesen bővíthető. Itt a 700 W-os korlátot kell figyelembe venni, ez alatt mindent elvisz az EB55. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy tölthetünk róla szinte bármit (pl. drón, porszívó, vagy barkácsgép aksi), illetve kisebb háztartási és egyéb otthoni gépeket tudunk üzemeltetni, akár tévét, hűtőt vagy számítógépet is. A kisebb kézi szerszámokkal és barkácsgépekkel is elboldogul (fúró, csiszoló, stb.).

Az egyik tartósabb tesztet egy 3-4 éves asztali PC és egy 27 colos monitor kombinációjával végeztük, irodai munkával és böngészéssel átlagosan 50 W körül alakult a teljes áramfelvétel, és így több, mint 8 órát sikerült dolgozni, vagyis áramszünet esetén egy egész munkanapnyi tartalék áramunk lesz.

A nagy méretű otthoni hűtőt szintén szépen elvitte az EB55, de az olyan nagyobb fogyasztókkal már nem érdemes próbálkozni, mint a vízforraló vagy a mikrohullámú sütő. Ha több ezer wattos eszközöket próbálunk üzemeltetni róla, akkor egyszerűen lekapcsol az aksi.

Az AC csatlakozókon keresztül 457 Wh-nyi áramot sikerült vételezni az akkumulátorból, ami durván 85%-os hatékonyságot jelent. Ez teljesen normális, sokkal többet nem igazán lehet várni, hiszen van egy konverziós veszteség, illetve a rendszer nem engedi teljesen lemeríteni az akkut, egy kicsit hamarabb lekapcsol, ezzel is növelve az élettartamot.

A DC portok közül a szivargyújtót tudtuk kipróbálni, működött róla az autós töltő és egy kis hordozható hűtő is. A hatékonyságot itt nem tudtuk tesztelni megfelelő mérőeszköz híján, de itt valamivel kisebb a veszteség, más tesztek alapján olyan 470-480 Wh is kiszedhető az aksiból.

Fontos kiemelni, hogy az EB55 kimeneti csatlakozói töltés közben is működnek, vagyis egyszerre lehet tölteni, illetve vételezni is róla áramot.

Az akkumulátor állomás a legtöbbször teljesen hangtalan, melegedést pedig alig tapasztaltunk, csak akkor lehet hallani a hangját, ha néha bekapcsolnak a ventilátorok. Ezek nagyjából annyira zúgnak, mint egy átlagos (régebbi) asztali számítógép hűtése.

Természetesen számos különböző védelemmel el van látva az EB55. Túlzottan alacsony vagy hőmérséklet, túlfeszültség, túlzottan alacsony feszültség, túlterhelés, illetve rövidzárlat esetén is automatikusan leáll.

Töltés

Ahogy már írtuk is, két bemeneti port van, amik akár egyszerre is használhatók. A hálózati adapter 200 W-tal tölt, ami durván 3,5 órát töltési időt jelent, illetve napelemről is vételezhetjük a 200 W-ot, amivel szintén hasonló töltési időt kapunk ideális esetben.

A hálózati adapter elég méretes, és hangja is van, mivel aktív hűtés dolgozik benne, és a ventilátor folyamatosan megy a töltés ideje alatt (ez a legtöbb esetben nem zavaró, főleg ha nem a közvetlen közeledben töltöd az aksit). Vannak egyébként olyan akkumulátor állomások is, amelyeknél ez be van építve a házba, és csak egy kábel kell a töltésükhöz, itt viszont szükség van a “téglára”.

A Bluetti-nek van többféle saját napelemje, mi azonban egy 200 W-os Astrolux panellel tudtuk tesztelni az EB55-öt. A névleges teljesítményt ezek általában verőfényes napsütésben tudják, de egy szebb téli napon is sikerült 120 W-ot elérni vele, ami egész korrekt. Borongósabb időben viszont jelentősen lecsökken a napelemek teljesítménye, ami egyáltalán nem meglepő, ilyenkor sokszor csak 10-30 W-ot kapunk, amivel lényegesen tovább tart egy töltés. Ilyenkor jöhet jól, ha több napelemünk van, ezeket összekapcsolva meg lehet többszörözni a sebességet.

Az elméleti maximális töltési sebesség 400 W körül alakul, ez úgy jön ki, hogy a 200 W-os adaptert és egy 200 W-os napelemet is csatlakoztatunk az aksihoz, és mindezt megfelelő napsütésben. Ha minden körülmény ideális, akkor így akár 2 óra alá is le tudjuk vinni a töltési időt teljesen lemerült állapotból indulva.

Jó hír, hogy töltés közben is használható a Bluetti EB55 összes kimeneti portja, tehát ugyanúgy tudunk róla működtetni más eszközöket.

Mennyire lehet hosszú távú befektetés?

Nyilván több éves tapasztalatunk még nincs az EB55-ről, de azért a rendelkezésre álló adatok alapján igyekszünk néhány infóval szolgálni. Ahogy már írtuk is a teszt elején, ebben a készülékben LiFePO4 (Lítium-vasfoszfát) akkumulátor található, ami egy kifejezetten biztonságos és tartós megoldás. Az élettartama akár 4-5-szörös is lehet egy hagyományos Líthium-ion telephez viszonyítva.

A gyártói ígéretek szerint 2500 töltési ciklus (teljes lemerítés és feltöltés) után is megmarad a kapacitás legalább 80%-a, ha pedig nem mindig merítjük le teljesen és nem is töltjük mindig 100%-ra, akkor ez jóval több is lehet. Egy ilyen készüléket a legtöbben nem napi rendszerességű használatra vesznek, de még ezzel is simán benne lehet 6-10 évnyi üzem, és akkor még mindig csak ott tartunk, hogy 20%-ot csökkent a kapacitás. Ha pedig csak időszakosan használjuk, például áramszünet esetén, vagy szezonálisan egy nyaralóban vagy kempingezéskor, akkor akár jóval hosszabb időtartam is kihozható belőle. Amikor épp használaton kívül van, akkor annyit érdemes csinálni, hogy 3-6 havonta 80%-ig feltölteni, így tényleg minimálisra lehet csökkenteni a degradációt.

Összegzés, ár

A Bluetti EB55 egy közepes méretű akkumulátor állomás, és ahhoz képest, hogy az ára még a megfizethető kategóriába tartozik, maximálisan korrekt minőséget és rengeteg hasznos extrát kínál. A dizájn és az anyaghasználat kiváló, a LiFePO4 cellák pedig rendkívül tartósak és biztonságosak. Az összesen 11 darab kimeneti port szinte mindenre elég, különösen hasznos lehet a vezeték nélküli töltő és a 100 W-os Type-C csatlakozó, a két darab AC konnektorról pedig tényleg szinte bármit tudunk működtetni. A 700 W-os maximális teljesítmény is egész jó, a legtöbb hasonló méretű készülék 500 W-ot szokott tudni (mint például a kategória egyik legnépszerűbb terméke, a Jackery Explorer 500).

A pozitívumok sora még nem ért véget, meg kell említeni a szupergyors töltési lehetőséget, a két bemeneti portot, és azt, hogy egyszerre két módon is lehet táplálni az akkut. A kijelző is korrekt, és mutatja az aktuális kimeneti és bemeneti teljesítményt (azt is láthatjuk például valós időben, hogy épp mennyivel tölt a napelem).

Persze mint minden eszköznél, itt is találtunk néhány negatívumot. Az egyik, hogy a kijelző nem mutatja a pontos százalékos töltöttséget, csak 20%-onként van egy jelzés. Az 100 W-os Type-C csatlakozó hasznos, de azért a normál USB-A portok közé is tehettek volna legalább egyet, ami tudja a gyorsabb töltést (pl. 18W-os QC 3.0). Azt is számításba kell venni, hogy az AC csatlakozókon keresztül durván 460 Wh-nyi áramot tudunk kinyerni, tehát nem a teljes 537 Wh-val kell számolni. Végül érdemes még megemlíteni, hogy ennél a típusnál nincs csatlakozási lehetőség okostelefonos alkalmazással, ellentétben néhány másik Bluetti aksival.

A Bluetti EB55 egyenesen a gyártótól érkezett hozzánk tesztelésre, és tőlük meg is lehet rendelni. A hivatalos európai webshopban most épp akciós, 649 euró helyett 499 euróba kerül, ami átszámolva 193 ezer Ft. Ez elég jó ár érte, de csak március 29-ig érvényes a kedvezmény. Kérhető hozzá 120W-os vagy 200W-os napelem is, amik szintén le vannak most árazva. További részletek:

 

 

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid